Take a fresh look at your lifestyle.

Op reis en onderweg griep vermijden

Het griepseizoen in ons land loopt in de regel van de maand oktober tot en met april. Dat hoeft echter niet hetzelfde te zijn in andere delen van de wereld. Op het moment dat je op reis gaat dien je dan ook op de hoogte te zijn van de mogelijke lokale gezondheidsproblemen, en dus ook van de griepactiviteit, van de plaats(en) waar je gaat verblijven.

single reizen online banner

De griepactiviteit zal op het noordelijk halfrond een hoogtepunt bereiken in de periode tussen oktober en april (soms zelfs mei), terwijl op het zuidelijk halfrond griep juist het meest actief zal zijn tussen april en september. Verder moet je er rekening mee houden dat de griepactiviteit in tropische gebieden rond de evenaar heel het jaar door vrijwel gelijk blijft. Om die reden is het dus goed mogelijk dat je zelfs buiten het reguliere griepseizoen (in de plaats waar je woont) griep krijgt op momenten dat je een groepsreis maakt, zoals wanneer je mee gaat varen op een cruiseschip. Hier zijn mogelijk personen aanwezig die afkomstig zijn vanuit alle windstreken op aarde.

Wat kun je doen?

Op het ogenblik dat je op reis bent, dan is het goed vooraf te weten welke ziekten in het gebied rondwaren waar je naartoe gaat. De Centers for Disease Control and Prevention, maar ook andere lokale gezondheidsorganisaties, houden gelukkig altijd een wereldwijde lijst up tot date die betrekking heeft op de griepactiviteit. Dit is dan ook een zeer bruikbare bron van informatie die je absoluut die te checken voordat je vertrekt.

Verder is het zaak dat je, voordat je op reis gaat, een griepvaccinatie gaat halen bij je huisarts. De griepstammen op die zijn genomen in het seizoensgebonden griepvaccin voor een bepaald land zijn in de regel hetzelfde als de stammen die op het zuidelijk halfrond ziekten al voor ziektegevallen hebben gezorgd. Op het moment dat je elk jaar je griepprik krijgt, dan zal deze je waarschijnlijk tegen griep weten te beschermen, waar op aarde je je ook bevindt. Het is echter van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je het minimaal 2 weken voor vertrek deze vaccinatie krijgt. Het vaccin heeft deze tijd namelijk nodig om effectief zijn werk te kunnen doen en voldoende bescherming te kunnen bieden.

Wanneer je tussen juni en september naar het zuidelijk halfrond reist, dan kun je wellicht voordat je op reis gaat geen griepvaccinatie halen. Seizoensgriepvaccins zijn immers vaak pas voor handen vanaf de maand augustus (of zelfs september), terwijl ze doorgaans komen te vervallen in juni. Indien je ruim op tijd weet dat je in deze periode gaat reizen, dan kun je de griepprik uiteraard op tijd plannen en je vaccin krijgen op het ogenblik dat dit nog wel voor handen is.

bewust puur banner

Een griepprik geeft je de meeste bescherming wanneer je deze voor het begin van het griepseizoen op het noordelijk halfrond krijgt. Wanneer je in de herfst het griepvaccin hebt gekregen, dan zal meestal af worden geraden om opnieuw gevaccineerd te worden voordat je later in het jaar (of zelfs pas de volgende zomer) op reis gaat. Indien je echter voorafgaand aan je reis een griepprik krijgt, bijvoorbeeld in de maanden april of mei, dan dien je het nieuwe seizoensgriepvaccin te krijgen zodra dit in augustus of september beschikbaar wordt gesteld. De influenzastammen die in het griepvaccin zitten worden namelijk ieder jaar opnieuw bijgesteld. Om die reden is het dan ook nodig om ieder griepseizoen opnieuw een vaccinatie te gaan halen.

Ongeacht of je een griepprik krijgt of niet, het is altijd van groot belang dat je de juiste voorzorgsmaatregelen blijft treffen om je gezondheid te beschermen wanneer je in het buitenland verblijft. In de praktijk betekent dit onder andere dat je:

  • je handen regelmatig moet wassen met water en zeep,
  • je handdesinfecterend middel (met ten minste 60% alcohol) moet gebruiken als je je handen niet kunt wassen,
  • je in je elleboog moet hoesten en dus zeker niet met je handen.

Op het moment dat je ziek wordt en koorts krijgt, dan kun je beter niet op reis gaan. Reizen per vliegtuig, maar ook alle andere vormen van openbaar vervoer, zullen immers een groot aantal andere mensen blootstellen aan de ziektekiemen die je bij je draagt en sommige van deze mensen kunnen mogelijk ernstige complicaties ontwikkelen wanneer ze besmet worden met het griepvirus. Bovendien kan het in het buitenland soms lastig zijn om toegang te krijgen tot spoedeisende medische zorg wanneer dat onverhoopt nodig mocht zijn.

Wanneer je tijdens je reis ziek wordt, dan is het altijd verstandig medische hulp te zoeken zodra dat noodzakelijk is. Indien je tot een risicogroep behoort, en dus een grotere kans op complicaties hebt als gevolg van griep, dan zul je doorgaans eerder medische zorg nodig hebben dan iemand die niet binnen deze groep valt. Op het ogenblik dat je je buiten België bevindt en je niet weet hoe je de juiste medische zorg moet regelen, dan dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met de Belgische ambassade in het land waar je op dat moment verblijft.

naturaplaza superfoods banner