Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe blijf je gezond als je gezin ziek is?

Een probleem waar veel mensen mee te maken krijgen is: één persoon in het gezin wordt ziek en al snel zullen ook de andere gezinsleden door deze ziekte worden geveld. Ondanks het feit dat het niet altijd mogelijk is om helemaal te voorkomen om zelf ziek te worden, wanneer één van je huisgenoten zich niet lekker voelt, zijn er toch een aantal zaken die je zou kunnen doen om de kans hierop zo klein mogelijk te maken.

single reizen online banner

Wanneer je nog niet ziek bent

Op het ogenblik dat je zelf nog niet ziek bent, maar één van de leden van je gezin of huishouden wel door een besmettelijke ziekte is geveld, dan kun je de volgende stappen zetten om zelf ook ziek te worden zoveel mogelijk te voorkomen:

bewust puur banner
  • Was je handen geregeld en goed. Behalve de keren dat je normaal gesproken toch je handen zou wassen, zoals na een bezoek aan het toilet, moet je ze nu eveneens wassen op het ogenblik dat je dingen aanraakt die ook door je zieke huisgenoot aan is geraakt. Indien je geen water en zeep voor handen hebt, dan kun je eveneens handdesinfecterende gel of -doekjes gebruiken.
  • Maak het speelgoed geregeld schoon waar zieke kinderen veelvuldig en geregeld mee hebben gespeeld.
  • Deel geen drinkbekers of ander eetgerei met je huisgenoten en zorg ervoor dat al het serviesgoed na gebruik goed schoon wordt gemaakt met heet water en zeep. (Dit moet je overigens altijd doen omdat je namelijk nooit weet welke ziektekiemen er overgedragen zouden kunnen worden.)
  • Ga in aparte kamers slapen als je partner of echtgenoot ziek is. Wanneer dit echter niet mogelijk is, dan moet je proberen om niet met de gezichten naar elkaar toe te gaan liggen en daarnaast het beddengoed geregeld te wassen met warm water.
  • Geef de zieke geen kus of knuffel. Verkoudheden worden vaak verspreid door de overdracht van speekseldruppels. Dat wil in feite dus zeggen dat deze ziektekiemen leven in, en verspreid worden door, je speeksel. Verder zullen de ziektekiemen zich graag ophouden in het snot dat zich in de neus van de zieke bevindt.
  • Ga ieder een griepprik halen, dit is in het bijzonder van groot belang als er jonge kinderen bij je in huis wonen.
  • Ook moet je er rekening mee houden dat bijna alles dat aan wordt geraakt door een ziek familielid, zoals de afstandsbediening of andere gebruiksvoorwerpen, mogelijk ziektekiemen kunnen bevat. Sommige soorten verkoudheidsvirussen kunnen maar liefst twee uur lang op dergelijke voorwerpen in leven blijven. Om die reden is een grondige reiniging van alles wat door diverse gezinsleden kan worden gedeeld absoluut noodzakelijk.

Wanneer je al wel ziek bent

Op het moment dat je zelf ook ziek bent, dan kun je de volgende stappen zetten de verspreiding van de ziektekiemen zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig, in het bijzonder na het hoesten of niezen. Indien je geen water en zeep bij de hand hebt, dan volstaat het ook om handdesinfecterende gel of –doekjes te gebruiken.
  • Hoest of niezen in een tissue, of in je elleboog(en dus niet in je handen) helpt om de kans op verspreiding van de ziektekiemen zo klein mogelijk te maken. Er zullen dan immers minder ziektekiemen over worden gegeven op momenten dat je de verschillende gebruiksvoorwerpen die in huis aanwezig zijn aanraakt.
  • Gooi je vuile tissues direct na gebruik weg. Ziektekiemen kunnen namelijk urenlang in tissues in leven blijven waardoor het achterlaten van vieze exemplaren de verspreiding van de ziektekiemen zal vergemakkelijken. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de ziektekiemen je zo keer op keer zelf kunnen infecteren. Het opnieuw gebruiken van een tissue of vieze exemplaren aanraken, zal dan ook de kans op zelfbesmetting vergroten. Na het weggooien van gebruikte tissues is het uiteraard van cruciaal belang om goed je handen et wassen met warm water en zeep.
  • Neem voldoende rust. Op die manier zal je lichaam de kans krijgen om de ziektekiemen te bestrijden en zul je eerder hersteld zijn van een ziekte.
  • Drink veel water, of andere dranken, om voldoende gehydrateerd te blijven. Bovendien kan je lichaam met voldoende vocht gemakkelijker de ziektekiemen afvoeren en uitscheiden. Dit zal je herstel absoluut ten goede komen.
  • Zorg ervoor dat je kinderen eveneens de eerder genoemde gewoonten aangeleerd krijgenKinderen zijn een belangrijke ziektebron omdat ze vaak bloot worden gesteld aan eventuele ziektekiemen die andere kinderen bij zich dragen. Ze brengen een ziekte vaak mee naar huis, als ze bijvoorbeeld naar school of de kinderopvang gaan, en brengen de ziektekiemen vervolgens over naar de andere gezinsleden. Kinderen goed om leren gaan met hun gezondheid en hen te leren om hun handen goed en vaak te wassen, zal dan ook zeker helpen om de verspreiding van ziektes (maar ook de kans om ziek te worden) te verminderen.

Het kan in sommige gevallen overigens best lastig zijn om al deze tips te onthouden en ze ook nog eens in de praktijk te brengen. Er zijn ook talloze keren dat je, ondanks dat je je uiterste best hebt gedaan, niet kunt voorkomen dat een ziekte de andere gezinsleden niet zal bereiken. Gelukkig zijn de meeste verkoudheden van korte duur en veroorzaken ze in de regel geen ernstige, of blijvende, schade. Op het ogenblik dat je verkoudheidsverschijnselen bijzonder ernstig lijken, of gewoon aanwezig blijven, dan is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen. Op die manier kun je namelijk voorkomen dat een verkoudheid zich gaat ontwikkelen in een meer ernstige aandoening.

naturaplaza superfoods banner