Take a fresh look at your lifestyle.

Wat kun je doen voor iemand met griep?

Op het moment dat een vriend of een familielid geveld wordt door griep, kun je je afvragen wat je kunt doen om hem, of haar, te helpen. Indien je zelf ooit griep hebt gehad, dan weet je immers maar al te goed hoe ellendig je je dan voelt en zul je wellicht alleen nog maar meer geneigd zijn om de helpende hand te bieden. Maar daarnaast wil je uiteraard eveneens voorkomen dat je zelf eveneens ziek wordt.

single reizen online banner

Maak wat kippensoep voor de zieke

Geloof het of niet, maar de kippensoep die je moeder je altijd gaf toen je als kind ziek was, zal werkelijk helpen. De stoom van de hete soep kan er namelijk voor zorgen dat de sinussen open blijven, het lichaam gehydrateerd blijft door het extra vocht door in de vorm van de soep het lichaam binnenkomt en sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat de soep zelf eveneens nuttig kan zijn bij het remmen van bepaalde verkoudheids- en griepsymptomen.

Aanbieden om geneesmiddelen te gaan halen

Naar de apotheek gaan als je ziek bent, is absoluut geen pretje. Je wilt dan namelijk meestal je huis, en vaak je bed, niet uit, laat staan door een apotheek of winkel lopen en proberen erachter te komen welke middelen het meest geschikt voor je zijn. Je doet er dan ook goed aan om aan te bieden deze taak op je te nemen, in plaats van tegen je vriend of familielid te zeggen “laat het me weten als je iets nodig hebt”. De meeste mensen zullen namelijk niet graag een ander om een dienst vragen, zelfs niet als ze ziek zijn. Door te vragen of de zieke medicijnen nodig heeft en aan te bieden om deze te gaan halen, voorkomt dat de zieke zich bezwaard voelt door je hierom te vragen. Indien de zieke niet weet welke medicijnen het beste zullen helpen, dan kun je eveneens aanbieden omdat voor hem, of haar, uit te zoeken.

Doe wat boodschappen

Indien een zieke vriend of familielid alle medicijnen al in huis heeft die nodig zijn, dan kunnen een paar flesjes Gatorade, wat zoute crackers en een blik soep uitermate handig zijn. Uiteraard mag een extra doos tissues en een zoute neusspray waarschijnlijk in je winkelmandje worden gelegd. Vraag de zieke dus altijd wat er nog nodig is, of stop gewoon bij een winkel en neem een aantal van deze basisproducten mee om ze vervolgens bij de zieke achter te laten. Je hoeft dan overigens niet lang bij de zieke op visite te blijven, de kans is namelijk groot dat de zieke geen zin heeft in bezoek, maar wel dien je de tijd te nemen om wat essentiële boodschappen mee te brengen. Door de meeste zieken wordt dit gebaar zeker op prijs gesteld.

Breng de zieke naar de dokter

Wanneer een vriend of familielid door griep is geveld en de symptomen nog maar pas zijn begonnen, dan kan hij, of zij, baat hebben bij het gebruik van antivirale middelen om de symptomen te verminderen en de duur van de ziekte te verkorten. Echter wanneer je griep krijgt, dan zul je het gevoel hebben alsof je door een vrachtwagen bent aangereden, laat staan dat je op dat ogenblik een auto moet gaan besturen. Een zieke aanbieden om hem, of haar, naar de dokter te brengen en te helpen de medische zorg te krijgen die nodig is, zal zeker worden gewaardeerd.

bewust puur banner

Aanbieden om op de kinderen te passen

Als de zieke één of meerdere jonge kinderen heeft waar voor gezorgd moet worden, kun je aanbieden om op hen te passen. Vaak ben je dan een ware redder in nood omdat het buitengewoon moeilijk is om voor kinderen te zorgen terwijl je je behoorlijk ellendig en ziek voelt. In het geval je geveld bent door griep dan is dit doorgaans zelfs een onmogelijke taak. Zelfs al pas je maar een paar uur op de kinderen of blijf je een poosje bij hen in huis, dan zal dat een enorme hulp voor de zieke zijn. Je stelt hem, of haar, daardoor immers in staat om de broodnodige rust te nemen die het herstel zeker positief zal beïnvloeden.

Er is echter wel iets dat je in gedachten dient te houden wanneer je een zieke aanbiedt om een tijdje voor de kinderen te zorgen, namelijk je moet ervoor zorgen dat je bepaalde voorzorgsmaatregelen treft om jezelf tegen griep te beschermen. Zelfs als de kinderen waar je je over ontfermd niet ziek zijn, kunnen ze er wel in de komende paar dagen mee te maken krijgen en kunnen ze het virus zelfs al op je overdragen nog voordat er bij hen symptomen kunnen worden waargenomen. De beste manier om ziek worden te voorkomen, is natuurlijk door elk jaar een griepprik te halen. Indien je je deze griepprik minimaal twee weken eerder al hebt gekregen (voor het vaccin duurt hebt immers twee weken om effectief te kunnen werken), is het veel onwaarschijnlijker dat je ook ziek zult worden.

Daarnaast zijn natuurlijk, goede gezondheidsgewoonten, zoals je handen vaak en grondig wassen en handontsmettingsmiddel gebruiken als je even je handen niet met water en zeep kunt reinigen, dan zullen de verantwoordelijke ziektekiemen eveneens een langere weg af dienen te leggen om je eventueel ziek te maken. Indien je op de kinderen van een zieke past in hun eigen huis, dan zou je zelf kunnen besluiten om veelgebruikte voorwerpen en oppervlakken regelmatig grondig schoon te maken om zo de kans op besmetting nog kleiner te maken. Hierbij kun je denken aan het schoonmaken van:

  • afstandsbedieningen,
  • mobiele telefoons,
  • toetsenborden,
  • deurknoppen,
  • serviesgoed,
  • bestek,
naturaplaza superfoods banner