Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe lang duurt acute bronchitis?

Acute bronchitis is een ontsteking (die gepaard gaat met zwelling en roodheid) van de bronchiën. De bronchiën zijn de bovenste luchtwegen die ingeademde lucht naar je longen zullen vervoeren. Bronchitis is een veel voorkomende complicatie van verkoudheid, griep en andere infecties die betrekking hebben op de bovenste luchtwegen. In de regel wordt bronchitis veroorzaakt door een virus, net zoals de ziekten die eraan ten grondslag liggen. Zo nu en dan kan acute bronchitis echter eveneens door bacteriën veroorzaakt worden. Acute bronchitis wordt weliswaar vaak verward met chronische bronchitis, maar dit is een totaal andere ziekte die zich kenmerkt door een langdurige ontsteking en irritatie van de luchtwegen.

single reizen online banner

Hoe lang duurt bronchitis?

De in het gros van de gevallen zal acute bronchitis tussen de 3 en 10 dagen aan blijven houden. De hoestklachten kunnen echter een aantal weken voort blijven duren, zelfs nadat de infectie, die aan deze ziekte ten grondslag lag, al lang weer verdwenen is.

Op het ogenblik dat je hoestklachten langer dan een maand tot zes weken, na het stellen van de diagnose, aan blijft houden, dan dien je contact op te nemen met je huisarts. Op het moment dat je symptomen verbeteren en vervolgens weer slechter worden , of op een andere wijze terugkeren, dan heb je wellicht te kampen met een zogenaamde secundaire infectie en dien je opnieuw medische hulp in gaan schakelen.

Symptomen van acute bronchitis

Symptomen van acute bronchitis zijn ondermeer:

  • Hoesten: dit is vaak een productieve hoest, wat dus wil zeggen dat je slijm ophoest,
  • Piepende ademhaling,
  • Pijn, of een drukkend gevoel, op de borst,
  • Lichte koorts,

Op het ogenblik dat je vermoedt dat je bronchitis hebt, dan dien je contact op te nemen met je huisarts zodat deze een juiste diagnose kan stellen en kan bepalen welke behandeling het beste in gang gezet kan worden. De het gros van de gevallen hoeft bronchitis niet te worden behandeld met behulp van antibiotica, maar wanneer je huisarts bepaalt dat de klachten veroorzaakt worden door bacteriën, dan kunnen deze geneesmiddelen juist wel voor worden geschreven.

bewust puur banner

Indien je symptomen volkomen afwijken van die van bronchitis, dan heb je wellicht te maken met een andere ziekte of aandoening. Zo kan bijvoorbeeld een longontsteking vergelijkbare symptomen met zich meebrengen, maar zal over het algemeen gepaard gaan met een meer pijnlijke hoest en hogere koorts. Indien je denkt dat je bronchitis of een longontsteking hebt, dan dien je absoluut contact op te nemen met je huisarts zodat deze de juiste diagnose kan stellen.

Wat kun je verwachten bij bronchitis?

Wanneer je de diagnose acute bronchitis hebt gekregen, dan kun je verwachten dat je de symptomen, zoals we die eerder al hebben beschreven, voor ongeveer een week zult hebben. De hoest waarmee bronchitis gepaard gaat zal dan uiteraard langer aan kunnen blijven houden, en soms zelfs weken voort blijven duren. Je huisarts zal je waarschijnlijk geen antibiotica voorschrijven omdat bronchitis doorgaans veroorzaakt wordt door een virus en deze geneesmiddelen niet in staat zijn om virussen te elimineren.

De behandeling van bronchitis is dan ook vaak gebaseerd op de verlichting van de aanwezige symptomen. Maatregelen die je op advies van je huisarts dient te nemen zijn dan ook:

  • Rust voldoende uit,
  • Drink veel extra helder vocht om het aanwezige slijm beter los te maken en af te voeren.
  • Behandel je klachten met behulp van een luchtbevochtiger, of met stoom (zoals 10 tot 15 minuten in een stomende badkamer zitten) om je luchtwegen te bevochtigen en de zwelling wat te laten afnemen.
  • Indien je een piepende ademhaling hebt, dan kan je huisarts je een inhalator voorschrijven om je luchtwegen te verwijden zodat je gemakkelijker kunt adem kunt halen.
  • Geneesmiddelen die de hoestklachten kunnen verlichten. Indien je vaak moet hoesten en deze klachten bovendien aan blijven houden waardoor je slaap of dagelijkse activiteiten worden belemmerd, dan kan je huisarts bepaalde hoestmedicatie voorschrijven. Het is echter van groot belang om deze middelen altijd uiterst voorzichtig te gebruiken en met je arts te bespreken op welke momenten en met welk frequentie je een bepaald middel dient te gebruiken. Het onderdrukken van de hoest kan immers ook leiden tot nog meer infecties, zeker indien je lichaam niet in staat is om het slijm uit je luchtwegen los te maken en af te voeren.

 

naturaplaza superfoods banner