Take a fresh look at your lifestyle.

Dagelijks gebruik van kokosolie gezond of niet?

Kokosolie kan als één van de meest populaire trends op het gebied van gezondheid van de laatste jaren worden beschouwd. Van kokosolie wordt gezegd dat het je energie weer op kan krikken en je bovendien van top tot teen gezond kan houden. Veel liefhebbers van kokosolie beweren zelfs dat de olie in staat is om de huid te hydrateren, kroeshaar kan glad maken en je welzijn kan boosten, en dat alles dankzij de hoge concentratie aan laurinezuur, een middelgroot ketenvetzuur dat beschikt over antioxiderende eigenschappen.

single reizen online banner

Maar hoewel de bewijzen voor de gezondheidsvoordelen van kokosolie nog altijd beperkt zijn, kan kokosolie wel worden gezien als een voordelige natuurlijke oplossing voor een heleboel alledaagse huid, haar en welzijnsproblemen en tevens een uitstekend alternatief voor mensen die zonder zuivel of vlees willen koken. Hieronder hebben we een aantal slimme manieren op een rijtje gezet zodat je ook elke dag kokosolie op de meest uiteenlopende wijzen kunt gaan gebruiken. Je moet er echter wel voor zorgen dat je kokosolie op de juiste wijze gaat gebruiken en dus de veelgemaakte fouten van anderen dient te vermijden wanneer ze met deze multifunctionele olie aan de slag gaan.

Verzachten van zonnebrand

Kokosolie kan een enorme hulp zijn als je lichte zonnebrandklachten wilt verzachten. Je kunt dit doen door voorzichtig een beetje vloeibare kokosolie op de verbrande huid aan te brengen. Voordat je gaat slapen is het overigens wel aan te raden om een oud laken over je beddengoed te leggen om vervelende olievlekken te voorkomen.

Het verwijderen van dode huidcellen

Door een scrub te maken van suiker en kokosolie kun je gemakkelijk dode huidcellen gaan verwijderen. Door een scrub te maken van deze twee ingrediënten zul je je huid op een zachtere wijze kunnen scrubben, dan wanneer je bijvoorbeeld een op zout gebaseerde scrub zou gebruiken. Voor een eenvoudige scrub hoef je alleen maar gelijke delen suiker en gesmolten kokosolie te mengen. Met het scrubmengsel kun je vervolgens ruwe huid inwrijven (wel dien je de gevoelige delen van je huid te vermijden). Uiteraard kun je de nodige variatie aanbrengen bij met maken van deze scrub, je kunt immers andere suikersoorten gebruiken, zoals vanille- of bruine suiker. Ook kun je wat andere ingrediënten toevoegen aan de scrub, bijvoorbeeld limoen of koffie (wanneer je koffie toevoegt moet je er wel voor zorgen dat hierdoor je afvoer niet verstopt raakt bij het afspoelen van je gescrubde huid).

Zelfgemaakte massageolie om vermoeide- en pijnlijke spieren te verzachten

Je kunt gesmolten kokosolie gebruiken als massageolie. Om gemakkelijk en snel een massageolie te maken verwarm je namelijk gewoon een beetje kokosolie tussen je handen. Ondanks dat de meeste massageoliën vloeibaar worden verkocht, kun je kokosolie ook prima voor dit doel gebruiken omdat je handen de vaste massa al snel zullen laten smelten.

Voorkomen van huidstriemen

Kokosolie kan helpen om de huid voldoende vochtig te houden. Er zijn een heleboel redenen waardoor huidstriemen kunnen ontstaan (soms zit het zelfs in je genen), maar dat betekent niet dat je je huid niet gehydrateerd, vochtig en soepel kunt houden. Zo wordt de kans op het ontstaan van deze ontsierende striemen immers een stuk kleiner.

Verlichting na een insectenbeet of een van jeukende huid

Kokosolie is in staat om jeuk te verlichten als je de kokosolie direct aanbrengt nadat er een kleine, niet geïnfecteerde insectenbeet is toegebracht. Daarnaast kun je de kokosolie aanbrengen op delen van de huid die jeuken om zo dit vervelende gevoel snel kwijt te raken. Sommige mensen zweren echter bij het aanbrengen van wat appelazijn om een jeukende huid aan te pakken.

