Take a fresh look at your lifestyle.

Is het zinvol om antivirale middelen te gebruiken?  

Overal om je heen zijn virussen aanwezig. Van al deze virussen kunnen overigens meer dan 200 een gewone verkoudheid veroorzaken. Ontelbare andere virussen zijn op hun beurt dan weer de veroorzaker van tal van andere infecties bij de mens. Zoals je wellicht al eens hebt gehoord zullen antibiotica echter niet in staat zijn om virussen te elimineren. Het innemen van deze geneesmiddelen bij een door virussen veroorzaakte ziekte zal dan ook niets anders doen dan de kans vergroten van een antibioticaresistentie.

single reizen online banner

Kortom: op het moment dat het niet mogelijk is om antibiotica te nemen bij een verkoudheid of andere virale aandoening, dan zul je op zoek moeten gaan naar een andere behandeling. Gelukkig zijn er vandaag de dag talloze verkoudheids- en griepremedies voor handen, weliswaar elk met hun eigen mate van effectiviteit. Je kunt dus geneesmiddelen gebruiken die vrij verkrijgbaar zijn om te proberen om de symptomen van griep of verkoudheid te verlichten, maar ook kun je ervoor kiezen om even af te wachten of om alternatieve- of homeopathische middelen te gaan gebruiken.

Eén product dat steeds meer terrein wint op de markt is de zogenaamde ‘antivirale tissue. Van deze tissues wordt beweerd dat ze de verspreiding van verkoudheidsvirussen terug kunnen dringen omdat ze het virus zouden doden op het moment bij gebruik ervan. Kunnen deze tissues echter net dat beetje meer bieden dan de reguliere tissues? Kunnen ze daadwerkelijk de verspreiding van virussen beter een halt toeroepen dan andere producten?

Hoe anders zijn antivirale tissues?

Het merk Kleenex heeft antivirale tissues ontwikkeld waarbij een tweetal ingrediënten in de middelste laag van het papier toe zijn gevoegd die de verspreiding van virussen tegen zouden moeten gaan, of tenminste dit zouden moeten verminderen. De ingrediënten die in deze tissues worden gebruikt zijn:

  • Citroenzuurmonohydraat,
  • Natriumlaurylsulfaat.

De kans is echter vrij groot dat je nog nooit eerder van deze stoffen hebt gehoord, maar wil dat ook per definitie zeggen dat deze slecht voor je gezondheid zullen zijn? Hoewel chemische stoffen, en stoffen waarvan je de naam maar moeilijk uit kunt spreken, vaak een minder goed imago hebben, hoeven deze niet altijd alleen maar slecht voor je te zijn.

In feite bestaat elk stof die je op aarde aantreft, technisch gezien, uit chemische stoffen en stoffen met een moeilijke naam. Citroenzuur komt bijvoorbeeld voor in natuurlijke producten, zoals citrusvruchten. De meeste mensen zouden zonder twijfel een ​​sinaasappel of een citroen eten (mits ze hier niet allergisch voor zijn natuurlijk) en bovendien zal geen mens van je vragen om een antivirale tissue naar binnen te werken.

Het is natuurlijk ook niet zo dat, alleen omdat de ingrediënten in deze antivirale tissues niet noodzakelijkerwijs een gevaar voor je gezondheid opleveren, deze ook werkelijk enig voordeel kunnen bieden. De sleutel om de verspreiding van ziektekiemen te stoppen is immers het tot een minimum beperken van hun toegang tot je leefomgeving. Het nemen van simpele maatregelen, zoals je handen wassen met water en zeep, je neus en mond bedekken als je niest of hoest en mensen die ernstig ziek vermijden als je verkouden bent, zal immers veel effectiever zijn dan het gebruik van tissues waarvan enkel en alleen verondersteld wordt dat ze de ziektekiemen zullen doden op het moment dat deze je lichaam al verlaten hebben.

bewust puur banner

Zijn antivirale tissues de moeite waard om te gebruiken?

Op de eerste plaats moet je je bedenken dat antivirale tissues duurder dan de reguliere tissues (soms zelfs twee tot drie keer zo duur zelfs). Hoewel het prijsverschil aanvankelijk niet erg groot hoeft te lijken, kan dit na verloop van tijd toch aardig oplopen. Bovendien lijkt er geen bewijs voor handen te zijn dat de tissues van enig nut zijn.

Een tissue zal niet in staat zijn om een virus in je lichaam te doden. Zelfs op het moment dat een tissue in staat zal zijn om een virus te elimineren als je niest of hoest, dan zal dat je helemaal niet meer helpen. In theorie zou het de kans kunnen verkleinen dat het virus wordt naar iemand anders over wordt gedragen, maar dat geldt ook wanneer je niest of hoest in een willekeurige tissue, of zelfs als je dit doet in je elleboog. Een verkoudheidsvirus kan namelijk maar ongeveer 3 uur buiten het menselijk lichaam, of op een hard oppervlak, in leven blijven. Wanneer je echter hoest of niest zonder je neus en mond af te dekken, dan kunnen onzichtbare speeksel- en slijmdruppels, waarin het virus voorkomt, wel tot 2 meter ver worden verspreid.

