Niemand ontkomt er aan: ieder mens wordt namelijk van tijd tot tijd wel eens ziek. Het maakt hierbij niet uit of het dan gaat om een verkoudheid, griep, buikgriep of een andere minder ernstige ziekte, de meeste mensen zullen er af en toe iets mee te maken krijgen. Toch zul je er niet altijd na willen denken over de reden waarom een bepaalde ziekte bepaalde symptomen met zich mee zal brengen. Wanneer je daar toch een keertje bij stil staat kun je je echter afvragen: waarom heb ik last van een verstopte neus als ik verkouden ben? Waarom heb ik last van diarree als ik een buikgriep op hebt gelopen? Op zich is het van groot belang om erachter te komen wat er met je lichaam gebeurt wanneer je ziek bent geworden en wat je kunt doen om van de symptomen die een ziekte met zich meebrengt weer af te komen.
Waarom raken je neus en holtes verstopt?
Het verstopt raken van je neus en holtes wordt in de medische wereld ook vaak aangeduid met de term congestie. Iedereen weet waarschijnlijk wel dat dit een vervelend symptoom is dat optreedt bij een groot aantal ziektes. Meestal ontstaat congestie doordat de slijmvliezen in je neus opgezwollen zijn. Deze zwelling leidt op zijn beurt tot een vol gevoel, hoewel er mogelijk helemaal geen sprake is van een toename is van de hoeveelheid slijm in je neus. De zwelling treedt echter op als gevolg van een irritatie die veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van een virus, bacterie, allergeen of andere lichaamsvreemde stof.
Waarom krijg je koorts?
Veel mensen maken zich zorgen wanneer ze met koorts worden geconfronteerd. Er zijn echter een heleboel misvattingen over het hebben van koorts en de reden waarom deze ontstaat. In de praktijk blijken helaas nog een groot aantal mythen de ronde te doen, die helaas nog steeds door talloze mensen worden geloofd. Onderzoekers geloven dat de lichaamstemperatuur omhoog gaat als reactie op infecties om zo te proberen om binnengedrongen ziektekiemen te lijf te kunnen gaan. De meeste bacteriën en virussen gedijen namelijk het beste bij een normale lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius, maar zijn daarentegen niet in staat om bij hogere temperaturen in leven te blijven. De hypothalamus (een deel van de hersenen) werkt als de thermostaat van je lichaam en zal de lichaamstemperatuur gaan verhogen in reactie op het binnendringen van ziektekiemen. Koorts is dus eigenlijk niets meer dan een natuurlijk verdedigingsmiddel tegen allerlei infecties.
Waarom hoest je?
Hoesten is een vervelend en ongemakkelijk symptoom van talloze ziektes. Wanneer je ziek wordt en moet hoesten, dan wil je daar meestal zo snel mogelijk weer vanaf komen. Maar toch is het soms juist goed dat je moet hoesten omdat er op die manier allerlei stoffen en ziektekiemen uit je lichaam kunnen worden verwijderd. Indien het hoesten na een week niet is gestopt, dan doe je er echter goed om dit met je huisarts te bespreken. De kans bestaat dan immers dat een ernstige onderliggende oorzaak aangepakt dient te worden om je van de hoestklachten af te kunnen helpen.
Waarom krijg je keelpijn?
Keelpijn komt vaak voor op momenten dat je last hebt van infecties aan de luchtwegen, zoals bij verkoudheid en griep het geval is. Deze klachten kunnen eveneens het gevolg zijn van een bacteriële infectie, zoals bij een keelontsteking en zelfs door allergenen of irriterende stoffen die afkomstig zijn uit je directe omgeving. Verkoudheid en griep worden altijd veroorzaakt door een virus, terwijl een keelontsteking het gevolg is van een bacteriële infectie, maar in beide gevallen zal er een ontstekingsreactie in je lichaam ontstaan die tot een zwelling en irritatie van je keel zal leiden. Deze zwelling en ontsteking in de keel zullen op hun beurt pijn- en slikklachten met zich meebrengen wanneer je eet, slikt of soms zelfs ademt.
Waarom krijg je diarree?
Diarree is een veel voorkomend symptoom waar de meeste mensen ten minste één keer per jaar mee te maken krijgen. Niemand wil er echter graag over praten, maar dat wil niet zeggen dat het niet belangrijk is om de reden te kennen waarom dit gebeurt. Soms ontstaat diarree door bepaald voedsel te eten, maar even goed kunnen de klachten het gevolg zijn van een infectie met een virus of bacterie, of door een ziekte die het spijsverteringsstelsel zelf aan heeft getast. Je lichaam zal diarree ontwikkelen in een poging om de ziekteverwekkers zo snel mogelijk uit je lichaam af te voeren. Uiteraard gaat diarree gepaard met veel vochtverlies dat je in alle gevallen weer aan moet proberen te vullen om uitdroging tegen te kunnen gaan.
Waarom geef je over?
Braken is één van de meest vreselijke symptomen waarmee je te maken kunt krijgen. Het bezorgt je namelijk niet alleen een vreselijk gevoel, maar kost je bovendien een heleboel energie. Of het braken nu wordt veroorzaakt door een virale- of een bacteriële infectie, dit symptoom zal zelfs in staat zijn om de meest sterke persoon klein te krijgen. Als je ziek bent door een virale infectie waarbij je moet braken, dan is je maagwand of je maag-darmkanaal meestal ontstoken en geïrriteerd. Wanneer je probeert om wat te eten of te drinken, dan zul je de slijmlaag aan de binnenzijde van je spijsverteringskanaal nog meer gaan irriteren en zo ervoor zorgen dat de inhoud van je maag naar buiten wordt gebracht. Soms is de irritatie zo heftig, of is je braakreflex zo sterk, dat je moet blijven raken zelfs wanneer je maag al helemaal leeg is. Braken kan eveneens worden veroorzaakt door een hersenprobleem, zoals een hersenschudding, hoofdletsel, een aanwezige hersentumor, migrainehoofdpijn of een herseninfectie, maar ook door problemen met je middenoor, zoals bij duizeligheid of reisziekte. In deze gevallen zul je gaan braken zonder dat er sprake is van irritatie van het maag-darmkanaal. Ook braken gaat, net zoals bij diarree, gaat gepaard met veel vochtverlies dat je in alle gevallen weer aan dient te vullen om uitdroging te kunnen voorkomen.