Voorkomen van een bloedneus

Kokosolie wordt in sommige gevallen aangebracht in de neusgaten omdat als gevolg van een droge lucht en allergieën spontaan een bloedneus kan ontstaan. Door de slijmvliezen in de neus gehydrateerd te houden kun je echter een dergelijke bloeding vaak voorkomen. Maar ook kun je een luchtbevochtiger gebruiken om de lucht voldoende vochtig te houden. Wanneer je kiest voor het gebruik van kokosolie, dan dien je een dun laagje kokosolie aan te brengen aan de binnenkant van je neus. Uiteraard dien je de kokosolie altijd voorzichtig aan te brengen, bijvoorbeeld met je vinger.

Zuivelvrij koken

Met kokosolie kun je een zuivelvrij, knapperig korstje creëren als je aan het kokkerellen bent. Kokosolie kan overigens worden gebruikt in een groot aantal zuivelvrije recepten, en is dan een uitstekende vervanger voor boter. Niet alleen kun je de olie gebruiken om een krokant korstje te maken, maar ook om over maïskolven te doen, in plaats van het gebruikelijke klontje boter. Wanneer je op zoek gaat naar alternatieven voor zuivel, zul al snel merken dat je in tal van recepten ook prima kokosolie kunt gebruiken.

Vegan koken

Kokosolie kan zonder problemen worden gebruikt bij de bereiding van een heleboel vegan gerechten. Het is dan ook een prima alternatief voor buttercream, doordat de olie tot een luchtige massa worden geslagen. Verder kan de kokosolie worden gebruikt om groente te bakken en te gebruiken om bijvoorbeeld een heerlijke topping voor op het ijs mee te bereiden of er een ander nagerecht mee te versieren.

Bevochtigen van een droge huid

Kokosolie is een veelgebruikt bestanddeel van zelfgemaakte bodylotions omdat de olie uitstekend ingezet kan worden voor het hydrateren van de huid. Zo kun je er de harde huid op je ellebogen mee verzachten, maar het eveneens smeren op andere lichaamsdelen waar de huid is verhard. Voor dit doel kun je de kokosolie direct uit de verpakking gebruiken (je kunt bijvoorbeeld een beetje gebruiken nadat je gedoucht hebt of een bad heeft genomen). Er zijn echter ook mensen die van mening zijn dat kokosolie alleen te vet of te wasachtig is en gebruiken om die reden liever een mengeling van kokosolie en andere ingrediënten (één deel kokosolie en één deel aloe vera gel is bijvoorbeeld een goede combinatie).

Vloeibare handzeep

Je kunt kokosolie prima gebruiken als je zelf handzeep wilt gaan maken. Hiervoor gebruik je een stuk zeep nodig, samen met kokosolie en wat water. De kokosolie zal hierbij een beetje extra vocht toevoegen aan het geheel. Uiteraard kun je altijd ervoor kiezen om ook nog een beetje essentiële olie toe te voegen (natuurlijk dien je dit met mate te doen om de handzeep niet te vettig te maken).

Handcrème voor droge, schrale handen

Voor het hydrateren van droge, schrale handen is kokosolie eveneens goed te gebruiken. Zeker als je geregeld je handen wast, kan de huid erg droog en schraal worden. In dat geval kun je een mengsel gebruiken dat bestaat uit één deel kokosolie en vijf delen handcrème of –lotion. Deze ingrediënten meng je net zolang totdat er een zachte en romige substantie is ontstaan. Je moet echter altijd een arts raadplegen wanneer er toch schraalheid, roodheid, schilfering of andere symptomen blijven bestaan.

Zelfgemaakte zoutscrub

Een zelfgemaakte kokosolie-zout scrub kan helpen een harde huid te verzachten. Een scrub, die je onder andere kunt gebruiken om de harde huid op je voeten aan te pakken, maak je snel en eenvoudig door twee delen zout en één deel kokosolie met elkaar te vermengen.

bewust puur banner

Heerlijke zelfgemaakte body butter

Om zelf een eenvoudige body butter te maken, doe je een kopje kokosolie in een schaal en slaat dit met een garde (dus geen blender omdat deze de kokosolie kan laten smelten en alles dus kan verdunnen) totdat er een luchtig geheel ontstaat. Schep het mengsel vervolgens in een pot zodat de body butter overal en altijd kunt gebruiken.

