Take a fresh look at your lifestyle.

Een overzicht van griepsymptomen van dag tot dag

De griep is in staat om verschillende mensen op uiteenlopende manieren te treffen waardoor niet iedereen, die door deze ziekte wordt geveld, dezelfde symptomen zal krijgen. Ondanks het feit dat het griepvirus niet iedereen op een gelijke wijze zal beïnvloeden, zijn er wel een aantal vergelijkbare manieren waarop de ziekte het dagelijks leven van een mens kan beïnvloeden. Wanneer je deze manieren kent, zul je in de regel beter voorbereid zijn en weten wat je kunt verwachten op het moment dat jij, of één van je familieleden geveld wordt door griep.

single reizen online banner

Dag 0

Dag 0 is de dag voordat de symptomen van griep op gaan treden. Op deze dag voel je je dus nog helemaal goed. Je kunt gewoon naar een feestje gaan, met vrienden gaan eten en daarbij dus ook al (onbewust) het virus verspreiden dat verantwoordelijk is voor het uitbreken van griep. Op de dag voordat de griepsymptomen verschijnen, ben je namelijk al besmettelijk voor de mensen met wie je in contract komt.

Griep dag 1

Op dag 1 zul je echter wakker worden en je gewoonweg beroerd en ellendig voelen. Je hebt immers koorts, last van hoestklachten en keelpijn. Dit zijn overigens de meest voorkomende symptomen die horen bij griep. Wanneer je lijdt aan astma, dan heb je de pech om mogelijk nog een aantal vervelende complicaties te ontwikkelen als gevolg van griep. Je kunt je huisarts, of een andere arts waar je bij onder behandeling bent, bellen om te vragen of je antivirale medicatie, zoals Tamiflu dient te gaan gebruiken.

Wanneer je echter niet tot één van de groepen behoort die een verhoogd risico lopen op de ontwikkeling van complicaties, dan kun je vaak een dag langer wachten, zeker wanneer je geen klachten hebt die de kans op complicaties door griep kunnen vergroten. In dat geval hoef je doorgaans geen behandeling met antivirale middelen te ondergaan. Bovendien zullen antivirale geneesmiddelen het meest effectief zijn op het ogenblik dat met het gebruik er van wordt begonnen binnen de eerste 48 uur nadat de eerste griepsymptomen zich hebben geopenbaard.

Griep dag 2

Op de tweede dag dat je griep hebt, heb je waarschijnlijk het grootste deel van de nacht last van hoestklachten gehad en zal zelfs een snelwerkende inhalator niet veel geholpen hebben indien je te maken hebt gehad met symptomen van astma. Je kunt je op deze dag zo beroerd en ellendig voelen dat zelfs je oogleden pijn doen. Bovendien heb je nog altijd minimaal 39 graden Celsius koorts en wellicht kun je maar met moeite je bed uit komen.

Omdat je je op deze dag zeker niet beter bent gaan voelen, kun je besluiten om een arts te bezoeken. Deze arts kan in de regel, zonder het doen van een test vaststellen dat je geveld bent door het influenzavirus (het virus dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van de typische griepsymptomen). Hoewel je door astma wellicht een hoger risico loopt op meer complicaties, zullen de meeste artsen je toch geen antiviraal middel voorschrijven en je in plaats daarvan met een bepaald hoestmiddel weer naar huis sturen.

Griep dag 3

Op de derde dag dat je kampt met griepsymptomen, voel je je nog altijd erg uitgeput, je keel doet eveneens nog steeds pijn en je ook is de koorts nog niet geweken. Daarnaast zal je hoest niet echt beter zijn geworden, zelf na het gebruik van het voorgeschreven hoestmedicijn. Misschien dat je, mogelijk na overleg met mensen in je directe omgeving, je toch besluit om je huisarts toch om een antiviraal middel te vragen, In bepaalde gevallen zal de arts hierin meegaan en je bijvoorbeeld Relenza voorschrijven.

Ondanks dat Relenza effectief werkt tegen de griep, is het een medicijn dat geïnhaleerd dient te worden en dus niet aan wordt bevolen voor mensen die lijden aan astma, of aan andere aandoeningen aan de luchtwegen, omdat dit middel de symptomen waar ze mee te maken hebben, kan verergeren. Indien je dit niet weet (hoewel de arts die het heeft voorgeschreven je hierop gewezen zou moeten hebben) en je het middel begint in te nemen, dan kan vooral ’s nachts de hoest erger worden en kun je het gevoel krijgen dat het ademen lastiger wordt en meer moeite kost.