Het gebruik van een tissue, of het bedekken van je neus en mond, kan het aantal virussen dat door de lucht wordt verspreid aanzienlijk verminderen, maar het ook deze methoden zullen niet in staat zijn om verspreiding van ziektekiemen helemaal tegen te gaan. Wanneer je een tissue gebruikt om je neus en mond mee te bedekken tijdens het niezen of hoesten, dan weet je dus zeker dat de verspreiding van ziektekiemen minder groot zal zijn, ongeacht of je nu een antivirale tissue gebruikt of niet.

Wat kun je doen om de verspreiding van ziektekiemen te verminderen?

Het is dan ook niet erg waarschijnlijk dat antivirale tissues een groot verschil zullen maken bij het verminderen van de verspreiding van ziektekiemen wanneer je verkouden bent, als je griep hebt of indien je geveld bent door een ander virus dat je luchtwegen heeft opgezocht. Maar dat wil ook weer niet zeggen dat je helemaal niets kunt doen. Op de eerste plaats is het gebruik van je gezonde verstand van groot belang om mensen in je omgeving niet ziek te maken. Zo kun je bijvoorbeeld de volgende maatregelen treffen:

  • Was je handen: deskundigen op het gebied van gezondheid zeggen dit maar al te vaak. Goed je handen wassen is de beste manier om de verspreiding van infecties te voorkomen. Je moet dit echter geregeld doen en ervoor zorgen dat je het ook goed doet (met warm water en zeep voor tenminste 20 seconden). In sommige gevallen kun je hiermee immers zelfs een leven redden.
  • Bedek je neus en mond bij het hoesten en niezen: zoals we al eerder vermelden, kan het bedekken van je mond en neus met een tissue, of door dit in je elleboog te doen, de verspreiding van ziektekiemen aanzienlijk verminderen. Het zal de ziektekiemen uiteraard niet helemaal elimineren, maar het zal wel het aantal ziektekiemen dat in de lucht terechtkomen en je directe omgeving terechtkomen verminderen.
  • Vermijd mensen die een verhoogde kans hebben om ziek te worden: Baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een grotere kans op ernstige complicaties, of zelfs een fatale afloop, door virusinfecties die voor gezonde personen niet echt een probleem zouden zijn. Als je je niet goed voelt, dan doe je er goed aan om uit de buurt van mensen te blijven die veel ernstiger ziek kunnen worden door de ziektekiemen die jij bij je draagt.
  • Handontsmettingsmiddel gebruiken: op momenten dat er geen water en zeep voor handen zijn, dan kun je een op alcohol gebaseerd ontsmettingsmiddel als alternatief gebruiken. Van dit alternatief is immers de effectiviteit wetenschappelijk bewezen. Zolang je handen niet zichtbaar vuil zijn geworden en ze niet in aanraking zijn gekomen met lichaamssappen, dan zal het gebruik van handdesinfecterende middelen zeker helpen de verspreiding van ziektekiemen terug te dringen.
  • Ga op tijd naar de dokter: De meeste verkoudheden en aandoeningen aan de luchtwegen verdwijnen doorgaans vanzelf. Om die reden zijn er maar erg weinig mensen die echt naar de dokter moeten als ze verkouden zijn. Er zijn echter bepaalde zaken waar je je bewust van moet zijn. Ook zijn er bepaalde symptomen die erop kunnen wijzen dat je medische hulp in moet schakelen. Wanneer je bijvoorbeeld na ongeveer een week zieker wordt, in plaats van je beter te gaan voelen, of indien je symptomen langer dan 2 weken aan blijven houden, dan is het eveneens zaak om eerst arts te bezoeken. In beide gevallen kan er dus iets meer aan de hand zijn dan alleen de verkoudheid of kun je te maken hebben met ernstige complicaties.

Slotopmerking

Er is op zich niets verkeerd aan het gebruik van antivirale tissues. Ze zijn namelijk niet schadelijk voor je gezondheid en ook zouden ze geen noemenswaardige problemen veroorzaken als je deze gaat gebruiken, mits je natuurlijk niet allergisch bent voor één van de ingrediënten. Maar waarschijnlijk zullen deze tissues ook niet echt veel nut hebben. Waar het om gaat is, als je ze wilt gaan gebruiken en het niet erg vindt om het nodige extra geld uit te geven, dat is er verder geen enkele reden om dat niet te doen. Verwacht echter niet dat deze tissues een betere bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van iemand, in vergelijking tot alle andere tissues die vandaag de dag volop te koop aan worden geboden.

 

naturaplaza superfoods banner