Take a fresh look at your lifestyle.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Tamanu-olie op je huid en haar?

Het extract dat gemaakt wordt van de noten van een groenblijvende boom Calophyllum inophyllum, wordt tamanu-olie genoemd en is een geneesmiddel dat in Polynesië en Zuidoost-Azië al eeuwenlang wordt gebruikt op zowel het gezicht als het haar en de huid voor de behandeling van diverse aandoeningen, zoals acne, psoriasis en de vervaging van littekens.

single reizen online banner

Toepassingen van tamanu-olie

De behandelingen met tamanu-olie zijn erop gericht om ontstekingen te verminderen en bacteriën te doden. Voor dit doel dient de tamanu-olie plaatselijk op de huid en het haar aangebracht. Daarnaast wordt deze olie aangeprezen als een remedie voor de volgende aandoeningen en kwalen:

 • Acne,
 • Voetschimmel,
 • Donkere plekken op de huid,
 • Droge huid,
 • Eczeem,
 • Haaruitval,
 • Psoriasis,
 • Rosacea,
 • Zonnebrand.

Omdat tamanu-olie ook pijnstillend werkt, wordt de olie eveneens plaatselijk aangebracht om de pijn te verlichten die veroorzaakt wordt door aandoening en als:

 • ischias,
 • een koortslip,
 • gordelroos.

Sommige voorstanders van het gebruik van tamanu-olie beweren zelfs dat de olie zou helpen bij de regeneratie van de huid. Om die reden wordt aangenomen dat tamanu-olie helpt om de zichtbaarheid van striae, littekens, bijvoorbeeld veroorzaakt door acne, en zogenaamde keloïde littekens te verminderen. Tevens wordt er van tamanu-olie beweerd dat deze in kan worden gezet bij de bevordering van de genezing van brandwonden, blaren, snij- en schaafwonden. Sommige mensen gebruiken de olie eveneens om de irritatie en jeuk als gevolg van een insectenbeet te verzachten.

Voordelen van tamanu-olie

Tot op de dag van vandaag is onderzoek naar de gezondheidseffecten van tamanu-olie nog zeer beperkt. In eerdere studies hebben onderzoekers echter wel aan het licht gebracht dat tamanu-olie de stof calophyllolide bevat (van de stof is bekend dat deze ontstekingsremmende eigenschappen heeft), maar dat er eveneens delta-tocotrienol (een vorm van vitamine E), samen met een aantal antioxidanten in voorkomen. Ook beschikt tamanu-olie over eigenschappen die de huid kunnen hydrateren: de olie is immers rijk aan vetzuren en werkt om die reden de olie als een soort barrière voor de huid. Door deze barrière zal vocht worden vastgehouden.

Van tamanu-olie wordt vaak beweerd dat deze affectief werkt bij de genezing van littekens. Hoewel het logisch mag klinken dat het aanbrengen van een antioxidantrijke olie op de huid ontstekingen zou kunnen remmen (die een onderdeel vormen van het genezingsproces van een wond), is er tot nu toe nog gebrek aan degelijk onderzoek (en zelfs studies over de meer bekende oliën, zoals vitamine E, hebben gemengde resultaten naar voren geschoven).

Bijwerkingen en veiligheid van tamanu-olie

Ondanks dat tamanu-olie over het algemeen als veilig wordt beschouwd wanneer de olie plaatselijk wordt gebruikt, kan het bij sommige mensen resulteren in allergische reacties. Op het ogenblik dat je door het gebruik van tamanu-olie last krijgt van:

 • jeuk,
 • roodheid,
 • irritatie,
 • andere schadelijke effecten,

dan dien je per direct met het gebruik ervan te stoppen. Verder dienen mensen die allergisch zijn voor noten tamanu-olie vermijden. Deze olie wordt immers geperst uit de noot van de Calophyllum inophyllumboom.

bewust puur banner

Op het moment dat je een wond hebt, dan kan bovendien een correcte wondverzorging helpen om littekens te verminderen en infectie te voorkomen. Grote, diepe of geïnfecteerde wonden dienen per direct behandeld te worden door een medisch onderlegde persoon, zoals een arts of een verpleegkundige, die werkzaam is in de gezondheidszorg.

Waar tamanu-olie te vinden?

Tamanu-olie is volop online te verkrijgen en wordt eveneens in een heleboel winkels verkocht waar ook natuurvoeding verkrijgbaar is. Sommige producten bestaan voor 100 procent uit tamanu-olie, terwijl andere juist verdund zijn met uiteenlopende oliën zoals olijfolie. Tevens kun je tamanu-olie aantreffen als een ingrediënt van een breed scala aan producten die bedoeld zijn voor de persoonlijke verzorging, onder andere in de vorm van een lotion, serum en moisturizer. Tamanu-olie wordt eveneens in talloze crèmes aangetroffen waarvan wordt beweerd dat deze de zichtbaarheid van striae en littekens zouden verminderen.

Alternatieven voor tamanu-olie

Een groot aantal andere natuurlijke producten kunnen voordelen bieden die te vergelijken zijn met de beweerde effecten van tamanu-olie. Zo zal bijvoorbeeld zeeduindoornolie (een olie die essentiële vetzuren en vitamine E bevat) de wondgenezing bevorderen en eczeem behandelen op het ogenblik dat deze plaatselijk aan wordt gebracht. Verder kan van zogenaamde neemolie (een olie die ook rijk is aan vetzuren, zoals oliezuur en linolzuur) bacteriële infecties helpen genezen en de huid beschermen tegen insectenbeten.

Natuurlijke producten die over het algemeen aan worden geprezen vanwege hun voordelen op het gebied van huidverbetering bevatten ook vaak arganolie. Dit is een olie die rijk is aan antioxidanten en essentiële vetzuren. Zo wordt bijvoorbeeld rozenbottelolie, een olie die is afkomstig is van de hondsroos, dikwijls gebruikt voor de behandeling van littekens, bijvoorbeeld acnelittekens. Andere natuurlijke producten die voor dit doel ingezet kunnen worden zijn theeboomolie, kokosolie, emoe-olie en DMAE.

Oliën die rijk zijn aan omega-3 vetzuren en die je in de vorm van een supplement kunt kopen, zijn onder andere:

 • visolie,
 • lijnzaadolie,
 • levertraan,
 • krillolie,
 • DHA.

Maar ook een aantal andere essentiële vetzuren, zoals de gamma-linoleenzuren (GLA), bernagiezaadolie en teunisbloemolie, worden in veel gevallen als natuurlijke geneesmiddelen aanbevolen.

Slotopmerking

Ondanks het feit dat tamanu-olie geen enkele aandoening zal genezen, kan de olie toch helpen om je huid en je haar gehydrateerd te houden (dit gebeurt door vocht vast te houden) en droogheid, irritatie en jeuk af te laten nemen. Op het ogenblik dat je lijdt aan een huidaandoening of als je een litteken heeft, dan is het absoluut aan te raden om voor het starten van een behandeling met tamanu-olie (of een ander natuurlijk geneesmiddel) in overleg te gaan met je behandeld arts. De arts kan dan beoordelen of de tamanu-olie een geschikt natuurlijk geneesmiddel voor je is.

naturaplaza superfoods banner