Take a fresh look at your lifestyle.

Last van jeuk aan de ogen, neus, keel en huid

Jeuk is misschien wel één van de meest vervelende symptomen waar je mee te maken kunt krijgen als je ziek bent. Hierbij maakt het niet uit of de jeuk nu wordt veroorzaakt door allergieën, een ziekte of iets anders. Het is in de regel op zijn minst een irritant symptoom dat voor kan komen op uiteenlopende delen van je lichaam. Hierbij kun je denken aan:

single reizen online banner
  • de ogen,
  • het gezicht,
  • de neus,
  • de keel,
  • de huid.

Hoewel er nog op een heleboel andere plekken van je lichaam jeuk kan ontstaan, zullen we in dit artikel juist aan bovenstaande plaatsen aandacht besteden.

Jeukende ogen

Van tijd tot tijd jeuk hebben zal ieder mens absoluut weten te beïnvloeden. Normaal gesproken zal jeuk slechts een paar minuten aan blijven houden en vervolgens weer verdwijnen. In sommige gevallen kan jeuk echter overweldigend zijn en uren, dagen of zelfs lang voor een enorm ongemak blijven zorgen. Op het moment dat je last hebt van jeukende ogen dan kan het gebeuren dat de klachten zo erg worden dat je dagelijkse activiteiten er werkelijk door worden beperkt. In een dergelijk geval heb je mogelijk te kampen met een aandoening die medisch dient te worden behandeld.

Veelvoorkomende oorzaken van jeukende ogen zijn:

  • Allergieën: zorgen doorgaans voor roodheid en jeuk, maar zijn niet besmettelijk voor anderen,
  • Bindvliesontsteking(conjunctivitis): kan het gevolg zijn van een bacteriële- of een virale infectie en is dikwijls erg besmettelijk. Bindvliesontsteking wordt overigens vaker waargenomen onder jonge kinderen.
  • Verkoudheid: zo nu en dan kun je last krijgen van jeukende ogen als je verkouden bent,
  • Contactlenzen:iemand die contactlenzen draagt, kan last krijgen van jeuk als gevolg van irritatie, of een infectie, die betrekking heeft op de ogen.

Ondanks dat deze opsomming alles behalve compleet is, en jeukende ogen dus nog tal van andere veroorzaken kunnen hebben, zijn dit wel de meest voorkomende boosdoeners. Op het ogenblik dat je denkt dat je jeukende ogen het gevolg zijn van een andere factor, dan dien je contact op te nemen met je huisarts om de symptomen te bespreken en uit te zoeken wat er werkelijk aan de hand is. Elk symptoom dat een bepaalde wisselwerking heeft met je dagelijks leven is namelijk iets dat je absoluut dient te bespreken met je huisarts.

Jeukende neus

Er zijn een paar factoren die een jeukende neus met zich mee kunnen brengen, zoals onder andere:

  • Verkoudheid,
  • Allergieën of hooikoorts.

Op het ogenblik dat je vermoedt dat een jeukende neus niet het gevolg is van een verkoudheid of een allergie, dan dien je contact op te nemen met je huisarts en de situatie door te spreken en eventueel te laten onderzoeken.

bewust puur banner

Jeukende, of kriebelende, keel

Een jeukende, of kriebelende, keel op zich is vaak al voldoende om iemand gek te maken wanneer er geen verlichting gevonden kan worden. Het is dan ook van belang om erachter te komen wat de oorzaak van deze klacht is. Pas dan kun je immers bepalen wat je kunt doen om de jeuk te verlichten.

De meest voorkomende oorzaken van een jeukende, of kriebelende, keel zijn:

  • Seizoensgebonden- of omgevingsallergieën,
  • Verkoudheid,
  • Voedselallergieën,
  • Astma.

In het gros van de gevallen zal het nemen van geneesmiddelen, zoals antihistaminica de irritatie van een jeukende, of kriebelende, keel helpen verlichten. Het kan soms ook helpen om warme dranken te drinken (zoals warme thee met honing), of juist iets kouds te eten (zoals ijs). Keeltabletten en harde snoepjes zijn eveneens een goede optie voor volwassenen en oudere kinderen om de klachten van een jeukende, of kriebelende, keel te verzachten.

Wanneer je de volgende symptomen in combinatie waarneemt met jeuk:

  • ademhalingsproblemen,
  • huiduitslag,

dan dien je direct de hulp van een arts in te schakelen omdat dit tekenen kunnen zijn van een levensbedreigende reactie die bekend staat als een anafylaxie en die in het ergste geval een anafalaxische shock tot gevolg kan hebben.

Jeukende huid

Een jeukende huid is doorgaans meer dan enkel en alleen een klein ongemak voor de meeste mensen. Deze jeuk kan immers zo erg worden dat hierdoor het dagelijks leven verstoord raakt en het iemand zelfs kan belemmeren om normaal te functioneren. Afhankelijk van de oorzaak kan de jeukende huid soms lastig te behandelen zijn. Een aantal veel voorkomende oorzaken van een jeukende huid zijn:

  • Seizoensgebonden- en omgevingsallergieën: allergieën kunnen een jeukende huid veroorzaken, vaak in combinatie met jeuk in de neus, keel, ogen en/of gezicht
  • Droge huid: er kunnen plekken op de droge huid ontstaan die jeuk kunnen veroorzaken,
  • Eczeem: opflakkeringen van eczeem kunnen erg veel jeuk veroorzaken en overal op het lichaam voorkomen,
  • Schimmelinfecties: zoals: ringworm, voetschimmel en andere schimmelinfecties, kunnen op de huid plekken veroorzaken die heel erg gaan jeuken,
  • Huiduitslag: er zijn een groot aantal verschillende soorten uitslag bekend die op de huid voor kunnen komen en die voor jeuk kunnen zorgen,
  • Waterpokken: ondanks het feit dat waterpokken in de ontwikkelde landen niet meer zo vaak voorkomt door het goede vaccinatiebeleid, komt de ziekte waterpokken nog steeds voor en kan deze leiden tot een extreme jeuk op de huid

Hoewel dat dit absoluut geen volledige lijst is van alle oorzaken van een jeukende huid, is het toch goed om ervan op de hoogte te zijn. Op het moment dat je denkt dat de hierboven genoemde oorzaken niet op jouw situatie van toepassing zijn, dan dien je contact op te nemen met je huisarts zodat er een nader onderzoek naar de werkelijke oorzaak ingesteld kan worden.

naturaplaza superfoods banner