Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe lang houdt griep aan?

Griep hebben kan ervoor zorgen dat je je absoluut ellendig voelt, zo ellendig dat het lijkt alsof er aan het hoesten, de koorts en het gevoel van totale uitputting nooit een eind zal komen. Meestal herstel je van griep heus wel, maar zal dat doorgaans een poosje duren en zul je je gedurende deze periode erg beroerd voelen. Bovendien kun je niet veel doen om de tijd dat je ziek bent in te korten: griep wordt namelijk door een virus veroorzaakt waardoor er geen antibiotica kan worden ingezet om het herstelproces te bespoedigen. Antibiotica zullen namelijk alleen maar hun werk kunnen doen als bacteriën een bepaalde infectie hebben veroorzaakt in je lichaam. Over het algemeen zal er bij griep dan ook niets anders opzitten dan de symptomen enigszins proberen te verlichten en verder goed uit te zieken.

single reizen online banner

Hoe lang duurt griep meestal?

De griep duurt in de meeste gevallen drie dagen tot maar liefst twee weken. Op het moment dat je echter snel handelt, dan bestaat er een kans dat je de duur van je ziek een beetje kunt verkorten door een antiviraal middel zoals Tamiflu (oseltamivir) of Relenza (zanamivir) op tijd in te nemen. Om dergelijke geneesmiddelen hun werk te laten doen, moeten ze wel binnen 48 uur na het begin van de symptomen worden ingenomen. Dit soort medicijnen is overigens alleen verkrijgbaar op doktersrecept, dus zal het zaak zijn om bij een vermoeden van griep je huisarts zo snel mogelijk te raadplegen.

Op het ogenblik dat je je langer dan een paar weken ziek blijft voelen, neem dien je eveneens contact op te nemen met je huisarts. Er bestaat dan namelijk een kans dat je een zogenaamde een secundaire infectie, of ziekte, hebt ontwikkeld. Zo zijn bijvoorbeeld bronchitis, longontsteking, voorhoofdsholteontsteking en oorontsteking veel voorkomende complicaties bij griep. Je zult je huisarts eveneens moeten raadplegen wanneer je je beter begint te voelen, maar je situatie plotseling toch weer verslechtert, zeker als er in dat geval een hoge koorts kan worden waargenomen.

bewust puur banner

Hoe werk de griepprik?

Indien je een griepprik hebt gehaald, maar desondanks toch ziek wordt, dan wil dit niet per definitie zeggen dat je de injectie voor niets hebt gekregen. Ondanks dat deze griepprik niet wist te voorkomen dat je besmet werd met één van de andere influenzavirussen, kan de prik wel voorkomen dat je even ziek zou worden als wanneer je helemaal geen griepvaccinatie zou hebben gehad. Wetenschappelijke onderzoeken hebben aan weten te tonen dat de meeste mensen die tegen griep gevaccineerd zijn, maar die desondanks toch griep kregen, over het algemeen minder ziek en hebben ze te maken met mildere symptomen, Tevens zal de kans op het ontwikkelen van complicaties of secundaire infecties een stuk kleiner zijn dankzij het toegediende griepvaccin.

Indien je lijdt aan griep, maar je je toch weer zo snel mogelijk wat beter wilt voelen, dan is het van cruciaal belang om voldoende rust te nemen. In de praktijk betekent dit dus meestal thuisblijven van je werk, huishoudelijke taken even aan een ander overlaten en afspraken met vrienden uitstellen. Met andere woorden: jezelf niet uit proberen te dagen om toch iets voor elkaar te krijgen waarvan je lichaam je duidelijk aan heeft gegeven dat niet te doen. Wanneer je griep hebt, is de extreme vermoeidheid die je voelt immers een teken van je lichaam dat je rust moet nemen: je immuunsysteem werkt namelijk hard om het griepvirus te aan te pakken en daardoor zal je lichaam de energie hard genoeg nodig hebben. Door de behoefte van je lichaam om meer te slapen en te rusten te negeren, zou je griep uiteindelijk alleen maar langer aan kunnen blijven houden.

naturaplaza superfoods banner