Nekpijn, of een stijve nek, kan een geregeld waar worden genomen als symptoom van een verkoudheid, maar even goed als klacht die optreedt bij een besmetting met het griepvirus of een heleboel andere ziekten, waaronder meningitis (hersenvliesontsteking). Om die reden kan een pijnlijke, of stijve, nek een symptoom zijn van een gevaarlijke aandoening die als een medisch noodgeval beschouwd dient te worden omdat een snelle behandeling vereist is om ernstige complicaties te kunnen voorkomen.
Hoe kan een griep nekpijn veroorzaken?
Er zijn talloze oorzaken van nekpijn te benoemen, maar op het ogenblik dat de klachten geassocieerd kunnen worden met een griep of soortgelijke ziekte, dan zijn er in de regel maar een handvol factoren aan te wijzen als boosdoener. Over het algemeen hebben verkoudheids- en griepvirussen namelijk de neiging je spieren pijn te doen en dus ook om pijn in je nekspieren te veroorzaken.
Er zijn eveneens verschillende lymfeklieren, die zich in de nek bevinden, die op kunnen zetten en kunnen verzwakken als gevolg van een ziekte zoals griep. Deze gezwollen lymfeklieren kunnen ervoor zorgen dat je nek stijf aanvoelt. Ze kunnen zelfs zo opgezwollen zijn dat ze als een bobbel in je nek voelbaar zijn.
Op het moment dat je heel de dag in bed ligt, is het bovendien gemakkelijk voor je nek om moe te worden door bepaalde houdingen die je aanneemt, en om zelfs om in een vreemde kronkeling terecht te komen op die momenten dat je de extra slaapt die je bij griep zo nodig hebt om te herstellen. Verder is het mogelijk dat de pijn die afkomstig is van een zere keel naar de nek uit kan gaan stralen.
Nekstijfheid wordt vandaag de dag ook gezien als een mogelijke aanwijzing voor het hebben van een hersenvliesontsteking (in de medische wereld ook vaak meningitis genoemd) ondanks dat de stijve nek zoals die bij meningitis optreedt, verschilt van een typische pijnlijke nek bij bijvoorbeeld griep: de stijfheid kan immers je vermogen om je nekspieren te bewegen negatief beïnvloeden. Zo kun je ondermeer moeite hebben om je hoofd heen en weer te bewegen. Hersenvliesontsteking is een infectie die ontstaat in het hersenvocht of de hersenvliezen en op die manier voor een zeer ernstig situatie kan zorgen.
Meningitis kan worden veroorzaakt door een virus of bacterie, en in zeer sporadische gevallen door een parasitaire- of een schimmelinfectie. Sommige soorten meningitis kunnen daarnaast erg besmettelijk zijn; en daarom is het van cruciaal belang om de ziekte zo snel mogelijk uit te sluiten op het moment dat je last van een pijnlijke- of stijve nek hebt. De symptomen van meningitis komen in het gros van de gevallen vrij plotseling opkomen en onder andere er als volgt uitzien:
- Koorts,
- Misselijkheid,
- Braken,
- Verward zijn,
- Hoofdpijn,
- Gevoelig zijn voor licht,
- Moeilijk gewekt kunnen worden.
Op het moment dat je symptomen van meningitis heeft, of deze meent te herkennen, dan dien je direct de hulp van een arts inschakelen.
Behandelingen van nekpijn zonder doktersrecept
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om nekpijn te verminderen als deze het gevolg is van een verkoudheid of griepachtige aandoening. Vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals paracetamol en ibuprofen, kunnen bijvoorbeeld helpen om nekpijn helpen verlichten, maar wanneer je andere geneesmiddelen gebruikt, is het altijd aan te bevelen om je arts of apotheker eerst te raadplegen om na te gaan of er geen wisselwerking op kan treden.
Ook dien je na te gaan of de medicijnen die bedoeld zijn om de verkoudheids- en hoestklachten te verlichten al in de geneesmiddelen voorkomen die je gebruikt. Op die manier voorkom je dat je te veel van een bepaalde stof binnenkrijgt en wellicht zelfs gaat overdoseren. Om die reden dien je de ingrediënten die in vrij verkrijgbare medicijnen zitten, eerst goed door te nemen voordat je een pijnstiller aan een behandeling toe gaat voegen.
