Take a fresh look at your lifestyle.

Vitamine C en verkoudheid

Al voor een erg lange tijd wordt er door talloze mensen beweerd dat vitamine C een verkoudheid zou kunnen genezen. Er is eveneens veelvuldig gespeculeerd over de theorie of deze vitamine de duur van een verkoudheid ook zou kunnen verkorten of zelfs het ziek zijn helemaal zou kunnen voorkomen. Veel mensen hebben zich echter niet verdiept in wat het wetenschappelijk bewijs laat zien.

single reizen online banner

Hoewel er op dit gebied behoorlijk wat onderzoeken uit zijn gevoerd, is tot op de dag van vandaag het bewijs niet helemaal duidelijk. Sommige onderzoeken laten bijvoorbeeld positieve resultaten zien, terwijl andere studies juist het tegenovergestelde aan wisten te tonen. De algemene consensus is dan ook dat er geen echt bewijs voor handen is dat vitamine C een verkoudheid kan voorkomen of kan genezen.

Het routinematig nemen van supplementen om verkoudheid te voorkomen

Onderzoekers hebben tientallen onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van vitamine C op de gewone verkoudheid en brachten aan het licht dat het regelmatig innemen van vitamine C geen verkoudheid bij het grootste deel van de bevolking tegen kan gaan.

De mensen die echter het meest baat lijken te hebben bij het innemen van vitamine C zijn personen die lijden aan een tekort aan deze vitamine en goed getrainde sporters en militairen. De onderzoeken die uit zijn gevoerd onder sporters en militairen met buitengewoon goede lichamelijke conditie en die gewend zijn aan het presteren onder extreme omstandigheden, toonden aan dat binnen deze groepen het nemen van vitamine C de kans op een verkoudheid met 50 procent verminderde. Deze resultaten zijn echter niet terug te vinden in onderzoeken die onder andere bevolkingsgroepen zijn gehouden. Dit wil zeggen dat vergelijkbare onderzoeken weliswaar uit zijn gevoerd onder de doorsnee bevolking, maar de onderzoeksresultaten waren toen beduidend anders.

Het routinematige nemen van supplementen om de symptomen van een verkoudheid, of de duur ervan, te verminderen

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die de aanbevolen hoeveelheid vitamine C op een regelmatige basis innemen, een wat kortere tijdspannen ziek kunnen zijn op het moment dat ze verkouden zijn. Ditzelfde effect is echter niet terug te vinden in de resultaten van onderzoeken waarin de proefpersonen pas grotere doses vitamine C in begonnen te nemen nadat ze zich ziek gingen te voelen.

De risico’s van het nemen van extra vitamine C zijn echter laag en het is mogelijk dat het innemen van de vitamine voor een bepaald individu zou kunnen werken. Sommige mensen denken bovendien dat het nemen van supplementen met vitamine C hen echt kan helpen, zelfs al hebben grootschalig uitgevoerde onderzoeken dit effect op het gros van de bevolking helemaal niet weten te staven.

bewust puur banner

Als je vitamine C toch wilt proberen

Op het moment dat je van plan bent om vitamine C toch te gaan gebruiken om je immuunsysteem een extra voost te geven, dan doe je er verstandig aan om deze vitamine via je voeding binnen te krijgen, in plaats van in de vorm van een supplement. Voedingsmiddelen waarvan bekend is dat deze veel vitamine C omvatten zijn onder andere:

 • Citrusvruchten en –sappen,
 • Groene- en rode paprika’s,
 • Aardbeien,
 • Tomaten,
 • Broccoli,
 • Donkere bladgroente,
 • (Zoete-)aardappelen.
 • Water- en kanteloepmeloen
 • Frambozen,
 • Bos- en veenbessen,
 • Spruitjes,
 • Ananas,
 • Kool.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor volwassen mannen is 90 milligram per dag en voor volwassen vrouwen 75 milligram per dag. Meer dan 500 milligram vitamine C in één keer innemen zal overigens geen enkel voordeel opleveren vanwege het feit dat je lichaam niet in staat is om deze vitamine op te slaan. Je doet er dan ook verstandig aan om geen (vaak dure) supplementen aan te schaffen die meer dan 500 milligram vitamine C bevatten, je lichaam zal het te veel immers toch gewoon weer uitscheiden.

Mensen die lijden aan een nieraandoening zullen bovendien supplementen met vitamine C dienen te vermijden. Te grote hoeveelheden vitamine C kunnen namelijk bij deze personen voor maagproblemen en diarree zorgen.

Slotopmerking

Vitamine C helpt dan waarschijnlijk niet om een verkoudheid tegen te gaan, maar toch kan het eten van voldoende voedingsmiddelen met veel vitamine C toch goed zijn voor je lichaam omdat op deze manier je immuunsysteem een boost krijgt en de vitamine een belangrijke rol speelt bij de opname van ijzer.

Alleen als je geen last van nierproblemen hebt, kan het nemen van supplementen met vitamine een veilige manier zijn om dit tijdelijk te doen. Er zijn immers niet veel gezondheidsrisico’s of bijwerkingen aan verbinden. Sommige mensen zijn van mening dat vitamine C hen absoluut kan helpen om de symptomen van een verkoudheid te verminderen. Wanneer je nieren geen beletsel vormen, is het wellicht de moeite waard om dit eens te proberen en te kijken wat vitamine C voor jou kan doen.

 

naturaplaza superfoods banner