Take a fresh look at your lifestyle.

Je hebt griep, wat moet je doen?

Op het ogenblik dat je griep op hebt gelopen, of als je het vermoeden hebt dat je deze ziekte hebt, dan zijn er tal van behandelingen mogelijk die je zou kunnen overwegen. We hebben hieronder om die reden meer informatie voor je verzameld die betrekking heeft op de diverse griepbehandelingen zodat je zelf beter kunt bepalen welke behandeling het beste is in je persoonlijke situatie en de symptomen waar je mee te maken hebt.

single reizen online banner

Antivirale middelen bij griep

Indien de symptomen binnen de laatste 48 uur zijn begonnen, dan zou je baat kunnen hebben bij het nemen van een antiviraal middel zoals Tamiflu of Relenza. Van deze geneesmiddelen is namelijk bewezen dat ze de duur en de ernst van de griepsymptomen bij veel mensen kunnen verminderen. Bepaalde mensen lopen bovendien een groter risico op de ontwikkeling van complicaties als gevolg van griep dan anderen en zullen waarschijnlijk eerder baat hebben bij het gebruik van antivirale middelen.

Indien je echter niet tot één van de risicogroepen wordt gerekend, dan kan het zijn dat je arts van mening is dat antivirale middelen weinig nut zullen hebben. Zoals alle geneesmiddelen hebben ook deze middelen bepaalde bijwerkingen en bovenal zullen de meeste gezonde volwassenen zonder enige complicaties van griep kunnen herstellen zonder ze te gebruiken. Je moet je goed beseffen dat antivirale middelen niet in staat zijn om griep te genezen of het verantwoordelijke griepvirus te doden, het enige wat deze middelen doen is het verkorten van de duur van de typische griepsymptomen.

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen

Net als antivirale geneesmiddelen die op doktersrecept te verkrijgen zijn, zullen ook de vrij verkrijgbare middelen griep niet weten te genezen, maar ook alleen maar de symptomen die bij deze ziekte zich aandienen enigszins verlichten. Symptomen van griep zijn onder andere:

  •  een gevoel van erge vermoeidheid, 
  •  koorts,
  •  een gevoel van zwakte,
  •  hoesten,
  •  hoofdpijn,
  •   congestie (verstopping van de neus, bij- en voorhoofdsholtes).
  • Er is echter een breed scala aan geneesmiddelen verkrijgbaar om je te helpen de meeste van dit soort griepsymptomen te lijf te gaan of te verlichten.

Er kan echter geen “beste” griepmiddel aan worden gewezen omdat iedereen weer anders op bepaalde middelen zal reageren. Je zult dus zelf uit moeten vinden welk product voor jou het beste werkt. Er zijn overigens wel een aantal belangrijke punten die je in je achterhoofd moet houden bij het gebruik van de geneesmiddelen tegen griep:

 

  • Neem alleen middelen die enkel en alleen de symptomen behandelen waar je last van hebt. Hoewel bepaalde medicijnen in staat zijn om meerdere symptomen tegelijkertijd te behandelen, wat uiterst handig kan zijn, kan een dergelijk product je juist meer ongemakken kunnen bezorgen doordat je te maken krijgt met de bijwerkingen ervan. Dit kan het geval zijn wanneer je stoffen binnenkrijgt voor klachten waar je eigenlijk op dat moment geen last van hebt.
  • Weet wat er aan actieve ingrediënten in een middel zit dat je gebruikt. Een groot aantal middelen die meerdere symptomen kunnen behandelen bevatten bijvoorbeeld koortsverlagende- of pijnstillende stoffen. Een te grote hoeveelheid van deze stoffen binnenkrijgen kan je gezondheid ernstig in gevaar brengen. Zo zal een te veel paracetamol bijvoorbeeld voor ernstige schade aan je lever zorgen, terwijl te veel ibuprofen of aspirine weer maagproblemen of -bloedingen met zich mee kan brengen. Je hebt in dit soort gevallen dus zeker niet te maken met de minste bijwerkingen en om die reden dien je ervoor te zorgen dat je weet wat er in elk geneesmiddel zit dat je binnenkrijgt en ook hoe hoog de totale dosering van elk van de middelen is die je gebruikt.
  • Vraag je huisarts of apotheker naar mogelijke interacties tussen verschillende medicijnen die je gebruikt. Zelfs als je maar één ander vrij verkrijgbaar geneesmiddel neemt, dan dien je al zeker te weten dat het niet in zal werken op andere geneesmiddelen die je regelmatig gebruikt. Op het moment dat je bijvoorbeeld last hebt van een hoge bloeddruk of hartproblemen, dan zijn er een groot aantal vrij verkrijgbare griepmiddelen die erg schadelijk voor je kunnen zijn. Zelfs wanneer je elke dag middelen gebruikt die enkel vitamine- of kruidensupplementen bevatten, dan toch kunnen deze reageren met de middelen die je wilt gebruiken tegen griep. 

