Take a fresh look at your lifestyle.

Symptomen van de Mexicaanse griep

Symptomen van de Mexicaanse griep

Hoewel de naam ‘varkensgriep’ voor een heleboel mensen voor veel extra angst en zorgen zorgt, is het belangrijk om op te merken dat de Mexicaanse griep (zoals deze vorm van griep ook wel bekend staat) een heel andere vorm van griep is, maar desalniettemin wel verwant is aan het gewone influenzavirus.

single reizen online banner

De Mexicaanse grieppandemie van 2009

De Mexicaanse griep betreft echter een ander soort griepvirus, een virus dat net zoals de virussen die de typische symptomen van seizoensgebonden griep kunnen veroorzaken. In het jaar 2009 was er echter een aanzienlijk verschil en dat bestond uit het feit dat toen het varkensgriep A (H1N1) -virus voor de eerste keer opdook, het nog onbekend was en de meeste mensen er dus nog geen immuniteit voor op hadden gebouwd.

Om die reden werd het dus gemakkelijk voor het virus om een pandemie te veroorzaken (met andere woorden: het virus slaagde erin om ​​wereldwijde uitbraak te veroorzaken) en zich vrij simpel van de ene naar de andere persoon te verspreiden. Vanaf het moment dat dit virus voor het eerst werd ontdekt in april 2009 (bij een tienjarig meisje in Californië) tot het moment waarop het in juni 2009 tot een wereldwijde pandemie uit werd geroepen en deze pas in augustus 2010 eindelijk weer was gestopt, schat de Amerikaanse CDC dat de Mexicaanse griep alleen al miljoen mensen in de Verenigde Staten heeft getroffen en zelfs voor iets meer dan 18.000 sterfgevallen heeft gezorgd. Wereldwijd stierven er maar liefst 575.400 mensen als gevolg van een besmetting met de Mexicaanse griep.

De varkensgrieppandemie die duurde van 2009 tot 2010 is weliswaar al lang voorbij, maar dat wil niet zeggen dat dit ook het einde betekende van het 2009 H1N1-virus. Dit virus blijft dan ook een onderdeel vormen van de seizoensgebonden griepprik en zal dus één van de 3 of 4 griepstammen vormen die in het griepseizoen aangetroffen wordt.

Er zijn overigens een aantal verschillende Mexicaanse griepvirussen, waaronder:

  • varkens triple reassortant (tr) H1N1,
  • varkens trH3N2,
  • varkens trH1N2.

Deze griepvirussen zullen echter enkel en alleen varkens treffen en normaal gesproken geen ziektegevallen onder mensen tot gevolg hebben. Op het ogenblik dat dit echter wel gebeurt, dan heeft er meestal nauw contact plaatsgevonden tussen de geïnfecteerde varkens en de mens. Dit wil echter niet zeggen dat je ook Mexicaanse griep kunt krijgen door het eten van vlees dat afkomstig is van een besmet of ziek varken.

Symptomen van Mexicaanse griep

Volgens de Amerikaanse CDC kunnen, net zoals bij de seizoensgebonden griep, symptomen van Mexicaanse griepinfecties onder andere inhouden:

bewust puur banner
  • koorts, in de regel is deze hoog, maar in tegenstelling tot bij de seizoensgebonden griep soms ook volledig afwezig,
  • hoesten,
  • een loopneus of juist een verstopte neus,
  • keelpijn,
  • pijn in heel het lichaam,
  • hoofdpijn,
  • koude rillingen,
  • vermoeidheid of uitputting, soms is dit gevoel extreem aanwezig,
  • diarree en braken, in sommige gevallen maar wel beduidend vaker dan bij de seizoensgebonden griep.

Symptomen die kunnen wijzen op een meer ernstige vorm van varkensgriep kunnen onder andere een longontsteking en ademhalingsproblemen zijn.

Op het ogenblik dat je kind symptomen van Mexicaanse griep laat zien, dan dien je contact met andere mensen vermijden en door een arts mogelijk een snelle grieptest uit laten voeren om te zien of het inderdaad een infectie met het influenza A virus betreft. Verder onderzoek kan in dat geval uit worden gevoerd om na te gaan of het ook werkelijk een Mexicaanse griepinfectie is. De meeste kinderartsen zullen de snelle grieptest in hun praktijk voor handen hebben waardoor ze vaak snel kunnen zeggen of een kind een influenza A- of influenza B-infectie op heeft gelopen, het aantonen van een H1N1 virus is echter op deze manier niet direct mogelijk. Aangezien er in een bepaald seizoen meer dan één influenza A-virusstam (H1N1 en H3N2) rond kan waren, wil een positieve influenza A-test niet per se dat het ook om Mexicaanse griep gaat.

Ernstige symptomen van Mexicaanse griep

Evenals bij andere ziektes en aandoeningen, zijn er een aantal ernstige symptomen die erop zouden kunnen wijzen dat een kind dat lijdt aan Mexicaanse griep met spoed medische zorg nodig heeft, dit zijn onder andere:

  • een versnelde ademhaling,
  • moeite met ademhalen
  • een blauwe- of grijze verkleuring van de huid,
  • niet voldoende (water) willen drinken, of binnen kunnen houden,
  • Ernstig of aanhoudend braken,
  • Niet wakker willen worden,
  • Geen interactie hebben met mensen om zich heen,
  • Zo prikkelbaar zijn dat het kind niet vastgehouden wil worden.
  • Griepachtige symptomen die aanvankelijk lijken te verbeteren, maar vervolgens plotseling terugkeren in combinatie met koorts en een verergerde hoest.

Je dient direct een arts of andere medische hulp in te schakelen op het ogenblik dat je kind met griep steeds zieker wordt. Griep dient namelijk beschouwd te worden als een levensbedreigende ziekte en dat blijkt onder andere uit het relatief hoge aantal sterfgevallen onder kinderen die ermee worden geïnfecteerd.

Wat je over de symptomen van Mexicaanse griep moet weten

Andere feiten die je absoluut dient te weten over de symptomen van Mexicaanse griep zijn onder andere:

  • Mexicaanse griep verspreidt zich naar alle waarschijnlijkheid door middel van direct contact met speeksel- en slijmdruppeltjes van iemand die besmet of ziek is als gevolg van een infectie met het verantwoordelijke virus. Dit kan dus bijvoorbeeld gebeuren wanneer iemand hoest of nies als je in de buurt bent.
  • Mensen die lijden aan Mexicaanse griep zijn waarschijnlijk al een dag eerder tot zeven dagen nadat ze symptomen hebben van deze griep hebben gekregen besmettelijk voor anderen.
  • De speeksel- en slijmdruppeltjes die naar buiten komen bij het hoesten of niezen, kunnen echter ook oppervlakken, zoals deurknoppen, serviesgoed of andere gebruiksvoorwerpen besmetten. Dit ondanks het feit dat de verantwoordelijke ziektekiemen in de meeste gevallen slechts een paar uur buiten het menselijk lichaam in leven kunnen blijven.
  • Er zijn speciale antigriep medicijnen voor handen, waaronder Tamiflu (oseltamivir) en Relenza (zanamivir), zowel voor het voorkomen als voor het behandelen van de Mexicaanse griep bij kinderen die een verhoogd risico op complicaties hebben.
  • Verder is het van belang om te beseffen dat, ondanks dat er nog altijd van Mexicaanse griep kan worden gesproken door bepaalde mensen, dat deze vorm van griep inmiddels vergelijkbaar is met elke andere vorm van seizoensgebonden griep die jaar in jaar uit rond kunnen waren.

 

naturaplaza superfoods banner