Iedereen heeft het vast en zeker wel eens meegemaakt:
- je voelt je beroert,
- je moet misschien zelfs braken,
- je kunt zelfs diarree hebben,
- je hebt een loopneus,
- je spieren doen pijn,
- je hebt een zere keel,
- je hebt hoofdpijn,
- je hebt misschien zelfs wel koorts.
wanneer deze symptomen zich aan hebben gediend, mag je aannemen dat het een slechts een verkoudheid betreft, of eventueel een andere infectie die de bovenste luchtwegen aan heeft gedaan. Het zal zeker geen griep zijn omdat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, griep gewoonlijk geen braken en diarree zal veroorzaken. Je bent dan ziek geworden door een besmetting met een zogenaamd respiratoir syncytieel virus (RSV) ofwel verkoudheidsvirus. In tegenstelling tot de diagnose verkoudheid, wordt griep doorgaans gediagnosticeerd op basis van een combinatie van symptomen en eventueel aan de hand van een grieptest.
Wanneer moet je naar een dokter voor de diagnose?
Wanneer je last krijgt van typische griepsymptomen, dan is het verstandig om je huisarts hiervan op de hoogte te brengen. Je huisarts kan dan bepalen of je door hem, of haar, gezien dient te worden. Je huisarts zal je altijd vragen welke symptomen je hebt en hoe lang je al ziek bent geweest. Pas dan kan de volgende stap worden bepaald.
De meest voorkomende griepsymptomen zijn:
- Koorts,
- Vermoeidheid/uitputting,
- Hoesten,
- Pijn in heel het lichaam,
- Hoofdpijn.
Op het ogenblik dat je meerdere griepsymptomen, en dus ook het vermoeden van griep hebt, bestaat er een kans dat je huisarts niet direct bereikbaar is. Afhankelijk van de tijd dat je al ziek bent geweest en de kans die je loopt op complicaties als gevolg van deze ziekte, kunnen er antivirale middelen aan je voor worden geschreven op basis van de klinische symptomen en bepaalde risicofactoren. Wanneer je huisarts beslist dat deze middelen echter niet geschikt voor je zijn, dan hebt je nog altijd verschillende behandelingsmogelijkheden voor handen. Zo kun je de geneesmiddelen op doktersrecept achterwege laten wanneer je de symptomen tijdelijk wilt verlichten. Veel drinken en jezelf voldoende hydrateren is in het bijzonder belangrijk wanneer je griep hebt.
Grieptesten uitvoeren
In sommige gevallen kan een arts besluiten dat je getest dient te worden op griep. Meestal betekent dit dat er een kweek wordt gemaakt van materiaal dat uit je neus of keel wordt afgenomen. De test wordt meestal gewoon in de huisartsenpraktijk uitgevoerd. Bovendien zullen de resultaten van dergelijke testen meestal al na ongeveer 15 minuten af worden gelezen. Sommige testen kunnen je huisarts vertellen of je besmet bent met influenza A of influenza B, terwijl andere enkel en alleen maar een positief- of negatief resultaat laten zien.
Ondanks dat dit soort testen nuttig zijn, zijn ze niet doorslaggevend voor het stellen van een griepdiagnose omdat valse negatieve uitslagen geregeld voorkomen. Zelfs als een test negatief uitvalt, kan een arts toch nog steeds de diagnose griep stellen op basis van ernstige griepsymptomen en een hoge griepactiviteit in de regio waar je woont.
Andere, nauwkeurigere tests kunnen echter uit worden gevoerd door gespecialiseerde laboratoria en kunnen exact vaststellen welke griepstam deze ziekte tijdens het seizoen heeft veroorzaakt. Dergelijke testen zullen onderzoekers helpen bij het bepalen van de griepstammen die in een bepaald gebied rondwaren.
Dit soort testen zijn van groot nut voor functionarissen die in dienst zijn van volksgezondheidsorganisaties omdat deze hen helpen de ernst van een griepuitbraak in beeld te brengen, maar ook op welke wijze hoe ze de betreffende griepsoort het beste kunnen behandelen en bij het bepalen van de samenstelling van een toekomstig griepvaccin. Het duurt echter langer voordat deze testen uit zijn gevoerd en bovendien worden ze nooit aangewend als behandelingsmogelijkheid of om personen met griep mee te diagnosticeren. Omdat de behandeling van griep snel na de manifestatie van de symptomen dient te starten om enig nut te hebben, worden deze gespecialiseerde testen niet door artsen gebruikt om een diagnose te stellen.
Slotopmerking
Als je vermoedt dat je griep hebt, dan moet je proberen om een afspraak met je huisarts te maken binnen de eerste 48 uur nadat de symptomen zich aan hebben gediend. Op het moment dat er een grieptest nodig is, is de kans namelijk groter dat deze accuraat is wanneer de uitvoering plaatsvindt binnen deze tijdspanne. Op het ogenblik dat je een behandeling met antivirale middelen nodig hebt, dan zullen deze het meest effectief zijn wanneer ze voor de eerste keer in worden genomen binnen de eerste 48 uur na de manifestatie van de griepsymptomen.
Onderzoek naar griep kan zinvol zijn, maar deze testen zijn niet altijd nodig om een diagnose griep te stellen. Zodra de griepactiviteit hoog is in de regio waar je woont en je een flink aantal griepsymptomen hebt, dan kan je huisarts ook een diagnose stellen en je een griepbehandeling geven zonder eerst een dergelijke test uit te voeren. Grieptesten kunnen echter vooral van groot nut zijn wanneer de griepactiviteit in je omgeving laag is, maar je huisarts nog steeds vermoedt dat je deze ziekte toch kunt hebben opgelopen. Je moet je echter wel bedenken dat er een heleboel virussen zijn die symptomen met zich meebrengen die vergelijkbaar zijn met die van griep. Wanneer de symptomen echter niet door het influenzavirus zijn veroorzaakt, dan zullen antivirale middelen geen effect hebben. Verder is het goed om te weten dat de kans op ernstige complicaties door griepachtige aandoeningen kleiner is, dan wanneer je echte griep op hebt gelopen.
Zoals je wellicht wel duidelijk zal zijn, zijn snelle grieptesten van groot nut bij het diagnosticeren van de ziekte, maar zijn deze ook niet in alle gevallen nodig om uit te voeren. Door in overleg te gaan met je huisarts kun je samen beslissen of je een dergelijke test nodig hebt op het ogenblik dat je vermoedt aan griep te lijden.