Er is geen mens dat zit te wachten om griep te krijgen, maar toch is het eerste dat vrijwel iedereen wil weten, wanneer ze erdoor worden geveld, hoe snel zal de ziekte weer verdwenen zijn. Helaas is op deze vraag geen simpel antwoord te geven: de duur van griep varieert namelijk van persoon tot persoon, toch kan worden gesteld dat meestal griepsymptomen tussen de 3 en 10 dagen aan blijven houden. Op het moment dat je griep krijgt, dan zijn er verschillende stappen die je dient te zetten om je weer wat beter te kunnen voelen en om de mensen in je naaste omgeving te beschermen tegen een besmetting met het verantwoordelijke virus en eveneens ziek te worden.
Ga naar huis als je griep krijgt
Indien de griepsymptomen zich aandienen wanneer je op je werk, op school, bij een vriend of op een openbare plaats bent, dan dien je zo snel mogelijk naar huis te gaan. Je kunt immers beter niet in de buurt van andere mensen zijn wanneer je ziek bent, omdat je zo alleen maar het virus helpt zich verder te verspreiden. Het beste wat je in dat geval dan ook kunt doen is naar huis gaan, in je bed gaan liggen en zoveel mogelijk rust nemen. Wanneer je eenmaal thuis bent aangekomen, dien je overigens wel door te gaan met stap 2 en contact op te nemen met je huisarts.
Stap 2: Bel je huisarts
Wanneer je griepsymptomen krijgt, of als je vermoedt dat je griep hebt, moet je in de eerste 48 uur contact opnemen met je huisarts. Zo snel mogelijk je huisarts op de hoogte stellen van je situatie zal je namelijk in de gelegenheid stellen om de symptomen en het verloop van de ziekte met hem, of haar, te bespreken, vast te stellen of je voor onderzoek moet worden gezien en wellicht een recept te krijgen voor een antiviraal middel, zoals Tamiflu, indien de arts van mening is dat dit je ten goede zal komen. De reden dat het contact met je huisarts zo snel mogelijk moet plaatsvinden wanneer je griepsymptomen ontwikkelt, is dat Tamiflu alleen binnen de eerste 48 uur na het begin van griepsymptomen gestart dient te worden om effectief te kunnen werken.
Stap 3: Meld je ziek
Nadat je je huisarts hebt gebeld, moet je vervolgens naar je werk of school bellen en laten weten dat je de komende dagen niet aanwezig zult zijn. Toch proberen om te gaan werken of naar school te gaan wanneer je griep hebt, is niet alleen niet effectief, maar ook zul je andere mensen blootstellen aan het virus en hen wellicht ook ziek maken. Je kunt beter zoveel mogelijk thuis blijven als je ziek bent, en dat is absoluut van toepassing wanneer je koorts hebt.
Moet je je ziek melden?
De meeste scholen hebben beleid dat vereist dat scholieren en studenten minimaal 24 uur thuis blijven nadat de koorts is verdwenen, zonder dat er koortsremmende middelen, zoals paracetamol of ibuprofen zijn gebruikt. Hoewel deze regel misschien niet op elke werkplek zal gelden, zal het ook hier een goede richtlijn zijn voor alle medewerkers: alleen omdat de koorts een paar uur is verdwenen, wil immers nog niet zeggen dat je weer helemaal beter en gezond genoeg bent om op de werkvloer actief te zijn. Gun jezelf voldoende tijd om te herstellen en je zult merken dat je uiteindelijk sneller weer aan het werk kunt gaan, dan wanneer je overhaast )en nog altijd ziek) weer je taken probeert te vervullen.
Stap 4: Evalueer je symptomen
Zodra je alle telefoontjes hebt gepleegd die noodzakelijk waren en je eenmaal thuis bent aangekomen, dan is het goed om de symptomen waar je mee te maken hebt grondig onder de loep te nemen. Ondanks het feit dat bepaalde symptomen veel voorkomen bij griep, zal niet iedere zieke last krijgen van elk griepsymptoom. Wanneer je ieder symptoom afzonderlijk evalueert, dan kun je ervoor zorgen dat je geen tekenen van een ernstige ziekte over het hoofd ziet en kun je erachter komen welke geneesmiddelen je moet gaan gebruiken of weet je op welke manier je bepaalde symptomen op een effectieve wijze kunt verlichten.
Stap 5: Gebruik de middelen die je nodig hebt
Er zijn honderden vrij verkrijgbare middelen op de markt gebracht die beweren dat ze je griepverschijnselen kunnen behandelen. Achterhalen welk middel het juiste is, kan op zijn zachtst gezegd verwarrend zijn. Wanneer je je dan ook bedenkt dat een heleboel van deze middelen de laatste jaren van samenstelling is veranderd, weet je wellicht niet eens meer wat je exact binnenkrijgt.
Het is echter zaak dat je altijd goed op de hoogte bent van de symptomen waar je mee te maken hebt en de middelen die je inneemt om deze te verlichten. Zo zou je altijd alleen maar de symptomen moeten behandelen waar je daadwerkelijk last van hebt. Het nemen van een middel dat meerdere symptomen behandelt die je niet hebt, dan is dat niet alleen een verspilling van geld, maar kan dat eveneens onnodige bijwerkingen met zich meebrengen en soms zelfs gevaarlijk zijn.
