Take a fresh look at your lifestyle.

Griepsymptomen bij kinderen

Ondanks dat de meeste symptomen van griep hetzelfde zijn voor een volwassene en een kind, zijn er toch ook een aantal verschillen waar te nemen. Kinderen zijn dan ook veelvoorkomende dragers van het griepvirus en weten het bovendien snel te verspreiden. Vanwege het feit dat veel kinderen geen ster zijn in het handhaven van hygiëneregels (zoals het wassen van hun handen met water en zeep, of hoesten en niezen zonder hun mond en neus af te dekken), verspreidt de griep zich snel onder deze groep van de bevolking, in het bijzonder in omgevingen waar kinderen vaak bij elkaar komen. Hierbij kun je denken aan scholen, kinderdagverblijven en sportclubs.

single reizen online banner

Koorts bij kinderen met griep

Kinderen hebben vaker koorts dan een volwassene. Vrijwel iedereen heeft koorts op het ogenblik dat hij, of zij, is geveld door griep, maar bij kinderen is de koorts wel vaak hoger. Deze hogere koorts is echter niet per se een probleem, mits het kind zich een beetje beter gaat voelen nadat je het bijvoorbeeld paracetamol hebt gegeven. Indien het kind helemaal niet opfleurt na het nemen van koortsverlagende geneesmiddelen, dan dien je contact op te nemen met een arts.

Pijntjes en ongemakken bij kinderen met griep

Kinderen hebben, wanneer ze geveld zijn door griep, absoluut last van pijntjes en andere klachten her en der verspreid in hun lichaam, toch kan het (vooral voor jonge kinderen) lastig zijn om aan te geven hoe ze zich exact voelen. Vaak zul je het moeten stellen met een algemene beschrijving als “Ik voel me niet lekker” of “het doet me overal pijn”, maar op het moment dat een kind eveneens andere griepverschijnselen laat zien, dan kun je er vrij zeker van zijn dat ze eveneens met pijn en andere ongemakken te maken hebben als gevolg van de griep.

Hoest bij kinderen met griep

Hoesten is een vrij algemeen symptoom van de griep zowel bij volwassenen als bij kinderen. Een hoest kan in dit geval variëren van een droge- tot een productieve hoest. Indien je een fluitend- of piepend geluid hoort op momenten dat een kind hoest of ademhaalt, dan dien je contact op te nemen met een arts vanwege het feit dat dit een teken zou kunnen zijn van ademhalingsproblemen.

Congestie bij kinderen met griep

Congestie is een symptoom dat hoort bij griep en dat bepaalde mensen in ergere mate ervaren dan anderen dat zullen doen. Op het moment dat een kind veel last heeft van de griep, dien je dan ook goed te letten op infecties aan het oor en de sinussen, dergelijke infecties komen namelijk vaker voor bij kinderen wanneer hun luchtwegen en holtes verstopt zitten en het slijm niet voldoende af kan worden gevoerd. Om de ophoping van slijm zoveel mogelijk terug te dringen, dien je ervoor te zorgen dat er een goede luchtbevochtiger aanwezig is, ook moet je je kind aanmoedigen om veel water te drinken en regelmatig de neus te laten snuiten. Als een kind nog te jong is om zelf zijn, of haar, neus te snuiten, dan zijn er speciale hulpmiddelen te koop waarmee je dat kunt doen. Daarnaast kun je ook een zoutoplossing (of neusdruppels speciaal voor jonge kinderen) gebruiken om de verstopte neus te verhelpen.

Hoofdpijn bij kinderen met griep

Hoofdpijn is geen veel voorkomend symptoom onder kinderen op momenten dat ze niet ziek zijn, maar het is wel een veel voorkomend symptoom bij griep. Een jong kind zal je waarschijnlijk niet (kunnen) vertellen dat het last van hoofdpijn heeft, maar wanneer een kind geregeld klaagt over pijn ergens op het hoofd, dan kan dat doorgaans een goede aanwijzing hiervoor zijn.