Griep dag 4

Op de vierde dag dat je griep hebt, zal je hoest nog altijd niet beter zijn geworden. Je koorts is daarentegen wel naar beneden gegaan en je lichaam doet op dit moment minder pijn. Wellicht dat je op deze dag tot de conclusie komt dat de arts je gisteren toch beter Tamiflu voor had moeten schrijven in plaats van Relenza vanwege het feit dat je lijdt aan astma.

bewust puur banner

Een groot aantal mensen begint zich op de vierde dag met griep echter wel iets beter te voelen. Iemand die lijdt aan astma zal het echter moeilijker hebben om van deze ziekte weer te herstellen. Daarnaast kun je op deze dag van mensen in je omgeving te horen krijgen dat je hen hebt besmet met het griepvirus. De kans dat je iemand anders met het virus opzadelt, dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van griepsymptomen, is echter al aanwezig tussen de dag voordat de symptomen op zijn getreden tot zeven dagen erna.

Griep dag 5

Op dag vijf van je griepinfectie is het waarschijnlijk te laat om nog antivirale middelen te gaan gebruiken. Wanneer je dit wel zou doen dan zouden de medicijnen geen verschil meer voor je maken. Bovendien zijn deze middelen doorgaans erg duur en is het dus zinloos om deze kosten nu te gaan maken. Daarnaast is de kans groot dat je je al een beetje beter begint te voelen. Je koorts is verdwenen en je hoest neemt eveneens geleidelijk af. Je dient overigens nog steeds thuis te blijven om de kans anderen met het griepvirus te besmetten zo klein mogelijk te houden.

Griep dag 6

Op de zesde dag dat je lijdt aan griep voel je je nog steeds moe, maar je ademt wel weer een stuk gemakkelijker en ook heb je geen last meer van koorts. Soms kun je je zelfs zo goed voelen dat je eigenlijk je dagelijkse activiteiten weer op wilt gaan pakken. Omdat je lichaam nog niet helemaal is hersteld van het griepvirus zul je op de meeste vlakken nog niet veel weten te presteren omdat je gewoonweg nog niet genoeg energie hebt. Je lichaam vraagt immers nog geregeld om wat extra rust en vaak zul je je een stuk beter voelen nadat je een dutje hebt gedaan.

Griep dag 7

Op het ogenblik dat je op dag zeven wakker wordt, voel je je goed. Je kunt zelfs de behoefte voelen om bij je familie op bezoek te gaan omdat je het gevoel hebt weer volkomen hersteld te zijn van de infectie met het griepvirus. Later op de avond kun je je echter weer uitgeput gaan voelen, kunnen de hoge koorts en de hoest terugkeren en is er zelfs een kans dat je over gaat geven of dat je pijn op de borst krijgt.

Hoewel griep voor het gros van de bevolking een milde ziekte zal zijn, ontwikkelen sommige personen toch complicaties of secundaire infecties. Op het moment dat je je beter begint te voelen en je plotseling weer ziek wordt, dan dien je direct je huisarts hiervan op de hoogte te stellen. De arts kan dan immers vaststellen of er sprake is van een andere infectie, in het bijzonder wanneer je een grotere kans op astma loopt als gevolg van een griepinfectie.

Griep dag 8

Op de achtste dag dat je lijdt aan griep, kun je dus nog steeds last hebben van een pijnlijke hoest en koorts. Hier kun je behoorlijk door gefrustreerd raken, zeker wanneer je dacht dat je beter aan het worden was. Soms ben je echter weer ziek en nog altijd niet in staat om naar je werk of naar school te gaan.

Wanneer op dat moment besluit om, met hoestklachten, koorts en braken, naar je huisarts of zelfs naar de eerste hulp van een ziekenhuis af te reizen, dan zul je waarschijnlijk worden gediagnosticeerd met een secundaire infectie van de luchtwegen. Vaak dienen er voor deze diagnose wel röntgenfoto’s te worden gemaakt. Vervolgens zul je meestal met een recept voor antibiotica weer naar huis worden gestuurd. Nadat je met de antibioticakuur bent begonnen zul je je na twee of drie dagen weer beter gaan voelen.

Indien je tot de groep mensen behoorde die niet elk jaar een griepprik ging halen, is dit waarschijnlijk een goede reden om dit in het vervolg wel te doen. Je weet namelijk nu wat de complicaties kunnen zijn als je wel griep krijgt. Door echter goed voor jezelf te zorgen, kun je niet alleen voor jezelf, maar ook voor mensen in je directe omgeving, een heleboel ellende besparen.

naturaplaza superfoods banner