Take a fresh look at your lifestyle.

Canadese geelwortel gezondheidsvoordelen en toepassingen

Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis) is één van de meest populaire kruiden die vandaag de dag te koop zijn. Het kruid werd traditioneel gebruikt door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika om huidaandoeningen te behandelen, maar eveneens om spijsverteringsproblemen, leverproblemen, diarree en irritaties aan het oog aan te pakken. Canadese geelwortel werd om die redden dan ook bijna vanzelf een onderdeel van de vroeg-koloniale medische zorg toen de Europeanen zich gesetteld hadden en de werking van Canadese geelwortel leerden kennen via de Iroquois en andere stammen waar ze mee te maken kregen.

single reizen online banner

Canadese geelwortel werd wereldwijd erg populair in het begin van de negentiende eeuw doordat kruidenkenner Samuel Thompson de wortel ging promoten. De man geloofde namelijk dat Canadese geelwortel op een magische wijze een heleboel aandoeningen kon genezen. De vraag naar dit kruid nam daardoor op dramatische wijze toe en dat veranderde pas toen de geneeswijze van Thompson uit de mode raakte. Na verloop van tijd kende Canadese geelwortel dan ook perioden door van grote populariteit. Canadese geelwortel is verkrijgbaar in de vorm van een voedingssupplement, maar daarnaast kan het worden gekocht als crème of zalf om huidwonden te genezen. Het kruid is ook verkrijgbaar als oranjewortel, puccoon, grondframboos en wilde kurkuma. Canadese geelwortel kruidentincturen kunnen worden gebruikt als een mondwater of als gorgeldrank om zweertjes in de mond en als natuurlijke remedie tegen keelpijn.

Gebruiksmogelijkheden van Canadese geelwortel

Volgens sommige alternatieve genezers is Canadese geelwortel een bitter dat de afscheiding en galstroom stimuleert en tevens als slijmoplossend middel kan worden aangewend. In de alternatieve geneeskunde wordt Canadese geelwortel gebruikt bij:

  • infecties van de slijmvliezen, zoals in de mond, keel, sinussen, de darmen, de maag, de urinewegen en de vagina.
  • Het helen van kleine wonden,
  • Urineblaasinfecties,
  • Schimmelinfecties van de huid,
  • Symptoombestrijding bij verkoudheid,
  • Symptoombestrijding bij griep.

Sinus- en borstcongestie

Canadese geelwortel kwam centraal te staan in een fabel waarin werd verteld dat het kruid in staat zou zijn om een positief medicijnbeeld te maskeren. Dit onjuiste beeld was onderdeel van een roman die werd geschreven door apotheker en schrijver John Uri Lloyd. Tot op de dag van vandaag ontbreekt echter elke wetenschappelijke onderbouwing voor de bewering dat er met Canadese geelwortel infecties (of een andere aandoening) kunnen worden behandeld.

bewust puur banner

Houd rekening met het volgende

Van één van de hoofdbestanddelen van Canadese geelwortel, Berberine, wordt gezegd dat deze samentrekkingen van de baarmoeder kan veroorzaken en het bilirubinegehalte kan verhogen. Canadese geelwortel mag om die reden dan ook niet worden gebruikt door mensen die te kampen hebben met een hoge bloeddruk. Iemand die last heeft van een hartaandoening mag Canadese geelwortel enkel en alleen gebruiken onder toezicht van een deskundige uit de medische wereld.

Bijwerkingen van Canadese geelwortel zijn zeldzaam, maar kunnen onder andere inhouden:

  • irritatie van de mond en keel,
  • misselijkheid,
  • verhoogd gevoel van nervositeit,
  • problemen met de spijsvertering.

De vloeibare vormen van Canadese geelwortel zijn geeloranje van kleur en kunnen vlekken veroorzaken op bijvoorbeeld kleding.

Supplementen zijn over het algemeen niet getest op veiligheid en vanwege het feit dat voedingssupplementen voor een groot deel niet gereguleerd zijn, kan de inhoud van bepaalde producten afwijken van de informatie die op het etiket vermeld staat. Verder dien je er rekening mee te houden dat de veiligheid van supplementen bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en personen die lijden aan bepaalde medische aandoeningen of die geneesmiddelen gebruiken, niet vast is gesteld. Op het ogenblik dat je overweegt om Canadese geelwortel, of een ander alternatief geneesmiddel, te gaan gebruiken, dan doe je er altijd goed aan om dit eerst met je arts te bespreken. Zelfzorg en de behandeling op eigen houtje van een aandoening, en het vermijden of uitstellen van, reguliere zorg kan immers ernstige gevolgen met zich meebrengen.

naturaplaza superfoods banner