Take a fresh look at your lifestyle.

Waar word je gelukkig van?

Vandaag de dag voelen een heleboel mensen zich prikkelbaar, overweldigd en gewoon niet op hun best op het moment dat ze overbelast worden door allerlei verplichtingen in hun leven. En hoewel bepaalde zaken die je gelukkig zouden moeten maken wellicht die niet allemaal doen zijn er ook een sommige zaken die een ​​groter gevoel van geluk teweeg zullen brengen in het leven van vrijwel elk mens. Deze zaken worden vandaag de dag in kaart gebracht en bestudeerd in de tak van de psychologie die bekend staat als positieve psychologie. Langs deze weg kun je er dus achterkomen welke specifieke veranderingen de meeste mensen gelukkig kunnen maken. Hieronder hebben we een aantal van deze veranderingen voor je op een rijtje gezet.

single reizen online banner

Ondanks het feit dat je misschien niet alle factoren in de hand kunt houden die spanningen en stress in je leven zullen veroorzaken, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om deze stressgevoelens van je af te zetten, zodat je je minder overdonderd voelt en je een slechte dag beter van je af kunt zetten. Verder zijn er een aantal manieren om de mate van je geluk te verhogen, zelfs op momenten in je leven die stressvol zijn. 

Optimisme in je leven brengen

Ondanks dat er diverse dingen in het leven zijn die je kunt veranderen om stress te verlichten, zullen er eveneens zaken zijn die je niet kunt beïnvloeden, zoals:

  • werkgerelateerde stressfactoren,
  • overvolle agenda’s (in het bijzonder wanneer je kinderen hebt),
  • een heleboel andere stressfactoren die zich aan kunnen dienen.

Omdat echter het ervaren van spanningen en stress juist de stressreactie bij je op zal roepen, zal wanneer je je blik kunt verleggen, de dingen die je niet in de hand hebt, minder stressvol voor je maken. Je moet dan uiteraard wel weten op welke wijze je je vooruitzichten kunt veranderen.

Blijf verbonden met de mensen om je heen

Zoals de meeste mensen instinctief al wel weten, is het hebben van gezonde relaties één van de beste voorboden van geluk. Positieve, ondersteunende en wederzijds respectvolle relaties kunnen je ‘overwinningen’ dan ook eenvoudiger vieren en kunnen je tevens wapenen tegen stress op momenten dat je voor een onvermijdelijke uitdaging staat. De kunst is echter om alle steun die je ontvangt van je familie en vrienden weer terug te geven en de giftige relaties te juist aan de kant te zetten. Om je relaties sterk te houden, is het niet alleen van belang om tijd te maken voor je familie en vrienden, maar ook om een gevoel voor humor te behouden en vooral niet te vergeten om een heleboel plezier te hebben. Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat je over goede communicatie- en conflictoplossende vaardigheden beschikt.

 Neem de snelste weg naar geluk

Met een drukke levensstijl en met stressfactoren die uit het niets lijken tevoorschijn lijken te komen, is het van cruciaal belang om snelle wegen te vinden die naar je geluk zullen leiden, zodat je zo snel mogelijk positieve gevoelens kunt ervaren. Weten welke dingen je gelukkig kunnen maken en iedere dag een aantal “snelwegen naar geluk” je zou kunnen nemen, zijn snelle en simpele manieren om je geest in het algemeen te verlichten en geluk tot je dagelijkse routine te laten behoren.

bewust puur banner

Wees zuinig met je energie

Bepaalde delen van jezelf en je leven kunnen je een heleboel energie kosten. Lifestylescoaches noemen dit ook wel toleranties, maar dat kan van alles inhouden, zoals een persoon die negatieve energie met zich meedraagt of die te hoge eisen stelt, een rommelig bureau dat je een beetje moe maakt als je ernaar kijkt tot een dagdeel dat je het liefst gewoon zou willen vermijden. Een groot deel van de tijd raken je echter zo gewend aan deze afvoer van engere dat je niet eens merkt hoeveel van dit soort zaken je in je leven hebt, en je probeert ze dan ook niet om opzij te zetten. 

Op andere momenten raak je overdonderd door dit soort situaties, alsof je voortdurend wordt geprikkeld. Hoe dan ook, door je meer bewust te worden van deze afvoer van energie en als het ware de afvoerkraan dichter te draaien zodra dat mogelijk is, dan kun je wellicht voldoende tijd vrijmaken en energie in te zetten om deel te nemen aan activiteiten die je meer gelukkig zullen maken. 

Maak plaats voor dingen die belangrijk voor je zijn

Eén ding dat bij veel mensen direct op zal vallen, end at dus maar al te vaak voorkomt, is dat er een heleboel zaken op hun planning staan die ze menen te moeten doen (en die dan ook spanningen en stress zullen veroorzaken), zodat ze niet voldoende tijd meer overhouden voor het doen van activiteiten die ze echt leuk vinden, en die om die reden erg nuttig voor ze zijn.

Je moet er dan ook voor zorgen dat een aantal van die stressvolle activiteiten uit je agenda verdwijnen zodat je ruimte kunt maken voor de zaken die je wel gelukkig maken. Dit kan soms een behoorlijk uitdaging voor je zijn, maar het is absoluut niet onmogelijk en het zal bovenal zeker de moeite waard zijn om energie te steken in het aanbrengen van de nodige veranderingen in je leven. Je kunt namelijk leren op welke manier je een schema maakt van de activiteiten die je gelukkig kunnen maken.

Vraag om hulp als dat nodig is

Er zijn mensen die je kunnen helpen, maar dan moet je daar wellicht wel om durven vragen. Op die manier kun je vaak bepaalde verantwoordelijkheden aan anderen overdragen, mits je natuurlijk in staat bent om te accepteren dat je deze extra ondersteuning van familie of vrienden vraagt. In bepaalde gevallen kan dit echter een enorm verschil maken in de manier waarop je je voelt. En soms kan stress zelfs zo overweldigend zijn dat je er zeker moeite mee hebt om deze alleen te kunnen overwinnen. Op het ogenblik dat je denkt dat je wellicht meer hulp nodig hebt dan je uit de bovenstaande tips hebt kunnen halen, dan raden we je aan om met je huisarts of een andere professional te gaan praten. Hij, of zij, kan je dan vast helpen of doorverwijzen naar iemand die je een helpende hand kan bieden. Je staat er dus nooit alleen voor, als je tenminste het lef hebt om, om hulp te durven vragen.

naturaplaza superfoods banner