Een bacteriële keelontsteking wordt gekenmerkt door een pijnlijk gevoel in je keel in combinatie met koorts. Het betreft een besmettelijke infectie die veroorzaakt kan worden door zogenaamde A Streptococcus- bacteriën (Streptococcus pyogenes). Een dergelijke keelontsteking is een veel voorkomende ziekte die in de regel kinderen van 5 tot 15 jaar zal treffen, hoewel mensen van alle leeftijden ermee besmet kunnen worden. Artsen kunnen een streptokokkenbesmetting vermoeden op basis van de waargenomen symptomen, zoals de zwelling van de keel, maar voor het stellen van een diagnose is een snelle streptokokken- of keelcultuur noodzakelijk.
De infectie zal in het gros van de gevallen vanzelf weer overgaan, maar wordt vaak behandeld met voorgeschreven antibiotica. Het ongemak en de pijn die een keelontsteking met zich meebrengt kan overigens ook worden verlicht met behulp van andere geneesmiddelen of huismiddeltjes. Een bacteriële keelontsteking kan soms echter voort blijven slepen en zelfs complicaties met zich meebrengen, zoals reumatische koorts, maar dit is gelukkig slechts in sporadische gevallen aan de orde.
Symptomen van een bacteriële keelontsteking
Er zijn een aantal symptomen van (bacteriële) keelontsteking, waarvan de meest voorkomende een extreem vorm van keelpijn zal zijn. Op het ogenblik dat je een keelontsteking hebt, dan kun je sommige, of in het meest erge geval alle, symptomen krijgen in de periode van twee tot vijf dagen na de blootstelling met de verantwoordelijke ziektekiemen:
- Moeite hebben met slikken,
- Pijn hebben tijdens het slikken,
- Hoge koorts,
- Koude rillingen,
- Vermoeidheid,
- Hoofdpijn,
- Vermindering, of verlies, van de eetlust,
- Buikpijn.
Oorzaken van een bacteriële keelontsteking
Een bacteriële keelontsteking wordt van persoon op persoon overgedragen door middel van speeksel- of slijmdruppeltjes waarin de verantwoordelijke A Streptococcus bacteriën zich bevinden. Je kunt een keelontsteking oplopen op momenten dat je in contact komt met de bacterie, bijvoorbeeld wanneer deze wordt verspreid door middel van hoesten, niezen of door het aanraken van mensen of voorwerpen die de bacteriën bij zich dragen. De mensen die in het bijzonder een verhoogd risico lopen om een keelontsteking wanneer ze in contact komen met de verantwoordelijke ziektekiemen, zijn onder anderen personen die een verzwakt immuunsysteem hebben, mensen die chemotherapie ondergaan, zeer jonge baby’s en vrouwen die zwanger zijn.
Indien iemand in je huishouden last van een keelontsteking heeft, dan dien je te voorkomen dat er persoonlijke spullen, zoals handdoeken, drinkbekers, eetgerei, en ander gebruiksvoorwerpen worden gedeeld. Voor het gebruik door een ander dien je deze voorwerpen eerst grondig te reinigen in warm water wassen zodat je voor een belangrijk deel de overdracht van de ziektekiemen kunt helpen voorkomen. Daarnaast dien je ook regelmatig je handen grondig te wassen met warm water en zeep (voor de duur van minimaal 20 seconden).
Diagnose stellen: bacteriële keelontsteking
Je huisarts of KNO-arts kan een bacteriële keelontsteking vaststellen aan de hand van je medische geschiedenis, de symptomen, een lichamelijk onderzoek en laboratoriumtesten.
Je kunt uiteenlopende klinische symptomen van een keelontsteking hebben wanneer je keel geïnfecteerd is door een bacterie:
- Roodheid, zwelling of witte vlekken (die lijken op pus) in de keel of op de keelamandelen,
- Huiduitslag op je lichaam die begint op je hals en borst,
- Petechiae (rode vlekken op het gehemelte in je mond),
- Ontstoken keelamandelen,
- Gezwollen lymfeklieren.
Er zijn twee veelgebruikte diagnostische testen in gebruik voor keelontsteking. Bij de snelle streptest zal er een speekselmonster worden genomen achter uit je keel. De resultaten van deze test zijn mogelijk binnen een paar minuten beschikbaar, maar de test kan soms wel een vals-negatief resultaat laten zien.
Een kweek maken van de bacteriën die in de keel voorkomen betekent dat er wat weefsel van achter uit je keel naar een laboratorium wordt gestuurd om te nagekeken te worden op de groei van bacteriën. De resultaten zullen echter een aantal dagen op zich laten wachten, maar deze test wordt wel als meer accuraat gezien.
Behandelen van een bacteriële keelontsteking
Een bacteriële keelontsteking wordt behandeld met antibiotica. Amoxicilline, azithromycine en andere antibiotica die eveneens vaak voor worden geschreven om een keelontsteking te behandelen. Een bacteriële keelontsteking kan echter resistent zijn tegen bepaalde antibiotica, waardoor je arts wellicht het recept aan dient te passen op het ogenblik dat de behandeling niet het gewenste effect heeft.
Na 24 uur behandeld te zijn met antibiotica zul je niet langer besmettelijk zijn voor anderen. Het is echter wel altijd van groot belang om de voorgeschreven antibiotica exact in te nemen zoals dat door je arts is aangegeven en bovendien alle medicatie op te maken. Veel mensen weten echter niet dat het nemen van slechts een gedeelte van de behandeling de keelontsteking terug kan laten keren en zelfs tot ernstige complicaties kan leiden.
Symptomen van een bacteriële keelontsteking, zoals koorts, spierpijn en hoofdpijn kunnen worden behandeld met zowel vrij verkrijgbare- als met voorgeschreven geneesmiddelen, zoals ibuprofen. Hoewel een bacteriële keelontsteking een veel voorkomende vorm van infectie is, wordt keelpijn echter ook geregeld door een virale infectie veroorzaakt, die niet beter zal worden door antibiotica te gebruiken. Vanwege dit feit, en de bezorgdheid over het onnodig gebruik van antibiotica, zal je huisarts willen bevestigen dat het om een echte bacteriële infectie gaat voordat dergelijke middelen voorgeschreven zullen worden.
Slotopmerking
Wanneer je keelontsteking hebt, dan dien je voor voldoende rust te zorgen, goed gehydrateerd te blijven en goed te blijven eten, zelfs als het slikken pijnlijk is. Je lichaam heeft deze rust en andere voorzorgsmaatregelen nodig om weer te kunnen herstellen.
Je huis of KNO-arts zal je kunnen adviseren over wanneer je bepaalde activiteiten weer mag hervatten, zoals naar school of je werk gaan, zonder dat je het risico loopt om andere mensen te infecteren. Zelfs op het ogenblik dat je je beter voelt, dan dien je de aanbevelingen van je arts exact op te volgen wanneer je de mensen om je heen wilt beschermen. Pas wanneer je weer voldoende hersteld bent kun je je normale dagelijkse activiteiten weer op gaan pakken.
In de regel zijn er geen ernstige gevolgen op de lange termijn te verwachten als gevolg van een bacteriële keelontsteking. Meestal zullen je klachten zelfs binnen een week weer gaan verbeteren. Indien dat niet het geval is, of wanneer de klachten zelfs erger worden, dan dien je contact op te nemen met je huis- of KNO-arts.