Take a fresh look at your lifestyle.

Natuurlijke manieren om bijwerkingen van antibiotica te verminderen

Op het ogenblik dat je last hebt van een bacteriële infectie, dan zou het gebruik van een antibioticakuur je gezondheid weer op peil kunnen brengen. Je hebt dan echter een sterk geneesmiddel in handen (antibiotica zijn onder andere penicilline, amoxicilline en tetracycline) die een aantal vervelende bijwerkingen met zich mee kunnen brengen. Als bijwerkingen kun je bijvoorbeeld denken aan: een overmatige groei van gisten en problemen met je maag0darmstelsel. De eerste stap die je dan ook dient te zetten om jezelf te beschermen tegen dergelijke nadelige effecten is om het onnodig gebruik van antibiotica te vermijden.

single reizen online banner

Vanwege het feit dat antibiotica enkel en alleen bacteriële infecties (zoals een keelontsteking, urineweginfectie en een ernstige infectie van de voorhoofdsholte) kunnen behandelen, zijn deze middel dus niet inzetbaar als je virale infecties aan wilt gaan pakken, zoals de virussen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een verkoudheid, griep of bronchitis. Behalve de kans op allerlei onnodige bijwerkingen, kan het niet op de juiste manier gebruiken van antibiotica de verspreiding van antibioticaresistente bacteriën bevorderen en je zelfs kwetsbaar maken voor onbehandelbare infecties. Zodra je merkt dat je antibiotica nodig hebt, dan zijn er een aantal manieren die je zou kunnen overwegen om de kans op eventuele bijwerkingen zo klein mogelijk te maken.

Aanvullende zorg voor antibioticagebruikers

Hieronder hebben we een drietal manieren voor je uitgewerkt waarmee je je lichaam kunt ondersteunen op momenten dat je een antibioticum gebruikt.

Probiotische supplementen

Antibiotica zullen niet alleen de bacteriën doden die je ziek hebben gemaakt, maar ze zullen eveneens allerlei nuttige bacteriën (ook wel probiotica genoemd) vernietigen. Deze probiotica zijn echter van belang bij het gezond houden van je spijsverteringsstelsel. Het nemen van een probioticasupplement kan dan ook problemen in je maag-0darmkanaal door het gebruik van antibiotica helpen voorkomen. Dit wordt in elk geval gesteld in een onderzoeksrapport dat in 2008 gepubliceerd werd. Probiotica, die eveneens aan worden getroffen in gefermenteerd voedsel zoals yoghurt en kefir, kunnen tevens hun nut bewijzen bij het voorkomen van schimmelinfecties.

bewust puur banner

Kruidenthee

Op het ogenblik dat je een gevoel van misselijkheid ervaart wanneer je antibiotica gebruikt, dan kun je proberen om met behulp van gemberthee je maag wat tot rust te brengen. Een andere veel voorkomende klacht bij mensen die antibiotica gebruiken, is het produceren van een dunne ontlasting. Diaree kan echter worden verminderd door het drinken van thee die gezet is van frambozenblaadjes.

Mariadistel

Het nemen van antibiotica kan een zware belasting zijn voor je lever, dit orgaan is immers verantwoordelijk voor het afbreken van de medicijnen die je binnenkrijgt. Van de mariadistel is echter bekend dat deze beschermende- en antioxiderende effecten heeft op de lever.

Voorbehoud

Supplementen worden nog steeds niet getest op veiligheid en vanwege het feit dat voedingssupplementen dus voor het grootste deel niet gereguleerd zijn, kan de inhoud van bepaalde producten afwijken van de informatie die op het etiket aangegeven staat. Je dient er dus rekening mee te houden dat de veiligheid van supplementen bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en mensen met medische aandoeningen of die medicijnen gebruiken, niet vast zijn is gesteld. Op het ogenblik dat je van plan bent om natuurgeneesmiddel of kruidenthee te gaan gebruiken, dan is het altijd verstandig dit van tevoren met je behandeld arts te overleggen.

Aanvullende maatregelen bij het gebruik van antibiotica

Om de kans op bacteriële infecties zo klein mogelijk te maken en daarmee ook de kans op het gebruik van antibiotica zo klein mogelijk te maken, dien je je afweersysteem te versterken door middel van het volgen van een gezond dieet, regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, te zorgen voor voldoende nachtrust en slaap, maar ook door je stress onder controle te houden met behulp van uiteenlopende ontspanningstechnieken. Wanneer je van plan bent om natuurlijk geneesmiddel als aanvulling van een behandeling met antibiotica te gaan gebruiken, dan doe je er goed aan om eerst advies in te winnen bij je behandeld arts. Zelfbehandeling en zelfzorg van een bepaalde aandoening of kwaal, en daardoor de reguliere zorg (tijdelijk) te vermijden of uit te stellen, kan namelijk ernstige gevolgen met zich meebrengen.

naturaplaza superfoods banner