Zelfgemaakte gezichtsreiniger

Kokosolie kan heel goed worden gebruikt als een gezichtsreiniger. Om zelf een dergelijke gezichtsreiniger te maken, doe je een klein beetje kokosolie in je handen en wrijf je dit vervolgens op je gezicht. Je dient tijdens het aanbrengen van de kokosolie zachte, ronddraaiende bewegingen te maken zodat je gezicht eveneens gemasseerd wordt. Om de overtollige kokosolie te verwijderen, kun je een katoenen reinigingspad gebruiken. Vervolgens dien je alle resterende kokosolie af te spoelen met warm water. Wanneer je last hebt van acne, of als je huid erg gevoelig is, dien je voor het gebruik van deze gezichtreiniger eerst na te gaan of je niet overgevoelig bent voor het product. Voor een dubbele reiniging, ga je na de behandeling met kokosolie gewoon verder met je favoriete reinigingsmiddel om de olierestjes te verwijderen.

Zelfgemaakte make up remover

Waterbestendige oogmake up is goed te verwijderen met behulp van kokosolie. De olie zal namelijk deze make up afbreken en op een zachte manier de waterbestendige producten kunnen weghalen. Wrijf hiervoor één theelepel kokosolie tussen je vingers om het wat zachter te maken. Vervolgens kun je de kokosolie in je huid masseren door voorzichtig roterende bewegingen rondom je ogen te maken met een watje of een reinigingspad. Tot slot wrijf je alle eventuele olieresten weg met behulp van warm water. Je moet er overigens wel voor zorgen dat er geen kokosolie in je ogen terecht komt omdat dit voor irritaties kan zorgen.

Zelfgemaakt gezichtsmasker

Indien je last hebt van een droge huid, dan doe je er goed om één keer per week een masker aan te brengen dat gemaakt is van kokosolie en honing. Door dit masker zal je huid namelijk weer gehydrateerd en zacht worden. Een eenvoudig gezichtsmasker maak je zelf door één theelepel honing en één theelepel kokosolie te mengen. Het mengsel breng je vervolgens geleidelijk aan over je gezicht, uiteraard dien je hierbij het gebied rondom je ogen te vermijden. Het masker laat je vervolgens voor de duur van minuten zitten. Daarna wrijf je het masker weer weg met behulp van een reinigingspad en spoel je de laatste restjes voorzichtig weg met warm water.

Zelfgemaakte highlighter voor een natuurlijke gloed

Voor het verkrijgen van een mooie gloed op je huid, breng je een beetje kokosolie aan onder de wenkbrauwen, op je jukbeenderen en op het punt net boven je bovenlip. Je mag overigens niet te veel aanbrengen om een vettig look te voorkomen. Vervolgens breng je licht gouden oogschaduw aan op de kokosolie zodat ere en lichtreflecterende glans ontstaat.

Zelfgemaakte lippenbalsem om droge en gesprongen lippen te voeden

Kokosolie is een uitstekende lippenbalsem om droge en gesprongen lippen mee aan te pakken. Je kunt de kokosolie direct uit de verpakking aanbrengen op gesprongen lippen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een glanzende lippenbalsem te maken van bijenwas, kokosolie, vitamine E olie en honing.

Verharde voethuid verzachten

Door een voetscrub te gebruiken, die van kokosolie is gemaakt, kun je de harde huid op je voeten verzachten. Een eenvoudige nachtelijke behandeling zorgt voor een goed gehydrateerde en gevoede voethuid. Je hoeft hiervoor alleen maar de kokosolie aan te brengen op je voeten en een paar oude sokken te dragen om olievlekken op je beddengoed te voorkomen. Om beide voeten volledig te behandelen, meng je één kop suiker en 1/4 kop kokosolie goed dooreen. Nadat alles goed is gemengd, kun je het mengsel in je voeten masseren en vervolgens de schurende substantie gedurende de nacht zijn werk te laten doen. Bij het ontwaken, zal de huid van je voeten aanmerkelijk zachter en soepeler zijn.