Verder dien je ook te voorkomen dat je meerdere geneesmiddelen gebruikt die dezelfde, of vergelijkbare, ingrediënten kunnen bevatten, vanwege het feit dat dit tot een overdosuis kan leiden. Een veelgebruikt ingrediënt waar je specifiek op moet letten is acetaminophen, dat is verwerkt in een heleboel verkoudheids- en griepmiddelen die meer dan één symptoom kunnen behandelen. Deze stof zit echter ook in middelen die mensen vaak extra innemen om hun koorts of pijn te verminderen. Indien je je niet beseft dat je meer inneemt dan eigenlijk zou mogen, dan kun je ook niet de complicaties voorkomen die dit met zich meebrengt. Zo kan te veel paracetamol innemen levensbedreigend zijn en leiden tot leverfalen. Het is dan ook zaak dat je de werkzame stoffen ken die verwerkt zijn in de medicijnen die je inneemt.
Op het moment dat je je niet lekker voelt en je hulp nodig hebt bij het uitzoeken van het juiste vrij verkrijgbare medicijn om enige verlichting van je klachten te kunnen krijgen, dan kan je huisarts en/of apotheek je altijd extra informatie geven. Verder kun je bij deze deskundigen precies te weten komen hoe je moet bepalen welke medicijnen je wel en niet dient in te nemen.
Indien je liever geen vrij verkrijgbare middelen wilt gebruiken om je griepverschijnselen mee te verlichten, dan zijn er nog altijd bepaalde andere dingen die je kunt doen het jezelf wat gemakkelijker te maken als je griep hebt. Denk maar eens aan:
- Neem zo veel mogelijk rust,
- Drink voldoende extra vocht om goed gehydrateerd te blijven,
- Gebruik een luchtbevochtiger om je luchtwegen voldoende vochtig te houden en het ademhalen te vergemakkelijken.
Stap 6: Vraag om hulp als dat nodig is
Veel mensen vragen anderen niet graag om hulp, ze willen namelijk de wereld laten zien dat ze een bepaalde situatie prima in hun eentje aankunnen. Maar griep hebben betekent vaak dat je niet de dingen kunt doen die je normaal gesproken wel zou doen, en het is dan ook erg waarschijnlijk dat je ergens wel wat hulp bij kunt gebruiken. Indien je een ouder bent en griep krijgt, dan heb je wellicht wat hulp nodig bij de verzorging van je kind(eren). Indien je op kantoor werkt, dan dien je wellicht bepaalde taken overdragen aan één of meerdere collega’s of om hulp vragen bij het uitvoeren van bepaalde verantwoordelijkheden die je op je hebt genomen. Je moet echter nooit bang zijn om anderen om hulp te vragen als dat nodig is; de meeste mensen zijn namelijk altijd bereid om zich in te zetten om je te helpen, en je natuurlijk zul je dan ook hetzelfde doen voor hem, of haar, op het moment dat jij je weer beter voelt. Indien vrienden of familieleden je vragen wat ze voor je kunnen doen, dan is het dus niet verstandig om deze helpende handen af te slaan en zelf wat aan te blijven modderen.
Stap 7: Let op tekenen van complicaties
Helaas zijn sommige vervelende symptomen waar je mee te maken krijgt iets dat je simpelweg niet kunt vermijden op het moment dat je lijdt aan griep. Er is immers geen wondermiddel voor handen dat deze ziekte binnen een paar uur kan genezen. Bovendien zijn de symptomen waar griep mee gepaard gaat vaak slopend.
Er zijn echter bepaalde symptomen en omstandigheden die niet normaal zijn en die een consult aan je huisarts absoluut zullen rechtvaardigen, bijvoorbeeld wanneer het verstandig is om je situatie door een arts te laten evaleren. Indien je behoort tot één van de risicogroepen die meer kans op meer ernstige complicaties hebben als zij te maken krijgen met griep dan de doorsnee bevolking, dan moet je ervoor zorgen dat je weet van tevoren al wat je moet doen als je griep krijgt.
Indien je vermoedt dat een bepaald symptoom of een bepaalde klacht erger is dan deze normaal gesproken zou zijn, of wanneer de symptomen van de chronische ziekte of aandoening waar je aan lijdt verslechtert, dan dien je altijd contact op te nemen met je huisarts.
Maar zelfs wanneer je niet tot een hoogrisicogroep behoort en je toch symptomen ontwikkelt die wijzen op één van de veel voorkomende griepcomplicaties, zoals bronchitis of een longontsteking, dan is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts om de beste weg uit te stippelen die je dient te bewandelen.
In alle gevallen moet je uiterst alert zijn op allerlei waarschuwingssignalen die kunnen duiden op een medisch spoedgeval als je lijdt aan griep, zo weet je namelijk of je al dan niet naar het ziekenhuis dient te gaan als je last krijgt van bepaalde griepverschijnselen. Weten wat je moet doen als je griep krijgt, maakt de situatie waar je in verkeert wellicht niet makkelijker, maar wel kun je er zo voor zorgen dat je de juiste stappen gaat ondernemen om zo snel mogelijk weer op de been te zijn, maar belangrijker nog om volledig en snel kunt herstellen.