Take a fresh look at your lifestyle.

Waarom krijg je soms last van een zomerverkoudheid?

Zoals je wellicht wel weet duurt het verkoudheid- en griepseizoen van de herfst tot ergens in het voorjaar. Veel mensen vragen zich dan ook wel eens af waarom ze dan nog steeds ziek worden in de zomer. Het is immers bekend dat, ondanks dat verkoudheden in de warmere maanden minder frequent voorkomen, maar dat wil niet zeggen dat je er geen last van kunt krijgen buiten het zogenaamde verkoudheidsseizoen.

single reizen online banner

Oorzaak van verkoudheden

Verkoudheden zijn het gevolg van een virale infectie, en dus niet door het weer zoals nog steeds een heleboel mensen onterecht denken, zodat deze heel het jaar door voorkomen. Ze komen weliswaar vaker voor in de koudere maanden omdat het virus zich dan eenvoudiger kan verspreiden via de koude, droge lucht. Daarnaast hebben veel mensen in de koude maanden eerder de neiging om binnen te blijven, wat dus ook wil zeggen dat ze meer in contact zullen komen met anderen en op die manuier eventuele ziektekiemen eerder op kunnen vangen. Dar betekent overigens niet dat deze ziektekiemen tijdens de warmere maanden afwezig zullen zijn. De virussen die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van een verkoudheid veroorzaken, zijn er immers altijd.

Symptomen van een verkoudheid

Verkoudheidssymptomen zullen in de zomer niet verschillen van de klachten die door een verkoudheid op een ander moment in het jaar worden veroorzaakt. De meest voorkomende symptomen van een verkoudheid zijn, heel het jaar door, onder andere:

  • Een loopneus,
  • Een verstopte neus en holtes (congestie),
  • Hoofdpijn,
  • Keelpijn,
  • Hoesten,
  • Waterige- of tranende ogen,
  • Jeukende ogen,
  • Jeukende neus,
  • Kriebelende keel.

Wanneer de symptomen, waar je mee te maken hebt, veel afwijken van de eerder genoemde verkoudheidssymptomen, dan heb je waarschijnlijk een andere ziekte opgelopen. Zo kun je dan bijvoorbeeld te kampen hebben met een ander virale infectie of zelfs last hebben van een seizoensgebonden allergie.

Behandelen van een (zomer)verkoudheid

Een zomerverkoudheid behandelen is (helaas) even lastig als wanneer je een soortgelijke ziekte op een ander moment in het jaar te lijf wilt gaan. Er is immers geen remedie voor handen voor een verkoudheid, maar er is wel een breed scala aan vrij verkrijgbare geneesmiddelen waar je de symptomen wat meer draaglijk mee kunt maken. Er zijn verder een heleboel niet-medicamenteuze middelen die je daarnaast ook zou kunnen proberen.

Uiteraard is het niet altijd gemakkelijk om uit te zoeken welke behandelmethode het beste bij je past. Wanneer je ervoor kiest om medicijnen te gaan gebruiken, dan is het zaak om eerst de symptomen waar je last van hebt grondig onder de loep te nemen en vervolgens een middel te zoeken dat deze, en geen andere symptomen, zal behandelen. Je wilt immers geen geneesmiddelen gebruiken die symptomen behandelen waar je geen last van hebt.

Hoe kies je de juiste verkoudheidsremedie?

Wanneer je liever geen medicijnen wilt gebruiken, dan zijn er nog altijd een aantal mogelijkheden om de symptomen van een verkoudheid te verlichten. Hierbij kun je onder andere denken aan het gebruik van:

bewust puur banner
  • Een luchtbevochtiger,
  • Een zoutoplossing, 
  • Een neusspoeling.

Met deze methoden, maar met nog tal van andere, kun je proberen om je (tijdelijk) wat beter te voelen als je verkouden bent.

Verkoudheid voorkomen

Het voorkomen van een verkoudheid is uiteraard altijd beter dan genezen. Ondanks dat dit niet altijd mogelijk zal zijn, zijn er wel bepaalde maatregelen die je zou kunnen treffen om de kans op het oplopen van deze ziekte zo klein mogelijk te maken, ongeacht het seizoen waarin je je op dat moment bevindt.

  • Was je handen

Handen wassen is zonder twijfel de meest effectieve stap die dient te zetten om te voorkomen dat je gemakkelijk besmet wordt met ziektekiemen, en dus ook dat je verkouden wordt. Was je handen regelmatig goed met warm water en zeep voor de duur van minimaal 20 seconden. Daarna is het essentieel dat je je handen weer goed droog maakt met een schone handdoek, maar liever nog met een wegwerp handdoekje. De meeste mensen realiseren zich echter niet hoe belangrijk het wassen van hun handen is bij het verkleinen van de kans op besmetting en de verspreiding van ziektekiemen.

  • Gebruik handdesinfectiemiddel

Op het moment dat er geen water en zeep voor handen zijn, kun je je handen ook reinigen met een zogenaamd handdesinfectiemiddel dat voor tenminste 60 procent uit alcohol bestaat.

  • Eventueel multivitamines gebruiken

Hoewel fabrikanten multivitamines in de meeste gevallen op de markt brengen onder het mom van een noodzaak voor iedereen en een uitermate geschikte optie om gezond te blijven. Het zal echter van de gezondheid en het voedingspatroon van iemand afhangen of vitamines inderdaad zinvol zullen zijn om te gebruiken. Je zult dan ook (eventueel samen met je huisarts) moeten bepalen of je baat zult hebben bij het gebruik van vitamines als je de kans op een verkoudheid zo klein mogelijk wilt maken.

  • Gezond blijven op het werk

Een heleboel mensen zullen allerlei ziektekiemen op hun werk oppikken van hun collega’s en daardoor ziek worden. Ondanks dat de meeste mensen wel weten dat de beste manier om de overdracht van ziektekiemen te vermijden, zou betekenen dat alle zieke collega’s thuis zouden moeten blijven, zullen er slechts enkele zijn die hier ook echt gehoor aan zullen geven. Natuurlijk kun je de kans op de overdracht van ziektekiemen op je werk wel zo klein mogelijk maken door veelgebruikte voorwerpen en oppervlakken geregeld grondig schoon te maken, in een tissue of je elleboog te hoesten en te niezen en ook daar je handen altijd goed te wassen.

naturaplaza superfoods banner