Na het gebruiken van allerlei vormen van slijmoplossend middelen, antihistaminica en andere vrij te verkrijgen geneesmiddelen bij hoestklachten en verkoudheid, zul je doorgaans nog steeds ziek zijn. In sommige gevallen zal je gezondheidstoestand zelfs nog verder achteruit zijn gegaan. De vraag zal in dat geval dan ook vaak rijzen: “Moet ik teruggaan naar de apotheek of drogist om nog meer van dit soort middelen te gaan kopen, of zijn de klachten waar je mee te maken hebt, ernstig genoeg om door een arts voorgeschreven medicijnen te rechtvaardigen?” In de regel verdwijnen hoestklachten en verkoudheid na een paar dagen weer vanzelf, zonder dat je hier echt veel voor hoeft te doen, maar in sommige gevallen moet je echter wel een arts raadplegen om de situatie eens goed te onderzoeken.
Laat je leiden door de symptomen
Op het moment dat er naast de hoest en/of verkoudheid ernstige symptomen zich aandienen, dien je een arts te raadplegen. Je moet hierbij onder andere denken aan de volgende symptomen:
- ongewoon veel niezen,
- een loopneus,
- koorts van 38,5 graden Celsius of meer,
- keelpijn die langer dan twee dagen aan blijft houden,
- oorpijn,
- sinushoofdpijn: met typische pijn aan de voorzijde van het hoofd en gezicht,
- een hoest die erger wordt naarmate de andere verkoudheidssymptomen juist afnemen,
- dik, groen of geel, slijm dat op wordt gehoest,
- bloed dat op wordt gehoest,
- pijnklachten tijdens het hoesten,
- een hoest die langer dan drie weken aan blijft houden,
- een piepende- of fluitende ademhaling,
- onverklaarbaar verlies van lichaamsgewicht,
- nachtelijk zweten.
Na het bespreken van je medische geschiedenis en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek, kan een arts besluiten om een zogenaamde thoraxfoto te laten maken en andere onderzoeken uitvoeren om vast te stellen welke behandeling in gang gezet kan worden. Een sneltest kan al in 15 minuten bepalen of je keelpijn het gevolg is van een infectie met streptokokken (bacteriën) en in dat geval moet je worden behandeld met penicilline, amoxicilline of cefalosporine. Wanneer je sinussen geïnfecteerd of ontstoken zijn, kan een arts je nasale- of orale steroïden en antibiotica voorschrijven om deze te lijf te gaan.
Hardnekkige hoest kan op zijn beurt tot rust worden gebracht met benzonataat, dat verkrijgbaar is in de vorm van capsules of pilletjes.
Hoesten kan een teken van andere aandoeningen zijn
Langdurig, of ernstig, hoesten kan een symptoom zijn van een aantal andere (ernstige) aandoeningen zoals:
- Astma: een chronische longziekte, waarbij de luchtwegen ontstoken en vernauwd zijn zodat het ademhalen moeilijk wordt. Astma wordt behandeld met inhalatoren, zoals corticosteroïden om ontstekingen af te laten nemen en met snel werkende oplossingen, zoals kortwerkende inhalers, Ventolin (met als werkzame stof albuterol).
- Bronchitis: een ontsteking van de bronchiën, die lucht van je mond naar je longen vervoert, waarbij er een dik slijm wordt geproduceerd dat de ademhaling zal verstoren. De oorzaak van bronchitis is vaak een virus (en dus geen bacterie) waardoor antibiotica zoals azithromycine niet vaak voor worden geschreven, maar eerder wordt gekozen voor astmainhalatoren omdat deze de ontstekingen kunnen remmen.
- Emfyseem: door emfyseem wordt een onomkeerbare schade aangericht aan de wanden van de longblaasjes in de longen en zal het ademhalen bemoeilijken omdat daardoor minder, grotere luchtblaasjes een heleboel kleinere exemplaren deze klus moeten klaren. Geneesmiddelen kunnen in dit geval bijvoorbeeld zijn: inhalatie- of orale behandelingen, zoals corticosteroïden, of Ventolin om de luchtwegen te openen en te helpen ontspannen. Emfyseem is een progressieve ziekte die uiteindelijk kan leiden tot een zuurstofafhankelijkheid of zelfs tot operatief ingrijpen.