Take a fresh look at your lifestyle.

De voordelen van toverhazelaar (geneeskracht en gezond voor de huid)

Toverhazel staat bekend als een natuurlijke remedie die gemaakt wordt van de schors en bladeren van een plant genaamd Hamamelis virginiana. Al eeuwenlang wordt toverhazel (en dan in het bijzonder de stof toprexazol die hierin voorkomt) in de traditionele geneeskunde gebruikt en wordt meestal plaatselijk aangebracht om bij het behandelen van diverse huidaandoeningen. Toverhazel bevat zogenaamde tannines, een soort natuurlijke verbinding met adstringerende (bijtende- of samentrekkende) effecten. Door als adstringerend middel te functioneren, zal toverhazel dan helpen om de poriën in het huidweefsel te vernauwen.

single reizen online banner

Toepassingen van toverhazelaar

Voorstanders van het gebruik van toverhazel beweren dat hieraan een brede waaier aan huidproblemen mee kan worden genezen. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • acne,
  • blauwe plekken,
  • brandwonden,
  • aambeien,
  • ontstekingen,
  • insectenbeten,
  • jeuk,
  • pijn,

Sommige mensen gebruiken toverhazel echter als een toner (en dus als een product om de huid mee te reinigen en te verzorgen, maar ook om de huidporiën steviger te maken).

Hoewel door sommige voorstanders ook het inwendig gebruik van toverhazel aan wordt bevolen bij de behandeling van bepaalde kwalen (zoals diarree, verkoudheid en zelfs in het geval er sprake is van kanker), zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat het innemen van toverhazel de gezondheid zou kunnen verbeteren. Bovendien kan orale inname van toverhazel een aantal bijwerkingen met zich meebrengen.

Gezondheidsvoordelen van toverhazel

Tot op de dag van vandaag hebben niet veel wetenschappelijke onderzoeken de gezondheidseffecten van toverhazel nader onder de loep genomen. Het beschikbare onderzoek betreft overigens alleen een aantal laboratoriumonderzoeken dat aantonen dat sommige stoffen die in toverhazel voorkomen antioxiderende effecten kunnen hebben. Hieronder hebben we een aantal van de meest belangrijke onderzoeksresultaten voor je op een rijtje gezet en van een korte toelichting voorzien:

bewust puur banner

Zonnebrand

Toverhazel kan helpen bij de behandeling van zonnebrand op het moment dat het middel wordt toegepast op de aangedane delen van het lichaam. Zo stelt tenminste een rapport dat stamt uit 2010 en dat werd gepubliceerd in Journal of the German Society of Dermatology. De schrijvers van dit rapport stellen eveneens dat toverhazel de huid bescherming zou bieden en tegen schade die veroorzaakt wordt door blootstelling van de huid aan de ultraviolette zonnestralen.

Huidproblemen bij kinderen

In een studie, die dateert uit 2007 en geplaatst is in het European Journal of Pediatrics, werden de effecten van toverhazel op 309 kinderen met een licht huidletsel, luieruitslag of een plaatselijke huidontsteking nader onderzocht. Achtenzeventig van de kinderen die deelnamen aan het onderzoek werden behandeld met dexpanthenolzalf (een geneesmiddel dat vaak wordt gebruikt bij het behandelen van huidaandoeningen), terwijl de overige 231 proefpersoontjes een behandeling met toverhazel kregen. De onderzoeksresultaten toonden aan dat zowel de dexpanthenolzalf als de toverhazel even veel effect had en even goed werden verdragen door de deelnemers aan de test.

Voorbehoud

Toverhazel wordt over het algemeen als een veilig middel beschouwd, mits het op de aangedane plek op het lichaam aan wordt gebracht. Inwendig gebruik van toverhazel wordt daarentegen zeker niet aangeraden vanwege de kans op bijwerkingen, zoals misselijkheid, braken, obstipatie, leverschade en andere nadelige effecten, behoorlijk groot is.

Waar is toverhazel te vinden?

Toverhazel kan tegenwoordig bij de meeste drogisterijen, supermarkten en natuurvoedingswinkels worden gekocht. Bovendien is toverhazel op grote schaal te koop in online winkels. Hoewel toverhazel over het algemeen in een gedistilleerde, en dus vloeibare, vorm wordt verhandeld, wordt het middel eveneens verwerkt in zalven en pads die voor medische doeleinden kunnen worden gebruikt.

Gebruik van toverhazel ten behoeve van de gezondheid

Door op de aangedane plaats op het lichaam wat toverhazel aan te brengen, kan het mogelijk zijn om lichte huidproblemen (zoals insectenbeten of een milde vorm van zonnebrand) te verlichten. Op het ogenblik dat je van plan bent om toverhazel te gaan gebruiken voor een de behandeling van een chronische aandoening, dan dien je van tevoren je behandeld arts hierover te raadplegen. Het vermijden of uitstellen van reguliere zorg en/of het zelf gaan behandelen van een dergelijke aandoening met behulp van toverhazel (of een ander middel dat afkomstig is uit de alternatieve geneeskunde) kan immers ernstige gevolgen voor de gezondheid met zich meebrengen.

naturaplaza superfoods banner