Keelpijn bij kinderen met griep

Keelpijn is een ander veel voorkomend symptoom dat hoort bij griep. Ondanks het feit dat een keelontsteking één van de meest voorkomende oorzaken is van keelpijn bij kinderen, kan een zere keel in combinatie met griep eveneens zorgen voor een vervelende situatie. De pijn bij keelpijn tijdens griep is misschien minder intens als wanneer de keelontsteking wordt veroorzaakt door streptokokken. Ook is het meestal niet zo erg dat slikken problematisch wordt. Op het ogenblik dat je echter niet zeker weet of de keelpijn van je kind wordt veroorzaakt door streptokokken of deze een gevolg is van griep, dan doe je er goed aan een arts te bezoeken en een juiste diagnose te alten stellen.

bewust puur banner

Braken en diarree bij kinderen met griep

Helaas geloven nog steeds een heleboel mensen dat braken en diarree gewone griepverschijnselen zijn, zijn het dat in werkelijkheid echter niet. Zodra de meeste mensen ziek worden en last krijgen van flink braken en diarree, dan hebben ze vaak last van een virus in hun spijsverteringskanaal en niet van griep. Kinderen hebben echter wel vaker last van overgeven en diarree als ze geveld worden door griep. Het enige verschil is dat een ontsteking van het spijsverteringskanaal niet gepaard zal gaan met de overige typische griepverschijnselen, zoals hoesten en congestie. Alleen braken, diarree en koorts hoeven dus niet per definitie te duiden op griep.

Oorpijn bij kinderen met griep

Kinderen kunnen oorpijn en griep op hetzelfde moment ervaren, zelfs als ze geen last van een oorontsteking hebben. Slijm zal zich op gaan hopen in de sinussen, daar een bepaalde druk en pijn veroorzaken en sommige kinderen zelfs pijn in hun oren bezorgen. Wanneer deze pijn aan blijft houden, of alsmaar erger wordt, dan heeft het kind mogelijk een oorinfectie ontwikkeld als complicatie van griep. Veel oorinfecties bij kinderen verdwijnen gelukkig vanzelf, maar je dient wel contact op te nemen met een arts als je je zorgen maakt en/of om advies in te winnen over een eventuele behandeling.

Minder eetlust en minder energie bij kinderen met griep

De meeste mensen hebben geen zin om veel te eten op momenten dat ze ziek zijn, en dat geldt eveneens voor kinderen. Wanneer een kind te jong is om je te vertellen hoe het zich voelt, dan kan één van de eerste tekenen van ziekte een afgenomen eetlust zijn. Kinderen zullen bovendien vaak meer vermoeid ogen dan normaal en niet erg goed eten, nog voordat andere griepverschijnselen zich gaan manifesteren. Zodra je gaat merken dat de eetlust van een kind is afgenomen en het eveneens minder actief is dan normaal, dan moet je goed in de gaten houden of er zich ook andere griepachtige verschijnselen zich gaan openbaren. Wanneer dat inderdaad het geval is, moet je contact opnemen met een arts.

Jonge kinderen (kleintjes die jonger zijn dan 5 jaar) lopen een erg grote kans om ernstige complicaties te ontwikkelen als gevolg van griep. Door het gebruik van antivirale middelen toe te dienen wanneer de griepsymptomen vroeg genoeg worden opgemerkt, kunnen deze complicaties echter tot een minimum worden beperkt.

Indien een kind een combinatie van de eerder genoemde symptomen heeft ontwikkeld, dan kan het inderdaad griep hebben. De enige manier om dit zeker te weten, is door met het kind naar een arts te gaan en het te laten onderzoeken en testen. De meeste kinderen die griep krijgen, zullen doorgaans weer volledig herstellen, maar kinderen lopen wel een groot risico, in het bijzonder kleintjes die jonger zijn dan 5 jaar. Ondanks de goede medische zorg in ons land (en een groot aantal andere landen wereldwijd) sterven er elk jaar toch een groot aantal kinderen aan griep. Om die reden is het zaak om alle nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om griep te voorkomen en om je kind(eren) zo goed mogelijk te beschermen.

 

naturaplaza superfoods banner