Een sinusinfectie (bij- of voorhoofdsholteontsteking) is één van de meest voorkomende complicaties, of secundaire infecties, als gevolg van een verkoudheid. Een heleboel mensen krijgen ermee te maken, maar het kan lastig zijn om vast te stellen op welk ogenblik er sprake is van een reguliere verkoudheid of dat deze is veranderd in een infectie van de sinussen. In tegenstelling tot in het verleden, kun je tegenwoordig niet meer afgaan op de kleur van het slijm dat je produceert, om een voorhoofdsholteontsteking te herkennen.
Vandaag de dag is immers bekend dat slijm geel en groen kan worden, zelfs als gevolg van een virale infectie, en dus niet alleen wanneer de veroorzaker een secundaire bacteriële infectie betreft. Verder blijkt dat niet alle bijholteontstekingen met antibiotica behandeld dienen te worden omdat een groot deel ervan vanzelf weer zullen verdwijnen. Om die reden is het van groot belang dat je weet wat er aan de hand is, maar zeker ook wat je er aan kunt doen.
Wat is een sinusinfectie?
Een sinusinfectie, in de medische wereld ook wel aangeduid met de term sinusitis, is een infectie en ontsteking in de sinussen. Sinussen zijn holtes die zich in de botten van het gezicht bevinden, rondom je neus en ogen. Op het moment dat je last hebt van een verkoudheid en je daardoor een luchtweginfectie oploopt, dan kan je lichaam veel slijm in deze sinussen gaan aanmaken. Sinusitis betekent dus gewoon niets anders dan een ontsteking (roodheid en zwelling) van de sinussen. Dit kan gebeuren als gevolg van de aanwezigheid van virussen, bacteriën, schimmels of zelfs allergenen.
In feite hebben mensen die last hebben van allergieën en astma dus een verhoogde kans op het ontwikkelen van bij- en voorhoofdsholte-infecties omdat er voortdurend sprake zal zijn van een zekere irritatie van de sinussen. In sommige gevallen kunnen er ook ongewenste bacteriën in het slijm in de sinussen te groeien. Dit zal vooral het geval zijn wanneer er al slijm aanwezig is als gevolg van een verkoudheid of een allergie. Deze bacteriën zullen zich gaan vermeerderen en op die manier een zogenaamde secundaire infectie, een bij- of voorhoofdsholteontsteking, met zich meebrengen.
Symptomen van een bij- of voorhoofdsholteontsteking
Symptomen van een bij- of voorhoofdsholteontsteking zijn onder andere:
- Pijn in het gezicht die erger wordt bij het naar voren leunen,
- Verstopping door de aanwezigheid van dik slijm,
- Keelpijn,
- Hoesten,
- Koorts (niet altijd),
- Een loopneus die een vieze smaak in de mond veroorzaakt,
- Een slechte adem.
Indien je de bovenstaande symptomen heeft, en deze meer dan 1 tot 2 weken aan blijven houden, dan is er mogelijk sprake van een bij- of voorhoofdsholteontsteking. Wanneer je verstopping van de holtes maar een paar dagen, of een week, voor je ziek zijn heeft gezorgd, dan is dit naar alle waarschijnlijkheid geen sinusitis.=
Wanneer moet je naar de dokter?
Niet alle infecties van de sinussen hoeven te worden behandeld met een geneesmiddel op doktersrecept of vragen om een bezoek aan je huisarts. Maar wanneer je meer dan twee weken te maken hebt gehad met de typische symptomen, en er geen verlichting op is getreden door het gebruik van de vrij verkrijgbare decongestiva (middelen om gezwollen slijmvliezen te laten slinken), zouthoudende neusspoelingen en pijnstillers, dan is het tijd geworden om contact op te nemen met je huisarts.
Check en evalueer de symptomen
Check je symptomen en evalueer de mate van verstopping van je bij-0 en voorhoofdsholtes.
Als je de diagnose van een bijholteontsteking hebt gekregen, dan kun je al dan niet antibiotica voorgeschreven krijgen. Recente onderzoeken hebben echter aan weten te tonen dat maar ongeveer 2 procent van alle sinusitisgevallen ook werkelijk wordt veroorzaakt door bacteriële infecties. Een overgrote meerderheid van de gevallen wordt immers veroorzaakt door virussen en door het gebruik van antibiotica die geen virussen kunnen behandelen.
Wanneer je huisarts ervoor kiest om geen antibiotica te gebruiken, dan dien je daar om die reden niet op aan te dringen. Beter probeer je de behandeling die aan wordt bevolen en neem opnieuw contact op met je arts wanneer de symptomen na een paar dagen niet verbeterd zijn. Het nemen van antibiotica op momenten dat deze niet absoluut noodzakelijk worden geacht, heeft er namelijk toe geleid dat er een groot wereldwijd probleem is ontstaan met de resistentie tegen antibiotica.
Andere behandelingen die kunnen aan worden geraden zijn onder andere het gebruik van:
- pijnstillers,
- decongestiva (slijmoplossende middelen),
- neussprays,
- allergiemedicijnen (wanneer de symptomen het gevolg zijn van een allergie),
- warme kompressen op het aangedane deel van het gezicht,
- zoutoplossing in de vorm van een neusspray,
- zoutoplossing in de vorm van een neusspoeling,
- luchtbevochtigers of waterverdampers.
Sinusitis kan in verschillende vormen voorkomen:
- acute sinusitis: deze duurt maximaal 4 weken,
- subacute sinusitis: deze duurt 4 tot 12 weken,
- chronische sinusitis: deze duur langer dan 12 weken en kan maanden, of zelfs jaren, aan blijven houden,
- terugkerende sinusitis: hierbij is er sprake van meerdere gevallen in de loop van één jaar.
We hebben ons bij het opstellen van bovenstaande informatie gericht op de acute vorm van sinusitis, maar je huisarts kan vaststellen met welk type je te maken hebt.