Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe kun je je holtes spoelen?

Wanneer je te kampen hebt met congestie (verstopping van je neus en de diverse gezichtsholtes) en benauwdheid, dan kan dat je behoorlijk ellendig laten voelen. Dit ondanks het feit dat deze symptomen voor de meeste mensen wellicht niet levensbedreigend zullen zijn, is het vooral het onaangename gevoel dat de meesten parten speelt. Op momenten dat je neus min of meer verstopt zit, is het immers lastig om adem te halen en oom zul je waarschijnlijk merken dat je vaker snottert, maat eveneens meer moet niezen en je neus moet snuiten. Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kunt doen om enige verlichting te krijgen zonder ook maar één geneesmiddel te hoeven gebruiken.

single reizen online banner

Gebruik een neusspoeling

Het gebruik van een neusspoeling (ook wel neti pot genoemd) is een geweldige manier om je holtes (sinussen) schoon te spoelen als deze verstopt zitten, of als de productie van slijm erg groot is. Een neusspoeling ziet eruit als een kleine theepot die je moet vullen met een zoutoplossing (deze kun je kopen of zelf maken ). Nadat je met je hoofd boven een wastafel of gootsteen bent gaan hangen, giet de oplossing in één van je neusgaten. De vloeistof laat je vervolgens door de holtes lopen en daarna via het andere neusgat weglopen. Dit proces dien je uiteraard voor het andere neusgat nog een keer te herhalen. De neusspoeling is echt een effectief middel bij het wegspoelen van overtollig slijm zodat je je weer beter kunt gaan ademen bij een verstopping.

Gebruik van een neusdouche

Een neusdouche, bijvoorbeeld de NeilMed Sinus Rinse, kan helpen om slijm en prikkelende stoffen uit je neusholtes te spoelen. Deze methode werkt voor veel mensen overigens een beetje eenvoudiger om de sinussen te spoelen, in vergelijking tot een neusspoeling. Met behulp van een, op een knijpfles met een gat aan de bovenkant lijkend voorwerp, maak je een zoutoplossing (de benodigde pakketten worden zowel bij de neusdouche geleverd als los verkocht). Vervolgens knijp je de oplossing in één van je neusgaten, terwijl je je hoofd boven een wastafel of gootsteen houdt. Net zoals bij een neusspoeling zal de oplossing via je sinussen door het andere neusgat weer naar buiten lopen. Vanwege de grootte van de neusdouche en de hoeveelheid oplossing ben je in staat om de helft van de vloeistof voor elk neusgat te gebruiken. Het gebruik van een neusdouche is erg effectief op momenten dat deze wordt gebruikt voor de verlichting van congestie als gevolg van verkoudheid of een allergie.

bewust puur banner

Gebruik van een zoutoplossing

Een zoutoplossing is een ander erg populair product dat wordt gebruikt om slijm, dat zich in de neusholtes bevindt, op te lossen en je zo te helpen beter te ademen wanneer je last hebt van verstoppingen. Het kan een beetje lastiger zijn om je sinussen te spoelen met een dergelijke oplossing, maar het is wel mogelijk. In plaats van slechts snel wat zoutoplossing in elk neusgat te spuiten, houdt je beter druk op de flacon om een grotere hoeveelheid van de zoutoplossing in je neus terecht te laten komen. Op die manier zal de oplossing immers dieper in de sinussen kunnen komen en meer slijm weg kunnen spoelen. Zoutoplossingen zijn overigens geen geneesmiddel en ook zal het gebruik ervan geen bijwerkingen met zich meebrengen. Wel moet je het wellicht vaker op een dag gebruiken omdat de effecten meestal maar van korte duur zijn. Zoutoplossingen zijn zonder doktersrecept te koop en dienen nasaal gebruikt te worden. Je kunt zoutoplossingen kopen in zowel druppel- als sprayvorm. Uiteraard kun je ook zelf een zoutoplossing maken. Het gebruik van een zoutoplossing is een doorgaans geweldige oplossing voor kinderen die te jong zijn om verkoudheidsmedicatie bij toe te dienen.

Voor jonge kinderen: zoutoplossing en neusreiniger

De neus van een baby reinigen met een speciale neusreiniger kan een goed alternatief zijn voor een reguliere neusspoeling. Voor jonge kinderen en baby’s zijn sinusspoelingen namelijk meestal niet erg geschikt en lastig uit te voeren. Maar dat wil niet zeggen dat er niets is dat je kunt doen om hun sinussen schoon te spoelen. Zo kun je zoutoplossingdruppels gebruiken op het moment dat je baby of jong kind last heeft van verstoppingen in de neus en de sinussen. De oplossing zal er namelijk voor zorgen dat het slijm dunner wordt, waardoor het eenvoudiger af te voeren zal zijn. Om het proces nog gemakkelijker te maken kun je een speciale neusreiniger gebruiken om de neus uit te zuigen.

Door de druppels in de neus van je kind te brengen en deze vervolgens uit te zuigen, kan een soms een hele klus zijn. Baby’s zullen zich immers in allerlei bochten gaan wringen omdat ze er niet van houden om vloeistof in hun neus gespoten te krijgen. Het inschakelen van een paar extra handen is dan meestal ook geen overbodige luxe, al is het zeker niet onmogelijk om het karwei in je eentje te klaren. Enige oefening zal, zeker ook in dit geval, kunst baren.

naturaplaza superfoods banner