Take a fresh look at your lifestyle.

Goed voor verlichting van artritis met gember (en gezond!)

Gember is de wortel van de gemberplant die soms wordt gebruikt bij het behandelen van artritis. Voorstanders van het gebruik van gember zijn ervan overtuigd dat het gebruik van gember als voedsel, het drinken van gemberthee en/of het innemen van gembersupplementen, de klachten die zo kenmerkend zijn voor artritis kunnen verlichten en daarnaast ook de pijn die voortvloeien uit artritis zou kunnen verminderen.

single reizen online banner

Waarom gember gebruiken voor de verlichting van artritis?

Vanwege het feit dat er tot op de dag van vandaag nog altijd geen remedie voor handen is voor artritis, en omdat de reguliere behandeling voor artritis dikwijls gepaard gaat met het gebruik van geneesmiddelen waarvan bekend is dat deze bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, kiezen een heleboel personen op zoek naar natuurlijke remedies, zoals gember om de artritispijn te verzachten. Gember bevat bepaalde verbindingen waarvan vast is gesteld dat deze ontstekingen verminderen. Dit gebeurt door middel van een biologisch proces dat een cruciale rol vervuld bij de pijnklachten die gepaard gaan met artrose en reumatoïde artritis. Verder wordt er ook beweerd dat gember erg nuttig kan zijn voor mensen die lijden aan artritis vanwege het feit dat het de bloedsomloop kan stimuleren.

Onderzoek naar het nut van gember bij artritis

Ondanks dat tot nu toe grootschalige klinische onderzoeken naar de werkzaamheid van gember als een behandeling voor artritis ontbreken, tonen een aantal uitgevoerde onderzoeken toch aan dat gember wellicht enig voordeel kan hebben voor mensen die lijden aan artritis. Voor een rapport, dat in 2008 gepubliceerd werd in de International Journal of Evidence-Based Healthcare, analyseerden onderzoekers een drietal oudere klinische studies die de effecten van gember onder de loep hadden genomen. De onderzoeken werden gehouden onder volwassenen die last hadden van artrose. Hoewel de onderzoekers tot de conclusie kwamen dat er absoluut meer onderzoek nodig is om de veiligheid en effectiviteit van gember als een behandelmethode voor artritis aan te kunnen bevelen, vonden ze toch enig bewijs dat gember de mate van de pijn kan verminderen en het lichamelijk functioneren van de artritispatiënten kan verbeteren.

Het meest recente onderzoek dat gedaan is naar gember en osteoartritis werd gedaan door middel van een kleinschalige studie, die in 2013 gepubliceerd werd in Indian Journal of Physiology and Pharmacology. Voor deze studie werden 60 mensen met artrose aan de knie in drie groepen onderverdeeld:

  • de eerste groep kreeg diclofenac (een niet-steroïde anti ontstekingsmedicijn, ofwel NSAID, dat normaal gesproken wordt gebruikt bij de behandeling van artritis),
  • de tweede groep kreeg een extract van hetzelfde medicijn,
  • de derde groep kreeg een combinatie van diclofenac en een gemberextract.

Na een behandelperiode van 12 weken lieten alle drie de groepen een significante verbetering zien op het gebied van de verschillende klachten die kenmerkend zijn voor osteoartritis, zoals pijn en stijfheid. De proefpersonen die de combinatie van diclofenac en gember hadden ontvangen vertoonden daarbij echter de meest grote verbetering.

Tot op de dag van vandaag is het onderzoek naar het gebruik van gember bij de behandeling van reumatoïde artritis absoluut niet uitgebreid te noemen. Er is echter een dierproef uitgevoerd, waarvan de resultaten in 2009 gepubliceerd zijn in Journal of Natural Products, waaruit naar voren komt dat gemberextract kan helpen bij de onderdrukking van de gewrichtsontsteking die in verband kan worden gebracht met reumatoïde artritis.

bewust puur banner

Veiligheid van het gebruik van gember

Het gebruik van gember kan een aantal bijwerkingen met zich meebrengen op het ogenblik dat het middel in grote doseringen in wordt ingenomen. De bijwerkingen waar je aan dient te denken, zijn:

  • diarree,
  • brandend maagzuur,

Bovendien kan het gebruik van voedingssupplementen die gember bevatten schadelijk zijn voor bepaalde personen, zoals mensen die last hebben van galstenen en mensen die bloedverdunnende geneesmiddelen gebruiken, zoals aspirine. Daarnaast dient het gebruik van gember worden vermeden in de periode die voorafgaat aan een operatieve ingreep.

Alternatieven voor gember

Meerdere studies hebben aangetoond dat andere natuurlijke remedies eveneens kunnen helpen bij de behandeling van artritis. Hierbij kun je onder andere denken aan avocado/sojaboon stoffen die niet kunnen verzepen, glucosamine en chondroïtinesulfaat zijn allemaal in klinische studies als alternatief geneesmiddel naar voren geschoven als het gaat om osteoartritis te behandelen.

Tevens zijn er aanwijzingen voor handen dat het ondergaan van alternatieve therapieën, zoals acupunctuur of het gebruik van zogenaamde mind-body-technieken (denk hierbij aan yoga en tai chi) de pijn waarmee de artritis gepaard gaat, zou kunnen helpen beheersen. Bovendien kun je door veranderingen aan te brengen in je levensstijl, zoals het bereiken (en uiteraard het behouden) van een gezond lichaamsgewicht, het volgen van een ontstekingsremmend dieet en het geregeld doen aan lichaamsbeweging, de klachten van artritis onder controle helpen houden.

Gember gebruiken bij artritis

Ondanks het feit dat wetenschappelijke ondersteuning voor de effectiviteit van gember als artritisbehandeling vrij beperkt is, is het mogelijk dat het verhogen van de inname van deze ontstekingsremmende wortel je algehele gezondheid toch kan verbeteren. Je kunt de gember in de vorm van een voedingssupplement innemen, maar tevens kun je ervoor kiezen om gember binnen te krijgen door de (verse) gemberwortel toe te voegen aan maaltijden (zoals aan salades en wokgerechten). Daarnaast kun je van gember ook heerlijke thee zetten.

Je moet je overigens wel altijd goed realiseren dat, op het moment dat artritis onbehandeld blijft, dit tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Zo kan reumatoïde artritis bijvoorbeeld leiden tot ernstige, en zelfs permanente, schade aan de botten en weefsels in je lichaam. Op het ogenblik dat je van plan bent om toch gember (of een andere natuurlijke remedie) te gaan gebruiken voor het verlichten van artritis, dan doe je er verstandig aan om altijd eerst te overleggen met je behandeld arts voordat je daadwerkelijk van start gaat met de behandeling.

naturaplaza superfoods banner