Zodra je in contact bent gekomen met iemand met griep, dan kun je je wellicht zorgen maken over de overdracht van eventuele ziektekiemen. Daarnaast zou je je af kunnen vragen hoe lang het zal duren voordat je daadwerkelijk ziek wordt nadat je aan het griepvirus bent blootgesteld en hoe lang je besmettelijk zult zijn wanneer je griep hebt ontwikkeld.
Incubatietijd van griep
In de regel is de incubatietijd van de griep, de tijd die ligt tussen de blootstelling aan het griepvirus en het moment waarop de symptomen zich manifesteren, ligt ergens tussen de 24 uur en de vier dagen, met een gemiddelde van twee dagen. Dit wil dus zeggen dat op het ogenblik dat je bloot wordt gesteld aan het griepvirus en je ook daadwerkelijk besmet raakt, dat je op een bepaald moment tussen 24 uur en vier dagen na het contact met de besmettingsbron je griepachtige verschijnselen zult gaan waarnemen.
Wanneer is griep besmettelijk?
Een andere factor die een bijdrage zal leveren aan de wijze waarop de griep zich verspreidt, is het ogenblik dat je precies besmettelijk zult zijn. In tegenstelling tot een heleboel andere ziekten die enkel en alleen besmettelijk zullen zijn op het moment dat je typische klachten hebt, kan de griep 24 uur voordat het openbaren van de symptomen al besmettelijk zijn, zodat het griepvirus zich waarschijnlijk al zal verspreiden voordat je zelf merkt dat je ziek bent. Bovendien zullen er een groot aantal mensen hun symptomen trachten te verlichten en op die manier mensen in hun nabijheid blootstellen aan de ziektekiemen die ze bij zich dragen. Dat is dan ook één van de voornaamste redenen waarom griep elk jaar zoveel mensen weet te treffen.
Nadat de symptomen zich aan hebben gediend, kunnen volwassenen het virus gedurende vijf tot tien dagen aan anderen overdragen. De mate waarin het virus zich verspreidt zal echter fors afnemen na drie tot vijf dagen. Volwassenen met griep zullen echter het meest besmettelijk zijn ongeveer 24 uur voordat de symptomen zich (na deze drie tot vijf dagen) zich manifesteren. Kinderen zullen daarentegen het griepvirus langere tijd aan anderen over kunnen dragen: tot wel 10 dagen (en soms zelfs nog langer). Mensen die last hebben van ernstige immuniteitsproblemen kunnen het influenzavirus (dat verantwoordelijk is voor griep) weken of zelfs maanden aan anderen overbrengen. Voorwaarde is echter wel dat ze zelf met de ziekte besmet zijn geraakt.
De symptomen die kenmerkend zijn voor griep komen over het algemeen niet geleidelijk op. Vaker zeggen mensen dat griep bij hen van het ene op het andere ogenblik is begonnen. Het ene ogenblik voelden ze zich nog prima, terwijl plotseling, een korte tijd later, ze het gevoel hebben nog maar nauwelijks te kunnen bewegen. Griep is dan ook absoluut niet enkel een zware verkoudheid, het is daadwerkelijk een heel andere ziekte.
Hoe verspreidt griep zich?
Gedurende de koude maanden van het jaar zal griep (ook wel bekend als influenza ) zich snel weten te verspreiden. Zoals we al eerder aangaven is griep zeer besmettelijk en verspreid het verantwoordelijke virus zich al naar anderen voordat je zelfs maar één symptoom waar hebt genomen. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van de eenvoud waarmee het griepvirus wordt verspreid en over kan worden gedragen van de ene persoon op de andere. In tegenstelling tot nog steeds vaak wordt gedacht, is griep absoluut niet te wijten aan het koude weer. Wel is het zo dat koude, droge lucht kan het verantwoordelijke virus zich gemakkelijk kan laten verspreiden en dus ook mensen eenvoudiger kan infecteren. Het weer veroorzaakt dus niet echt griep en ook wordt het griepvirus niet werkelijk door de lucht verspreid zoals een groot aantal mensen nog altijd denken.
Overdracht via slijm- en speekseldruppeltjes
Griep wordt verspreid door middel van slijm- en speekseldruppeltjes, wat dus betekent dat op momenten dat je hoest, niest of er vocht- of slijmdruppeltjes uit je luchtwegen komt, deze over kunnen worden gedragen naar een ander. Dit kan op een tweetal manieren gebeuren.
- Wanneer je niest, hoest of praat, dan komen er namelijk microscopisch kleine druppels in de lucht terecht die tot op een afstand van anderhalve meter van je terecht kunnen komen. Iedereen om je heen kan deze druppeltjes vervolgens inademen en zo het influenzavirus binnenkrijgen.