Bevochtig de lucht om je heen

Een luchtbevochtiger kan een zeer krachtig hulpmiddel zijn bij de behandeling van symptomen die horen bij een verkoudheid of griep. Constant hoesten en een zwelling van de neusholtes kan namelijk een ernstige irritatie tot gevolg hebben. Het gebruik van een koele mistluchtbevochtiger die elke dag goed schoon wordt gemaakt, kan dan ook een enorm verschil maken in de mate van prettig ademhalen.

bewust puur banner

Luchtbevochtigers zorgen ervoor dat er extra vocht in de lucht terechtkomt waardoor deze iets minder droog en prikkelend zal zijn om in te ademen. Deze apparaten zijn in het bijzonder handig om ’s nachts in te zetten wanneer je urenlang in dezelfde houding ligt. Luchtbevochtigers zijn zelfs in staat om te helpen om het slijm in je sinussen te verdunnen en het op die manier gemakkelijker weg te laten lopen.

Salinespray of een Neti Pot

Een andere niet-medicamenteuze behandeloptie bij griepklachten is om een zogenaamde neti pot of een neusspray die gemaakt is van een zoutoplossing. Deze behandelingen kun je gebruiken om je sinussen te spoelen op het moment dat je last hebt van verstoppingen. Beide behandelmethoden gebruiken een milde zoutoplossing om de sinussen schoon te spoelen. Het betreffen beide geen langdurige behandelingen, maar ze zijn wel uiterst effectief en zullen bovendien direct verlichting geven. Daarnaast kunnen deze behandelingen zo vaak als nodig worden herhaald.

Rust voldoende uit bij griep

Ondanks dat het soms onmogelijk lijkt om echt een paar dagen vrij te nemen en echt e rusten, wanneer je griep hebt, is er eigenlijk geen andere goede optie voor handen. Griep is namelijk een veel ergere ziekte dan een verkoudheid, of de meeste andere virusinfecties, en je zult gewoon niet voldoende energie hebben om allerlei werkzaamheden en klusjes uit te voeren als je erdoor wordt geveld.

Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over het feit dat je eetlust afneemt als je griep hebt. Geen eetlust en koorts zijn nu eenmaal symptomen die bij griep veel worden waargenomen en die eigenlijk niet ernstig zijn. Je moet er echter wel voor blijven zorgen dat je niet uitdroogt. Je mag met griep eten wat je wilt, ook al is dat helemaal niets, maar wel is het van groot belang om gehydrateerd te blijven. Dit doe je door zoveel mogelijk water of elektrolytdranken (zoals Gatorade of Powerade) bij de hand te houden en geregeld te drinken. Indien je last hebt van braken en je niets gedurende langere tijd (meer dan een paar uur) binnen kunt houden, dan dien je uiteraard contact op te nemen met een arts.

Jezelf ziek melden bij griep

Als je echt griep hebt, dan zul je niemand een plezier doen door te proberen gewoon door te werken. Je verlengt daarmee niet alleen de duur van de ziekte voor jezelf, maar je zult tevens andere mensen blootstellen aan het griepvirus en hen mogelijk ook ziek maken terwijl je je door je werk geen worstelt. Beter blijf je thuis als je griep hebt, vooral gedurende de eerste 2 tot 3 dagen en de eerste 24 uur nadat je koorts is verdwenen.

Sporten met griep

Trainen of op een andere manier een sport beoefenen als je griep hebt, is iets waar je op dat moment waarschijnlijk niet aan moet denken. Maar wanneer je een doorgewinterde topsporter bent, kan het moeilijk zijn om je vaste routine voor een paar dagen los te laten. Maar net zoals het van cruciaal belang is om niet te proberen om aan het werk te gaan als je griep hebt, is het eveneens belangrijk om niet te sporten als je door het griepvirus bent geveld. Je lichaam heeft immers alle energie hard nodig om het griepvirus te lijf te gaan. Totdat de hoestklachten, koorts en vermoeidheid zijn verdwenen, dien je het om die reden dan ook rustig aan te doen en jezelf voldoende rust te gunnen. Doe je dit immers niet dan is de kans erg groot dat je de ernst en de duur van de griepsymptomen alleen maar verder toe laat nemen.

 

naturaplaza superfoods banner