Take a fresh look at your lifestyle.

Positief leren denken doe je zo

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is dat je positief kunt leren denken. Aan het positief denken zijn immers een aantal positieve voordelen verbonden en wetenschappelijk onderzoek suggereert zelfs dat positieve denkers over betere vaardigheden beschikken om met spanningen en stress hebben om te gaan, maar ook een sterkere immuniteit hebben en een kleinere kans op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Ondanks dat positief denken geen wondermiddel is voor je gezondheid, kan het wel een optimistische kijk hebben, in plaats van negatieve gedachten te koesteren, prima hulpmiddel zijn om je algehele geestelijke welzijn ten goede te komen.

single reizen online banner

Het is dan ook van belang om erachter te komen wat je kunt doen om een positievere denker te worden. Enkele gebruikelijke manieren om dit doel te bereiken, zijn het leren op welke wijze je negatieve gedachten kunt herkennen en deze vervolgens kunt vervangen door meer positieve gedachten. Ondanks dat het wel enige tijd kan duren, zul je uiteindelijk merken dat het leven een stuk positiever begint te lijken.

Hieronder hebben we vier zaken voor je op een rijtje gezet die je kunt doen om positief te denken.

1. Vermijd om negatieve dingen tegen jezelf te zeggen

Tegen jezelf praten is eigenlijk niets meer dan onderwerpen en problemen in gedachten met jezelf doornemen. Je zou dit kunnen zien als dat innerlijke stemmetje in je hoofd dat analyseert op welke wijze je presteert en reageert op de wereld om je heen. Op het moment dat je hiermee bezig bent en de toon van je gedachten is negatief, dan kan je zelfrespect hier onder te lijden hebben.

Wat je dus dient te doen om deze negatieve praatjes tegen jezelf te voorkomen, is een manier vinden om dit patroon te doorbreken en dus op te merken op welke ogenblikken je dit soort gedachten hebt. Vervolgens ga je actief aan de slag om deze negatieve gedachten te veranderen. Zodra je kritische gedachten over jezelf hebt, neem doe je er goed aan om even de tijd te nemen om een pauze in te lassen en je manier van denken te beoordelen. Aandacht besteden aan de gesprekken met jezelf is een geweldig uitgangspunt wanneer je positiever probeert te denken.

Op het moment dat je merkt dat je de neiging hebt om op een negatieve manier tegen jezelf te gaan praten, dan kun je op zoek gaan naar manieren om je gedachtepatronen te veranderen en je interpretaties van je eigen gedrag opnieuw te begrenzen. De expert op het gebied van stressmanagement, Elizabeth Scott, heeft een aantal geweldige tips om de negatieve manier om tegen jezelf te praten om te zetten in positieve praatjes. Ze raadt onder andere aan om te beginnen met het leren herkennen van je eigen denkpatronen en je aandacht vervolgens te richten op het veranderen van deze praatjes in meer positieve gedachten over jezelf. Op momenten dat je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, dan kan het helpen om het patroon te doorbreken door jezelf geestelijk tegen te houden en ermee te stoppen.

2. Probeer wat meer humor in je leven te brengen

Het kanbehoorlijk lastig zijn om optimistisch te blijven op momenten dat er niet veel humor of luchtigheid in je leven aanwezig is. Zelfs wanneer je voor uitdagingen staat, is het van cruciaal belang om open te blijven staan voor gelach en plezier. In bepaalde gevallen kan het simpelweg herkennen van de mogelijke humor van een bepaalde situatie je stress al verminderen en je vooruitzichten er rooskleurig uit laten zien. Je dient dan ook op zoek te gaan naar bronnen van humor, zoals door het kijken naar een grappige sitcom of het online lezen van moppen, al dit soort zaken kan je immers helpen om meer positieve gedachten te ontwikkelen.

3. Train je eigen vermogen om optimistische te zijn

Positief leren denken is te vergelijken met het versterken van een spier; hoe meer je het gebruikt, hoe sterker het zal worden. Onderzoekers geloven dat je manier waarop je dingen verklaart, of hoe je bepaalde gebeurtenissen uitlegt, te maken heeft met het feit of je een optimist of een pessimist bent.

bewust puur banner

Optimisten hebben immers de neiging om op een positieve manier dingen te verklaren. Wanneer je goede dingen toe kunt schrijven aan je vaardigheden en inspanningen, dan kun je je waarschijnlijk een optimist noemen. Pessimisten hebben daarentegen vaak een negatieve manier om in een soortgelijke situatie te denken. Op het ogenblik dat je de goede gebeurtenissen toeschrijft aan factoren van buitenaf, dan houd je waarschijnlijk een meer pessimistische denkwijze erop na.

Dezelfde principes gelden echter ook voor de manier waarop je negatieve gebeurtenissen uitlegt. Optimisten hebben dan ook de neiging om slechte- of ongelukkige gebeurtenissen te zien als losstaande incidenten die buiten hun macht liggen, terwijl pessimisten dezelfde dingen zullen beschouwen als vaker voorkomend en zichzelf dikwijls de ervan schuld geven.

Door een ogenblik de tijd te nemen om de betreffende gebeurtenis te analyseren en ervoor te zorgen dat je jezelf het krediet geeft dat je nodig om positief verder te gaan en jezelf niet de schuld te geven voor allerlei zaken waar je geen enkele controle over hebt, dan kun je absoluut een stuk optimistischer worden.

4. Aan je optimisme blijven werken

Positief denken kun je helaas niet aan en uit zetten met een schakelaartje en zelfs wanneer je een geboren optimist bent, dan kan positief denken toch moeite kosten in lastige- of moeilijke situaties. Maar, zoals bij ieder doel dat je jezelf stelt, is de sleutel om er op de lange termijn mee door te blijven gaan. Zelfs op momenten dat je merkt dat je stil blijft staan bij negatieve gedachten, dan kun je naar manieren zoeken om de negatieve praatjes die je jezelf voorhoudt tot een minimum te beperken en een meer optimistische kijk te ontwikkelen.

Tor slot dien je niet bang te zijn om de hulp in te roepen van vrienden en familie. Op het ogenblik dat je jezelf betrapt op negatief denken, dan kun je een vriend of familielid bellen om een positieve aanmoediging en feedback te krijgen. Je moet namelijk bedenken dat om positief te kunnen denken, je jezelf moet leren koesteren. Je zult energie moeten steken in dingen die je leuk vindt en jezelf omringen met optimistische mensen. Dit zijn nog maar twee van de talloze manieren om het positief denken in je leven aan te moedigen.

Slotopmerking

Positief leren denken is in de regel geen snelle oplossing, en het kan de nodige tijd van je vragen om het daadwerkelijk onder de knie te krijgen. De analyse van je eigen denkgewoonten en het vinden van nieuwe manieren om een ​​positievere kijk op je leven te krijgen, kan echter wel een prima begin zijn voor het ontwikkelen van een positievere manier van denken.

 

 

naturaplaza superfoods banner