- De druppeltjes, die tijdens het niezen, hoesten of praten vrijkomen, belanden op allerlei voorwerpen. Wanneer een ander een besmet voorwerp aanraakt en vervolgens zijn, of haar, ogen, mond of neus aanraakt, dan kan er een infectie ontstaan. Op het moment dat het immuunsysteem van deze persoon niet in staat blijkt te zijn om het griepvirus te doden, dan zal hij, of zij, binnen één tot vier dagen na het ontstaan van de infectie symptomen van griep gaan ervaren. Deze besmette persoon in staat zijn om het griepvirus te verspreiden, zelfs nog voordat de symptomen zich hebben gemanifesteerd.
Jezelf en anderen beschermen tegen griep
De meeste mensen weten dat ze thuis dienen te blijven op het moment dat ze ziek, bijvoorbeeld wanneer ze last hebben van griep (desondanks zullen niet alle mensen dat ook werkelijk doen). Het is echter vrij lastig om het virus niet te verspreiden wanneer je niet eens weet dat je het bij je draagt. Dit is één van de voornaamste redenen waarom griepvaccins zo belangrijk zijn. Op het ogenblik dat je tegen griep wordt gevaccineerd, dan zal je lichaam de kans krijgen om het virus af te weren nog voordat het zich in je lichaam heeft weten te verspreiden en zul je bovendien minder snel deze ziekteverwekker overbrengen op andere mensen doorgeeft of er zelf ziek door worden.
Wanneer je dan toch ziek wordt, is het verstandig om thuis te blijven. Het is dan ook zaak om precies te weten wanneer je je ziek moet melden op je werk, maar ook om je handen regelmatig te wassen met water en zeep en ervoor te zorgen dat de mensen met wie je in contact komt dit eveneens doen. Verder dien je je neus en mond te bedekken als je moet hoesten of niezen en moet je er bovendien alles aan te doen om te voorkomen dat je in de buurt komt van mensen met een verhoogd risico op ernstige complicaties als gevolg van griep. Het voorkomen van de verspreiding van het griepvirus is een taak voor iedereen, zelfs wanneer je denkt dat het niet erg is als je deze ziekte zelf krijgt, is het wellicht voor een ander wel erg gevaarlijk wanneer hij, of zij, ermee wordt besmet.
Voorkomen van griep na blootstelling aan het virus
Ondanks het feit dat er verschillende producten en remedies voor handen zijn die beweren griep te kunnen voorkomen nadat je aan het verantwoordelijke virus bloot bent gesteld, is geen van deze producten of methoden werkelijk effectief gebleken.
- Griepvaccinatie: je hebt de grootste kans om griep te voorkomen door gewoon elk jaar een nieuwe griepprik te laten zetten. Maar zelfs wanneer je dat doet, zul je nooit 100 procent een besmetting met een griepvirus weten te voorkomen, wel zal het je kansen verhogen om niet, of veel minder ernstig, ziek te worden.
- Vermijd lichamelijk contact: wanneer je in aanraking komt met een persoon die op dat ogenblik lijdt aan griep, dan dien je lichamelijk contact met hem, of haar, te voorkomen en bovendien geregeld je handen goed met water en zeep te wassen, geen serviesgoed met de zieke te delen en gebruiksvoorwerpen die besmet kunnen zijn goed schoon te maken.
- Vitamine C wordt weliswaar op grote schaal gebruikt en heeft ook een heleboel gezondheidsvoordelen, maar desondanks is er geen wetenschappelijk bewijs voor handen dat deze vitamine je zal helpen om een ziekte, zoals griep of verkoudheid, te voorkomen.
- Luchtbevochtigers: er zijn aanwijzingen dat virussen, zoals de veroorzakers van verkoudheid en griep, zich gemakkelijker verspreiden in koude, droge lucht. Dit is één van de redenen dat deze ziektes vaker voorkomen in de koudere maanden van het jaar. Wanneer je bijvoorbeeld in de winter een luchtbevochtiger in huis hebt, dan zul je gemakkelijker je neusholtes vochtig kunnen houden. En hoewel dit ook geen volledige garantie zal zijn dat je hiermee griep kunt voorkomen, kan het gebruik ervan zeker geen kwaad (zolang je het apparaat maar goed schoonhoudt).
- Antivirale medicatie: op het ogenblik dat je een verhoogd risico loopt op complicaties als gevolg van griep en je weet dat je aan het griepvirus bloot bent gesteld, dan dien je contact op te nemen met je huisarts over het eventueel innemen van antivirale middelen. Deze middelen kunnen immers helpen bij het voorkomen van influenza bij bepaalde mensen en ook zal door deze geneesmiddelen de ernst van de symptomen vaak kunnen worden verminderd wanneer zij alsnog griep krijgen.
Slotopmerking
Natuurlijk zal iedereen zijn, of haar, uiterste best doen om ervoor te zorgen geen griep te krijgen. Een eerste stap hierin is ervoor zorgen dat je elk jaar op tijd een griepvaccin krijgt, je je handen vaak en goed wast en je mensen vermijdt die al geveld zijn voor griep. Griep is namelijk geen ziekte om niet serieus te nemen. Wanneer je op een bepaald moment toch griep krijgt, dan is het uiteraard zaak om bij andere mensen uit de buurt te blijven om besmetting, en verdere verspreiding van het griepvirus, tegen te gaan.