Een volwassene kan vaak verlichting vinden door bijvoorbeeld aspirine te gebruiken, maar vanwege het feit dat kinderen de kans lopen op een zeldzame aandoening met de naam, Reye-syndroom, wanneer ze aspirine nemen, mag dit middel niet aan hen worden gegeven. Naproxen (zoals Aleve) kan bij bepaalde mensen wel worden ingezet, maar vaak kan het worden vergeleken met ibuprofen. Tenzij dit een dergelijk geneesmiddel door een arts voor is geschreven, mag je ibuprofen en naproxen niet met elkaar of andere medicatie combineren. Op het moment dat je vragen hebt over vrij verkrijgbare pijnstillers, dan is het goed om je arts of apotheker te benaderen voor opheldering.
Er zijn bepaalde mensen die verlichting zullen vinden van zalven die vrij te verkrijgen zijn en die bedoeld zijn om spierpijnklachten te verlichten. Deze zalven bevatten vaak één of meerdere van de volgende stoffen:
- Menthol (mintolie),
- Salicylaten (aspirineachtige stoffen),
- Capsaïcine, een stof die voorkomt in hete pepers.
Capsaicine wordt eveneens gebruikt in bepaalde crèmes en zalven die doorgaans in worden gezet bij de verlichting van artritispijnen. Dit soort middelen is dan ook niet altijd de beste keuze als je last hebt van nekpijn, in het bijzonder wanneer je nog nooit een dergelijk product hebt geprobeerd (ze zijn vaak erg heet). Er zijn zelfs een aantal meldingen geweest van chemische brandwonden door het gebruik van dit soort smeersels en daarom is het van belang om deze enkel zoals voorgeschreven te gebruiken. Indien je roodheid, jeuk, intense branderigheid of andere ongemakken gaat ervaren, dan dien je de crème of zalf direct van je lichaam verwijderen. Verder dien je deze zalven en crèmes niet samen te gebruiken met koude- of warmte kompressen.
Koude- en warmtekompressen
Een eenvoudige, maar ook zeker een effectieve, manier om nekpijn als gevolg van een griep of verkoudheid, te verlichten, is om met behulp van een koude- of warmtekompres. Warmte kan namelijk gespannen spieren in de nek weer laten ontspannen, terwijl kou (ijs in de meeste gevallen) ontstekingen kan laten afnemen. Er zijn echter geen duidelijke richtlijnen voor handen die aangeven wanneer (warmte of kou) het meest effectief is, dus wellicht zul je zelf eerst wat moeten experimenteren. Bij het gebruik van koude- of warmtekompressen dien je ervoor te zorgen dat je altijd de algemene veiligheidsrichtlijnen blijft volgen:
- Leg een koude- of warmtekompres in geen geval direct op de huid, er dient altijd een soort barrière te liggen (bijvoorbeeld een handdoek).
- Koude kompressen mogen over het algemeen niet langer dan ongeveer twintig minuten worden gebruikt en dienen dan enige tijd weggenomen te worden om onderkoeling of zelfs bevriezing van de huid te voorkomen.
- Val nooit in slaap met een koude- of warmtekompres op je huid. Hierdoor bestaat immers de kans dat je huid schade oploopt door de te lange blootstelling aan kou of warmte.
- Verwijder direct koude- of warmtekompressen wanneer je veranderingen in de kleur van je opmerkt, of wanneer deze voor een onprettig gevoel gaan zorgen.
- Wees extra voorzichtig bij het verwarmen van warmtekompressen in een magnetron omdat deze in de regel niet gelijkmatig zullen worden verwarmd en daarnaast extreem heet kunnen worden.
Wanneer moet je naar een dokter met nekpijn?
Een typisch verkoudheids- of griepvirus kan ongeveer drie weken blijven zorgen voor een gevoel van ziek zijn, en de andere typische klachten die bij deze ziektes horen. Zodra nekpijn echter meer dan drie weken aanhoudt, of wanneer je verdikkingen in je nek waarneemt die gedurende deze periode niet verdwijnen, dan is het zaak om je huisarts hiervan op de hoogte te brengen.
Bij het vermoeden van een hersenvliesontsteking, dien je met spoed een arts raadplegen, in het bijzonder wanneer je opeens last van koorts in combinatie met en een stijve nek krijgt. Als je op enig ogenblik twijfelt, of als je niet zeker weet wat je in een bepaalde situatie moet doen, of wanneer je het vermoed hebt dat een ziekte zoals keelontsteking behandeld dient te worden met antibiotica, dan is het eveneens noodzakelijk om je huisarts om raad te vragen.