Take a fresh look at your lifestyle.

5 Veelvoorkomende oorzaken van pijnlijke hielen en enkele behandelmethoden

Pijnlijke hielen is een klacht die erg vaak wordt gehoord. Er zijn dan ook tal van veelvoorkomende oorzaken te noemen voor dergelijke klachten. Toch is het zaak om altijd de juiste diagnose te laten stellen en dus om de oorzaken van je klachten te achterhalen. Alleen dan is het immers mogelijk om de juiste behandeling in gang te zetten en de oorzaken aan te pakken. Indien je last hebt van pijnlijke hielen, dan kunnen de volgende oorzaken soms aan de oorsprong daarvan liggen.

single reizen online banner

Plantaire fasciitis

Plantaire fasciitis is de meest voorkomende aandoening aan de voet die voor pijnlijke hielen zal zorgen. Plantaire fasciitis is het gevolg van irritatie en ontsteking van het stevige weefsel waaruit de boog van een voet is opgebouwd. De aandoening kenmerkt zich door pijn die zich manifesteert aan de onderzijde van de hiel. In veel gevallen zullen de pijnklachten zich aandienen als je na rust je lichaamsgewicht op de betreffende voet laat rusten, bijvoorbeeld tijdens de eerste stappen die je zet nadat je ’s ochtends bent opgestaan of wanneer je na enige tijd zitten weer op je voeten gaat staan. Er zijn gelukkig een aantal verschillende behandelmethoden die kunnen worden ingezet als iemand lijdt aan plantaire fasciitis, zoals onder andere:

 • het aanbrengen van ijs of een koud kompres,
 • het gebruik van ontstekingsremmende medicatie,
 • het dragen van aangepast schoeisel,
 • het doen van strekoefeningen.

Vaak zul je enige tijd uit moeten trekken voor de behandeling van plantaire fasciitis en daarnaast activiteiten dienen te vermijden die voor klachten zorgen. Alleen op die manier zal je lichaam in staat zijn zich volledig te herstellen.

Ontsteking van de Achillespees

Achilles Tendinittis is de medische term die gebruikt wordt om een ontsteking aan de Achillespees aan te duiden. Een dergelijke ontsteking wordt veroorzaakt door overmatig gebruik, of door een opgelopen trauma, van de Achillespees. Deze lange, op een koord lijkende pees, zit vastgehecht aan de achterzijde van het hielbeen. De pijnklachten die worden ervaren zullen zich in het gros van de gevallen manifesteren in het deel van de pees dat zich net boven het hielbeen bevindt, maar dat wil niet zeggen dat je geen pijn kunt voelen op de plek waar de Achillespees aan het hielbeen vastzit. Een ontsteking van de Achillespees zal in de regel voor een zeurende pijn zorgen en vaak maanden (maar vaak nog een langere tijd) nodig hebben om te herstellen.

Een aantal vrij eenvoudige behandelingen kunnen al helpen bij het verlichten, en uiteindelijk zelfs volledig verhelpen, van de klachten. Hierbij kun je denken aan:

 • het aanbrengen van ijs of een koud kompres,
 • het gebruik van ontstekingsremmende medicatie,
 • het dragen van een hielspalk

Een hielspalk kan weliswaar erg handig zijn, maar als de situatie wat complexer van aard is, kan het noodzakelijk zijn om de voet gedurende een zekere tijd niet te gebruiken.

Tarsaal Tunnel Syndroom

Het zogenaamde Tarsaal Tunnel Syndroom wordt veroorzaakt door een beknelling van een grote zenuw aan de achterzijde van de voet. Dit is te vergelijken met de situatie zoals die ontstaat bij het carpaal tunnel syndroom in een hand. In plaats van de pijn in een hand als gevolg van het carpaal tunnel syndroom, kan het tarsaal tunnel syndroom pijnlijke hielen veroorzaken. Verder kunnen er nog andere klachten ontstaan als gevolg van de beknelde zenuw, zoals tintelingen en een doof gevoel.

bewust puur banner

Drukfracturen

Een drukfractuur van het hielbeen is een minder vaak voorkomende oorzaak van pijn in dit deel van de voet. Drukfracturen komen echter wel vaker voor bij sporters, en dan in het bijzonder mensen die duursporten beoefenen zoals lange afstandlopers. In de regel zullen de symptomen van een drukfractuur zich geleidelijk ontwikkelen, zeker op het moment dat er sprake is van een toegenomen afstand die wordt hardgelopen.

