Een hoest is voor veel mensen alleen maar erg vervelend, dat de hoestsymptomen je ook een heleboel nuttige informatie kan geven, weten dan ook maar weinigen. Er zijn op de eerste plaats een groot aantal verschillende soorten hoest met elk typische kenmerken die je kunt gebruiken om de oorzaak ervan te achterhalen. Een hoest kan bijvoorbeeld omschreven worden als:
- droog,
- nat,
- productief (wat wil zeggen dat er slijm en/of sputum op wordt gehoest),
- niet-productief.
Zelfs de manier waarop een hoest klinkt, kan je een redelijk idee geven van de ernst van de situatie.
- Een droge hoest kan het gevolg zijn van een allergie, een verkoudheid of griep, maar even wel een teken zijn dat bronchitis zich aan het ontwikkelen is.
- Een natte, productieve hoest kan veroorzaakt worden door een longontsteking, bronchitis of griep.
- Een natte, niet-productieve hoest kan daarnaast duiden op een verkoudheid, griep of bronchitis.
- Een pijnlijke hoest wordt vaak echter juist veel waargenomen bij een longontsteking of bij bronchitis.
- Een ruw, blaffend geluid tijdens het hoesten is op zijn beurt een sterke aanwijzing van kroep (bij kinderen).
- Een chronische hoest kan een aanwijzing zijn voor een aandoening zoals COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Diseaseof) of gastro-oesofageale reflux (GERD) .
Symptomen waarmee hoest gepaard kan gaan
Om de oorzaak van hoestklachten te kunnen achterhalen, zal een arts niet alleen de hoest beoordelen, maar eveneens eventueel andere symptomen checken. Samen geven deze symptomen namelijk een duidelijker ziektebeeld. Het is het geheel van alle symptomen dat voor een arts bepalend is bij de bepaling van welke testen er nodig uitgevoerd dienen te worden om de oorzaak, en een gerichte behandeling, te staven. Een paar voorbeelden dat een arts in de juiste richting zullen sturen zijn:
- Een hoest die gepaard gaat met koorts en pijn op de borst kan op een longontsteking duiden.
- Een hoest die gepaard gaat met verstoppingen van de holtes in het gezicht, koorts, rillingen en pijn in het lichaam zijn klassieke griepsymptomen.
- Een constante hoest met een piepende ademhaling, kortademigheid en een drukkend gevoel op de borst zijn juist symptomen die vaak waar worden genomen bij mensen die lijden aan COPD.
- Een droge hoest gedurende de nacht die gepaard gaat met een slechte adem, heesheid en een plotselinge toename van de speekselproductie zou kunnen wijzen op GERD.
- Een bloederige hoest die samengaat met koorts, nachtelijk zweten en gewichtsverlies kan een teken zijn van tuberculose.
Wanneer je een arts bezoek met hoestklachten, dan dien je altijd alle symptomen door te geven waar je mee te maken hebt, hoe klein, vaag of onbenullig deze ook mogen lijken.
De beste hoestmedicijnen kiezen
Bij de behandeling van een zogenaamde ongecompliceerde hoest, ga je in de meeste gevallen naar de apotheek of de drogist voor een vrij verkrijgbaar antihoestmiddel. Er zijn twee soorten hoestmedicijnen waar je uit kunt kiezen:
- Slijmoplossende middelen (expectorantia),
- Hoestprikkelremmers (suppressiva).
De manieren waarop de middelen werken op een verschillende manier omdat ieder middel een specifieke klacht moet behandelen.
Zo zijn bijvoorbeeld slijmoplossende middelen ontwikkeld om slijm te helpen oplossen op momenten dat je de verstoppingen van je neus en holtes niet door middel van hoesten kunt verhelpen. Deze middelen zijn het meest nuttig wanneer je een natte, niet-productieve hoest hebt.