Zelfgemaakte scheercrème

Kokosolie is een prima hulpmiddel bij het verkrijgen van een zijdezachte huid. Er zijn dan ook mensen die zweren bij het gebruik van kokosolie als scheercrème om een droge huid tegen te gaan. De kokosolie kan direct vanuit de verpakking op de te scheren huid aan worden gebracht omdat de vaste stof zal gaan smelten zodra dat deze in contact komt met de huid. Het aanbrengen van de olie dient overigens met mate te gebeuren, ongeveer één theelepel op een te ontharen been is doorgaans voldoende. Na het aanbrengen van de kokosolie dien je echter wel je handen grondig te wassen omdat je anders niet in staat zult zijn om een scheermesje goed in je hand te houden. Indien je liever werkt met een crèmeachtige substantie, dan kun je proberen om kokosolie te gebruiken die je met een garde (of blender) luchtig hebt geslagen. Ook kun je op zoek gaan naar een recept voor zelfgemaakte scheercrème met kokosolie.

Zelfgemaakte lipscrub

Kokosolie kan uitstekend dienst doen als lipscrub en droge, schilferige lippen verzachten. Hie4rvoor hoef je alleen maar wat kokosolie te vermengen met een beetje suiker. Met dit mengsel scrub je vervolgens voorzichtig je lippen.

Antiwallen crème

Door kokosolie onder je ogen aan te brengen, kun je prima wallen bestrijden. De huid op deze plaats is echter erg dun en dus gevoelig voor wallen en fijne lijntjes. Om zelf een hydraterende crème te maken die je aan kunt brengen om deze tegen te gaan, hoef je alleen maar voorzichtig een klein beetje kokosolie onder je ogen aan te brengen. Natuurlijk dien je niet te royaal met de kokosolie te gaan smeren en ook is het zaak om elk contact met je ogen te vermijden om irritaties te voorkomen.

Kroes- en springerig haar verzachten

Een beetje kokosolie kan al helpen om springerig haar in toom te houden. Maar ook om kroeshaar wat gladder te maken of je haar wat meer glans te geven, is kokosolie prima te gebruiken> hiervoor wrijf je een klein beetje kokosolie tussen je vingers om deze wat op te warmen. Vervolgens breng je de olie aan op de onderste centimeters van je haren. Gebruik echter niet te veel kokosolie om je haar er niet vet of slap te laten ogen.

Zelfgemaakte conditioner voor je haar

Je kunt kokosolie gebruiken als conditioner voor je haar (voordat je het gaat wassen met shampoo en het uitspoelen). Om een hydraterende conditioner te maken kun je een mengeling gebruiken van twee delen kokosolie en één deel jojoba-olie. Breng een klein beetje van dit mengsel aan op het natte haar en laat het vervolgens een paar minuten inzitten. Daarna spoel je je haar goed uit met warm water voordat je verder gaat met het wassen van je haar met de shampoo die je gewend bent.

Zelfgemaakt haarmasker

Een diepe verzorging van je haar kan goed samengaan met het gebruik van kokosolie. Zo kun je je haar weer laten glanzen door alleen maar één keer per week een behandeling met kokosolie toe te passen. Breng voorzichtig een klein beetje kokosolie aan op de uiteinden van je haren (door met je vingers door je haar te gaan kun je de olie over je haar verdelen) en vervolgens dek je je haar, voor tenminste 30 minuten, af met een badmuts. Je kunt de kokosolie zelfs heel de nacht laten inwerken, maar dan dien je wel de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om olievlekken op je hoofdkussen en beddengoed te voorkomen. Na de behandeling spoel je je haar grondig uit met warm water voordat je je reguliere shampoo gaat gebruiken.

Verzachten van nagelriemen

Kokosolie wordt in bepaalde gevallen ook gebruikt om nagelriemen zachter te maken. Hiervoor wrijf je een beetje van de olie op de nagelbedden en nagelriemen. Voor een extra grondige behandeling breng je de kokosolie op je nagels aan voordat je gaat slapen. Je dient dan wel handschoenen te dragen gedurende de nacht om zo te voorkomen dat er olieresten vervelende vlekken veroorzaken op je beddengoed.

naturaplaza superfoods banner