Een verkoudheid kan zonder twijfel worden gezien als de meest voorkomende infectie ter wereld, iedereen wordt zo nu en dan namelijk wel eens verkouden. Ondanks dat een verkoudheid nooit helemaal vermeden kan worden, vragen de meeste mensen, zodra ze ziek worden, zich af: “Wanneer zal ik mezelf weer een beetje beter voelen?” Wanneer je jezelf deze vraag ook vaak stelt als je verkouden bent, dan ben je dus absoluut niet de enige. Dit betekent overigens niet dat een verkoudheid als één van de meeste erge veelvoorkomende ziekten beschouwd dient te worden, maar desondanks zit niemand er echt op te wachten en hoopt iedereen zo snel mogelijk weer beter te zijn.
Gelukkig zal een verkoudheid in de regel maar van vrij korte duur zijn en zullen de meeste mensen zonder een noemenswaardige behandeling of complicaties er weer bovenop komen. Op het moment dat je verkouden wordt, dan kunnen de symptomen echter uiteenlopen en is ook de duur van je ziek zijn niet altijd goed te voorspellen. Over het algemeen kun je er echter van uit gaan dat de meeste verkoudheden tussen 7 en 10 dagen aan blijven houden. Het is overigens niet ongewoon dat een verkoudheid maar 2 dagen duurt of dat je er maar liefst 2 weken last van blijft houden.
Wat is de incubatietijd van een verkoudheid?
Nadat je bloot bent gesteld aan een verkoudheidsvirus, dan zullen de symptomen zich meestal 2 tot 3 dagen later pas laten zien. De periode tot tussen de blootstelling aan het virus en de manifestatie van de symptomen wordt ook wel de incubatietijd genoemd. Iedere ziekte heeft een bepaalde incubatietijd, maar hoe lang deze zal zijn, zal vooral worden bepaald door de onderliggende oorzaak.
Hoe lang is een verkoudheid besmettelijk?
Op het ogenblik dat je verkouden bent, ben je ook besmettelijk voor anderen. Dit wil zeggen dat je de ziekte op andere mensen over kunt dragen. Verkoudheidsvirussen worden meestal verspreid door middel van slijm- of speekseldruppeltjes, op momenten dat je niest, hoest of er op een andere manier slijm of speeksel uit je lichaam komt. Het virus dat verantwoordelijk is voor de verkoudheid leeft namelijk in deze druppeltjes en kan hooguit drie uur lang op oppervlakken buiten het lichaam in leven blijven. Dit betekent dus ook dat je het verkoudheidsvirus over kunt dragen naar andere mensen waar je niet direct mee in contact komt. Zij hoeven namelijk alleen maar het besmette oppervlak aan te raken om het virus ook bij zich te dragen.
Mensen die verkouden zijn, zijn het meest besmettelijk in de eerste 3 tot 4 dagen nadat de symptomen zich aan hebben gediend, maar kunnen het virus nog tot 3 weken daarna op anderen overdragen. Kinderen zijn in de regel overigens nog meer besmettelijk dan volwassenen. Tevens worden kinderen ook vaker ziek van een verkoudheid omdat ze (nog) niet voldoende afweer tegen virussen op hebben gebouwd als volwassenen.
Symptomen van een verkoudheid
Wanneer je verkouden bent, dan zul je waarschijnlijk te maken krijgen met verschillende symptomen die kunnen komen en gaan. Dit wil dan ook zeggen je de symptomen niet allemaal op hetzelfde moment hoeft te ervaren en dat sommige symptomen zelfs helemaal niet aanwezig zullen zijn. Symptomen waar je last van kunt krijgen wanneer je verkouden bent, zijn:
- Verstopte neus en holtes (congestie),
- Hoesten,
- Keelpijn,
- Waterige- of tranende ogen,
- Jeukende ogen, neus of keel,
- Hoofdpijn,
- Vermoeidheid of een gevoel van uitputting,
- Koorts (dit symptoom komt echter vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen).
