Take a fresh look at your lifestyle.

Wat zijn de eerste symptomen van de griep?

Wanneer je last hebt van een verkoudheid of een infectie aan de bovenste luchtwegen op hebt gelopen, dan zullen de klachten in de regel geleidelijk op gang komen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hoofdpijn, een milde pijnlijke of geïrriteerde keel, wat congestie of een aantal andere symptomen die sterk doen denken aan een verkoudheid. De symptomen beginnen mild en worden na twee tot drie dagen wat erger om vervolgens geleidelijk weet weg te trekken.

single reizen online banner

Indien er echter sprake is van griep, dan zal dit helaas anders verlopen. De echte griep, in de medische wereld ook wel aangeduid als influenza, komt namelijk plotseling en in volle kracht opzetten. De meeste mensen voelen zich bijvoorbeeld volkomen gezond als ze ’s avonds naar bed gaan en worden de volgende ochtend wakker met het gevoel alsof ze door een vrachtwagen zijn overreden.

Het gros van de mensen dat griep heeft, heeft last van symptomen als:

  • koorts,
  • pijn in heel het lichaam,
  • hoofdpijn,
  • congestie (vaak niet in ernstige mate).

In tegenstelling tot wat nog altijd door een heleboel mensen wordt gedacht, zijn braken en diarree geen gebruikelijke griepsymptomen. Deze klachten komen vaker voor bij kinderen die lijden aan griep, maar slechts bij ongeveer 10 procent van de volwassenen met griep. Indien je voornamelijk last hebt van braken en diarree, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een gastro-enteritis, oftewel een buikgriep, opgelopen.

Wat moet je nog meer weten?

Het in een vroeg stadium herkennen van de symptomen van de griep is essentieel als je de ziekte wilt proberen te behandelen, in plaats van gewoon uit te zieken. Wanneer je je tot een risicogroep mag rekenen, dan is het in het bijzonder van belang om binnen de eerste 48 uur na het begin van de eerste griepsymptomen medische hulp in te schakelen.

bewust puur banner

Antivirale middelen, zoals Tamiflu en Relenza, zijn namelijk beschikbaar om je te helpen als je griep hebt. Deze middelen zijn echter het meest effectief op het moment dat ze binnen 48 uur nadat je ziek bent geworden toe worden gediend. Deze middelen worden overigens altijd door een arts voorgeschreven en kunnen de duur van de griep verkorten, maar eveneens de ernst van de symptomen verminderen. Met andere woorden: je zult je minder lang zo beroerd voelen dan wanneer je deze middelen niet zou hebben ingenomen.

Voor mensen met een verhoogd risico op complicaties als gevolg van griep, zoals baby’s, jonge kinderen, ouderen en mensen met een chronische aandoening of ziekte, kan het nemen van antivirale middelen een duidelijk verschil maken. Het kan betekenen dat ze niet op hocven te worden genomen in een ziekenhuis en gewoon thuis kunnen worden behandeld. Je moet je overigens wel bedenken dat ook antivirale middelen geen garantie zijn voor een supersnelle en vlekkeloze genezing, maar ze zullen wel een heleboel mensen helpen om zich eerder weer wat beter te voelen als ze geveld zijn door griep.

Wanneer dien je je zorgen te maken?

Sommige mensen zullen complicaties als gevolg van griep kunnen ontwikkelen, zoals een longontsteking, bronchitis of zelfs ademhalingsinsufficiëntie. In het bijzonder bij kinderen kunnen deze waarschuwingssignalen zich snel ontwikkelen. Op het ogenblik dat je één van de volgende symptomen waarneemt, dan dien je direct medische hulp in te schakelen.

  • Bij kinderen:
  • Ademhalingsproblemen, zoals een oppervlakkige, snelle ademhaling,
  • Blauwachtige verkleuringen van het gezicht of de lippen,
  • Moeilijk wakker te maken, of wakker te blijven,
  • Extreem prikkelbaar zijn, of niet getroost kunnen worden tijdens het huilen,
  • Tekenen die wijzen op uitdroging:
    • baby’s die geen tranen produceren als ze huilen,
    • baby’s die niet kunnen eten, of die aanzienlijk minder natte luiers produceren dan normaal.
  • Bij volwassenen:
  • Kortademigheid,
  • Ernstige pijn op de borst of in de maagstreek,
  • Plotselinge duizeligheid,
  • Plotselinge verwardheid,
  • Ernstig braken dat niet stopt.

Op het ogenblik dat jij, of je kind, een paar dagen lang symptomen van griep heeft, de situatie zich na een dag of twee weer herstelt, maar de klachten daarna terugkeren of erger worden, in de regel in combinatie met een hogere koorts, dan dien je absoluut contact op te nemen met je huisarts. Dit is namelijk vaak een teken dat je last hebt een zogenaamde secundaire infectie, zoals een longontsteking of bronchitis. Het is mogelijk dat deze infectie op een andere manier behandeld dient te worden dan de symptomen die horen bij griep.

naturaplaza superfoods banner