Ontsteking van de hiel (bursitis)

Bursitis is een medische term om een ontsteking aan te duiden van de met vocht gevulde ruimte (slijmbeurs) die zich bevindt tussen een pees en een bot. In de hiel wordt er in dit geval doorgaans gesproken van zogeheten misvormingen van Haglund. Dergelijke misvormingen zorgen voor een diepe pijn aan de achterzijde van de hiel en worden veroorzaakt door een ontsteking van een slijmbeurs die zich onder de Achillespees ligt, dus op het punt waar deze vastzit aan de achterkant van het hielbeen. Een andere vorm van bursitis wordt veroorzaakt door wrijving van de schoen tegen het benige uitsteeksel van het hielbeen. Door deze wrijving zal er niet alleen pijn, maar ook roodheid en soms zelfs een zwelling waar worden genomen aan het bovenste deel van de achterkant van de hiel.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Op het ogenblik dat je twijfelt aan de oorzaak van je klachten, of wanneer je geen goede behandelmethode kent die je situatie zouden kunnen verbeteren, dan doe je er altijd goed aan om medisch advies in te winnen bij een arts. De behandeling van een pijnlijke hiel zal namelijk altijd gericht dienen te zijn op de specifieke oorzaak van het probleem. Een aantal symptomen waarbij je absoluut een arts moet consulteren zijn:

 • Je bent niet meer in staat om goed (of comfortabel) te lopen op de aangedane zijde,
 • De pijnlijke hiel ontstaat ’s nachts of op momenten van rust,
 • De pijnlijke hiel gaat (zelfs na een paar dagen) niet vanzelf over,
 • Er is sprake van een zwelling of verkleuring van de achterzijde van je voet,
 • Er zijn tekenen van een ontsteking te zien, zoals koorts, roodheid en warm aanvoelen van de aangedane plaats.
 • Andere ongewone zaken die je opmerkt aan je voet of hiel.

De behandeling van een pijnlijke hiel

De behandeling van een pijnlijke hiel zal volledig afhangen van de oorzaak die aan het probleem ten grondslag ligt. Om die reden is het uitermate belangrijke dat je weet wat je klachten veroorzaakt voordat er een behandelplan op wordt gesteld. Indien je niet zeker weet of er wel de juiste diagnose is gesteld, of hoe ernstig de situatie is, dan dien je altijd medisch advies in te winnen voordat er met een behandeling van start wordt gegaan.

Een aantal veel toegepaste behandelingen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet. Je moet je echter wel bedenken dat niet elke behandelmethode geschikt zal zijn voor iedere situatie. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zal dus moeten worden vastgesteld welke wijze van behandeling het meest geschikt is.

 • Rust nemen
  Vermijd de activiteit die de klachten (heeft) veroorzaakt, bijvoorbeeld door een paar dagen niet te gaan joggen of voorkom dat je voor een langere tijd moet blijven staan of moet lopen. Door alleen rust te nemen kun je in de regel de meest erge pijn elimineren en de eventueel aanwezige ontsteking wat af laten zwakken.
 • Koelen van de aangedane plaats: het koelen van een pijnlijke hiel kan gebeuren door middel van een koud kompres, maar ook door ijs (dat eerst in een handdoek is gewikkeld), op de aangedane plaats te leggen. Dit koelen zal een aantal symptomen weten te verlichten en de pijn in de hiel kunnen verminderen. In het bijzonder zal het koelen van een pijnlijke hiel nuttig zijn als er sprake is van het acuut ontstaan van de klachten.
 • Het doen van oefening voor plantaire fasciitis: het op de juiste manier oefenen en strekken, is bedoeld om de weefsels rondom het hielbeen te ontspannen. In sommige gevallen is het al voldoende om enkele eenvoudige oefeningen uit te voeren bij het ontwaken en voor het slapen gaan. Na enige dagen zul je je dan vaak al weer een stuk beter voelen.
 • Ontstekingsremmende pijnmedicatie zonder steroïden (NSAIDs): ontstekingsremmende medicijnen kan niet alleen helpen bij het onder controle houden van de pijn in de hiel, maar eveneens de aanwezige ontsteking verminderen. De medicijnen die vrij te verkrijgen zijn, zullen over het algemeen voldoende zijn om je klachten te verminderen, maar er zijn uiteraard ook altijd nog een aantal geneesmiddelen op recept verkrijgbaar indien dat niet het geval blijkt te zijn.
 • Het gebruik van steunzolen:een pijnlijke hiel kan in een groot aantal gevallen prima aangepakt worden door het gebruik van steunzolen. Steunzolen zullen je immers in staat stellen om gewoon door te blijven gaan met de uitvoering van je alledaagse bezigheden.

Slotopmerking

Sommige vormen van hielpijn zijn ernstiger van aard dan andere. Ongeachte met welke vorm je te maken hebt, kan een arts voor je uitzoeken wat de oorzaak van het ongemak is en welke behandeling daar het beste bij past. De meeste oplossingen die aan worden gedragen zullen echter erg eenvoudig zijn, zoals het nemen van rust, het aanbrengen van een ice pack en het doen van strekoefeningen. Veel behandelingen kun je bovendien helemaal zelf uitvoeren zodat je er de deur niet eens voor uit hoeft.

naturaplaza superfoods banner