Er is eigenlijk niemand die erop zit te wachten om verkouden te worden. Op het moment dat de symptomen van een verkoudheid zich aandienen, zul je je waarschijnlijk af gaan vragen hoe lang je je zo onaangenaam zult blijven voelen. Daar staat echter tegenover dat de meeste mensen zich niet snel af zullen vragen hoe lang ze mogelijk besmettelijk zullen zijn als ze verkouden zijn. Het is echter van belang om te weten op welke momenten je besmettelijk bent als je verkouden bent. Zo kun je namelijk voorkomen dat je ziektekiemen gaat verspreiden en dat andere mensen ook ziek worden. Dit zal in het bijzonder van groot belang zijn als je in je omgeving te maken kunt krijgen met personen die ernstige complicaties kunnen ontwikkelen als gevolg van bijvoorbeeld een verkoudheid.
Symptomen van een verkoudheid
Symptomen die horen bij een verkoudheid zijn onder andere:
- een loopneus,
- congestie,
- hoesten,
- hoofdpijn,
- keelpijn.
Ondanks het feit dat deze symptomen wellicht niet bij elk geval van verkoudheid waar worden genomen, hebt je waarschijnlijk toch vaak te maken met een verkoudheid, of anders een virale infectie. Zeker als je naast een aantal van deze symptomen geen andere significante klachten (zoals hoge koorts, braken, en diarree) hebt.
Verkoudheid is één van de meest voorkomende infectie in ons land en het verantwoordelijke virus verspreidt zich erg gemakkelijk van de ene persoon naar de andere. Een verkoudheid kan bovendien worden veroorzaakt door honderden verschillende virussen, waardoor het niet mogelijk zal zijn om één soort van vaccin of geneesmiddel te ontwikkelen om de verantwoordelijke virussen te doden, of op een andere manier een verkoudheid tegen te gaan. Om die reden is het dan ook zaak dat iedereen meewerkt om de verspreiding van deze virussen te voorkomen en de mensen te beschermen die wellicht een stuk lastiger zullen herstellen dan de rest van de bevolking.
Als je acuut last krijgt van symptomen zoals koorts, pijn in het lichaam, hoofdpijn en hoesten, dan hebt je waarschijnlijk een griep te pakken, in plaats van een verkoudheid. Ondanks het feit dat de symptomen een aantal gelijkenissen kunnen laten zien, kan influenza (het virus dat verantwoordelijk is voor griep veroorzaakt) aanzienlijker ernstiger van aard zijn. Daarnaast moet je je bedenken dat periode van besmettelijkheid eveneens anders zal zijn voor griep.
Hoe wordt verkoudheid overgebracht op anderen?
Verkoudheid is het meest besmettelijk in de periode van twee tot vier dagen nadat de symptomen zich voor het eerst hebben laten zien. Het verantwoordelijke virus kan echter tot drie weken in je lichaam in leven blijven en dus over worden gedragen op mensen in je nabije omgeving. Het is dus juist dat je een verkoudheidsvirus kunt verspreiden, zelfs nadat je je allang weer beter voelt. De meeste gevallen van verkoudheid zullen circa een week aan blijven houden, maar de mogelijkheid bestaat om het verantwoordelijke virus nog lange tijd daarna over te dragen op andere mensen. Verkoudheid wordt overgebracht op anderen door de lucht en via oppervlakken die aangeraakt worden. Op het ogenblik dat ziek bent, dan kan het verantwoordelijke virus in de lucht terechtkomen elke keer dat je hoest, niest en zelfs ademt. Verder kan het virus ook op diverse ondergronden (of personen) terechtkomen zodra je deze aanraakt.
Slotopmerking
Omdat je niet eenvoudigweg kunt stoppen met hoesten of ademen op momenten dat je ziek bent, zal de enige manier om te voorkomen dat je verkoudheid overdraagt zijn: proberen om zoveel mogelijk mensen uit de weg te gaan. Verder dien je geregeld je handen goed te wassen met warm water en zeep en alles in je omgeving te ontsmetten totdat je je weer helemaal beter voelt.
In de snel bewegende maatschappij van tegenwoordig is het praktisch ongepast om je ziek te melden op het werk, of de tijd te nemen om echt goed te herstellen, als je je niet lekker voelt, maar dat is eigenlijk wel wat iedereen zou moeten doen. Wanneer iedereen immers meer tijd zou nemen om goed voor zichzelf te zorgen, en door te voorkomen dat de verantwoordelijke ziektekiemen zich verspreiden naar mensen om hen heen, zou de gehele bevolking waarschijnlijk veel minder vaak ziek zijn.
Indien je gewoon niet kunt vermijden om in de buurt van andere mensen te vertoeven, dan dien je ervoor te zorgen dat je je neus en mond bedekt tijdens het hoesten en niezen, je handen wast voordat je een ander aan gaat raken en altijd voordat je voedsel gaat bereiden. Je zult daarnaast ook een aantal belangrijke voorzorgsmaatregelen dienen te treffen en extra moeite moeten doen om uit de buurt te blijven van personen die mogelijkerwijs ernstiger ziek worden van het virus dat je bij je draagt. Ouderen, mensen met een zwakker immuunsysteem (bijvoorbeeld als gevolg van een chronische ziekte of de behandeling van kanker) en jonge baby’s kunnen namelijk zo ziek worden van een verkoudheidsvirus dat ze mogelijk in het ziekenhuis op moeten worden genomen. In bepaalde gevallen kunnen dergelijke virussen zelfs voor een fatale afloop zorgen en kan iemand aan een infectie ermee komen te overlijden. Het volgen van de eenvoudige stappen zoals die hierboven zijn beschreven, kan dit echter voor een belangrijk deel voorkomen.