Ondanks dat je waarschijnlijk niet met al deze symptomen te maken zult krijgen elke keer dat je verkouden wordt, zul je wel altijd last van enkele ervan hebben.
De oorzaak van verkoudheid
Veel mensen weten nog altijd niet dat er niet slechts één virus verantwoordelijk is voor het ontstaan van de symptomen die horen bij een verkoudheid. Er zijn eigenlijk meer dan 200 virussen die kunnen leiden tot het ontstaan van symptomen die aan kunnen worden geduid als verkoudheidssymptomen. Het betreft in alle gevallen een infectie van de bovenste luchtwegen die last te voorkomen zijn, in het bijzonder tijdens de koudere maanden van het jaar.
In tegenstelling tot wat nog altijd door talloze mensen wordt gedacht, en al eeuwenlang als waar werd aangenomen, worden verkoudheden niet veroorzaakt door koud weer of door een verandering van de buitentemperatuur. Ondanks het feit dat de ziekteverwekkers die een verkoudheid kunnen veroorzaken zich gemakkelijker verspreiden onder deze omstandigheden, is het weer op zich niet als boosdoener aan te wijzen voor het ontstaan van de symptomen waar je mee te maken krijgt tijdens een verkoudheid. Een van de honderden virussen kan echter wel voor de typische verkoudheidsklachten zorgen.
Behandeling van ene verkoudheid
Tot op de dag van vandaag bestaat er geen remedie voor verkoudheid, dus de behandeling bestaat er echt uit de verlichting van de aanwezige symptomen. Er zijn echter een heleboel fabrikanten van zogenaamde wondermiddeltjes die claimen verkoudheidssymptomen te kunnen verlichten. Sommigen van deze middelen kunnen enigszins helpen en andere producten totaal niet.
Om die reden is het dus zaak om uit te zoeken welke producten de juiste zijn, al kan dat behoorlijk lastig zijn wanneer er zoveel middeltjes zijn waar je uit kunt kiezen. Bij voorkeur kies je voor een geneesmiddel dat enkel en alleen de symptomen behandelt waar je op dat moment last van hebt. Medicijnen innemen die je eigenlijk niet nodig hebt kan immers voor onnodige bijwerkingen zorgen. Dus ondanks dat geneesmiddelen die meerdere symptomen in één keer kunnen bestrijden een snelle en gemakkelijke oplossing lijken, dien je altijd zorgvuldig de ingrediëntenlijst te bestuderen om te voorkomen dat je te veel van een bepaalde stof binnenkrijgt.
Indien je liever geen medicijnen wilt nemen, of als je op zoek bent naar andere manieren om je beter te voelen, dan zijn er ook talloze dingen die je kunt doen zonder dat er een pilletje of medicinaal drankje aan te pas hoeft te komen. Voldoende rust nemen en ervoor zorgen dat je gehydrateerd blijft zijn maar een paar voorbeelden van dingen die je kunt doen om van je verkoudheid te herstellen. Verder kun je ervoor kiezen om een zoutoplossing te gebruiken om een verstopte neus en/of holtes te behandelen of een neusspoeling gebruiken als je slijm uit je verstopte holtes wilt te spoelen. In dit soort gevallen is het overigens van belang om altijd gedestilleerd, of gekookt en weer afgekoeld, water te gebruiken om op die manier een nog ernstiger infectie tegen te gaan.
Slotopmerking
Uiteindelijk zou een verkoudheid binnen ongeveer een week verdwenen dienen te zijn. Op het ogenblik dat je daarna nog altijd last hebt van verkoudheidssymptomen, en in het bijzonder wanneer deze juist slechter in plaats van beter zijn geworden, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Het kan immers zo zijn dat de klachten waar je last van hebt worden veroorzaakt door iets anders dan een verkoudheid, of dat je een nieuwe infectie op hebt gelopen. Ondanks het feit dat de meeste verkoudheden vanzelf verdwijnen, heb je in dit soort situaties wellicht een verdere behandeling nodig om een eventueel nieuwe infectie te lijf te gaan.