Middelen die de hoestprikkel remmen of onderdrukken, zullen de hoestreflex beïnvloeden en zijn van groot nut als een hoest voor pijnklachten gaat zorgen. Suppressiva werken echter niet bij iedereen even goed en worden in de regel voor gebruik gedurende de nacht aanbevolen zodat de hoest je niet wakkeer houdt en je dus beter kunt slapen.
Op het moment dat je last van een productieve hoest hebt, dan kun je beter geen medicijnen nemen om de hoestprikkel te onderdrukken. Hoesten is namelijk een normale reactie van het lichaam op vreemde stoffen in de longen (daar valt ook stof en slijm onder). Wanneer je last hebt van een drukkend gevoel op de borst, dak kan hoesten helpen om de longen weer schoon te maken, zodat je sneller kunt genezen. Het onderdrukken van de hoest kan echter leiden tot een verslechtering van de symptomen en zelfs tot de ontwikkeling van een longontsteking.
Andere behandelmethoden van hoest
Het gebruik van een luchtbevochtiger is een uitstekende manier om hoestklachten te verminderen en ook verstoppingen in de neus of holtes af te laten nemen. Een dergelijk apparaat is verder in het bijzonder handig op het moment dat een kind last van kroep heeft. Indien je geen luchtbevochtiger voor handen hebt, kun je ook in een stomende badkamer gaan zitten voor een soortgelijk effect. Ondanks het feit dat luchtbevochtigers handig zijn om in huis te hebben, moet je er wel voor zorgen dat deze regelmatig schoon worden gemaakt om bacteriegroei en de ontwikkeling van meeldauw tegen te gaan.
Hieronder hebben we nog een aantal andere eenvoudige manieren voor je op een rijtje gezet om een hoest mee te behandelen:
- Als een hoest voorkomt uit een allergie, zal het oraal innemen van antihistaminica in de regel een goede remedie zijn. Daarnaast dien je ervoor te zorgen dat je elke allergische prikkel uit de weg gaat zodat je geen onnodige aanval uit zult lokken, of een al bestaande reactie zult verergeren.
- Voorkom dat er niet nog meer ontstekingen in de luchtwegen ontstaan door te roken. Op het moment dat een hoest gerelateerd is aan COPD, of een andere chronische luchtwegaandoening, dan is het niet voldoende om te het roken te verminderen. Je zult in dit geval dan ook volledig met deze zeer ongezonde gewoonte dienen te stoppen.
- Zuigtabletten waarin menthol zit verwerkt kunnen helpen om je keel een beetje te verdoven, terwijl warme thee met honing doorgaans juist een rustgevend effect heeft op hoestprikkels. Indien je hoest gerelateerd is aan GERD, dan dien je echter pepermunt- of kruidenmintthee of -tabletten te vermijden die een zure reflux kunnen triggeren.
- Blijf altijd voldoende gehydrateerd omdat uitdroging de hoestklachten alleen maar meer zal verergeren.
Wanneer moet je met hoestklachten naar een dokter
De meeste ongecompliceerde hoestklachten die voortkomen uit een verkoudheid of griep, kunnen meestal gewoon thuis worden behandeld. Er zijn echter situaties waarin een aanhoudende- of ernstige hoest vraagt om een bezoek aan je huisarts. In de regel dien je een arts te raadplegen wanneer je:
- langer dan een week al last hebt van hoestklachten.
- hoest is buitengewoon veel pijn doet.
- bloed ophoest.
- aanhoudende koorts hebt van 38 graden Celsius of meer.
- geel, geelbruin of groen slijm ophoest.
- kortademig bent,
- een piepende ademhaling hebt,
- een benauwd gevoel op de borst ervaart.
- een geschiedenis van hartproblemen hebt.
- hoest gepaard met nachtelijk zweten.
Op het ogenblik dat je echter roze, schuimig slijm ophoest, of als je kind dreigt te stikken en moeite heeft met ademhalen of met slikken, dan dien je met spoed de hulpdiensten in te schakelen of naar de eerste hulp afdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis te gaan.