Take a fresh look at your lifestyle.

De fabel van Senna thee

Senna thee is een populaire kruidenthee die wordt gebruikt om te laxeren. De thee is gemaakt van de Sennaplant (om precies te zijn de Cassia acutifolia of de Cassia angustifolia). The actieve bestanddelen zijn verbindingen die anthrachinonen worden genoemd, deze hebben namelijk een sterk laxerende werking. Behalve dat Senna te koop is in de vorm van thee- of als kruidensupplement, is het eveneens goedgekeurd voor een kortstondig gebruik als stimulerend laxeermiddel en is het vrij verkrijgbaar (je hebt er dus geen doktersrecept voor nodig).

single reizen online banner

Waarom gebruiken mensen Senna thee?

Senna thee zal in de meeste gevallen worden gebruikt in situaties waarin sprake is van constipatie en waar behoefte is aan verlichting bij een dergelijke verstopping. Bepaalde voorstanders van het gebruik van deze thee suggereren dat het drinken van de thee er eveneens voor kan zorgen dat je lichaam gaat ontgiften en dat je ermee gemakkelijker overtollig lichaamsgewicht mee kunt kwijtraken. Je moet je echter wel goed realiseren dat op deze manier gewicht verliezen zeker niet de meest veilig manier is om dit probleem aan te pakken. Verder zal Senna thee soms worden ingezet om verlichting te bieden bij het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) en om een opgeblazen gevoel te verlichten. Bovendien is Senna ook te gebruiken voor het reinigen van de dikke darm voordat je een colonscopie (een soort medisch onderzoek dat veelvuldig wordt gebruikt bij de screening van eventuele dikke darmkanker) moet ondergaan. De thee dient dan wel gebruikt te worden samen met andere (door de arts voorgeschreven) middelen om de darmen schoon te maken.

De voordelen van Senna thee

De actieve bestanddelen in Senna hebben een sterk laxerende werking. De werking richt zich in het bijzonder op de irritatie van de wand van de dikke darm, het aanwakkeren van samentrekkingen van deze darm en het versnellen van de stoelgang. Senna kan er eveneens voor zorgen dat er geen water en elektrolyten vanuit de dikke darm weer worden opgenomen door het lichaam, daardoor zal er meer vocht in de ontlasting achterblijven en zal er dus de stoelgang dus ook zachter worden.

Hoewel het aantal studies de effecten hebben onderzocht van Senna in de vorm van poeder of capsule, zijner maar erg weinig onderzoeken gedaan waarbij werd gekeken naar mogelijke gezondheidsvoordelen van het drinken van Senna thee. Tot op de dag van vandaag is er dan ook nog geen bewijs geleverd dat Senna thee daadwerkelijk kan helpen met het ontgiften of het verliezen van overtollig lichaamsgewicht.

Senna kenmerkt zich door het feit dat de actieve stoffen binnen 6 tot 12 uur na inname hun werk gaan doen. Om die reden wordt vaak aangeraden om Senna in te nemen voordat je gaat slapen, zodat je de volgende ochtend drang voelt om jezelf te ontlasten. Het drinken van Senna thee is echter veel meer een uitdaging, dan het gebruik van capsules, omdat het moeilijker zal zijn om exact te doseren als je er een kopje thee van zet. Zelf wanneer de hoeveelheden van de actieve stoffen in elk theezakje duidelijk aangegeven zou zijn, dan nog zou de tijd dat je de thee laat trekken de dosering beïnvloeden. Daarbij komt verder dat de hoeveelheden actieve ingrediënten van product tot product uiteen kunnen lopen en sommige Senna thee producten nog vermengd zijn met andere stoelgang stimulerende kruiden (zoals cascara en rabarber).

Bijwerkingen en risico’s van Senna thee

De bijwerkingen van het gebruik van Senna thee zijn over het algemeen mild en beperkt wanneer de aanbevolen doseringen niet worden overschreden als er sprake is van een behandeling van verstopping op korte termijn. Maagklachten, darmkrampen, diarree, misselijkheid en braken zijn de meest voorkomende bijwerkingen van Senna thee.

bewust puur banner

Op het moment dat je last hebt van de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, blindedarmontsteking, een allergie voor Senna, diarree, uitdrogingsverschijnselen, buikpijn, of een aandoening die een verstopping van de darmen veroorzaakt, dan zou je geen Senna moeten gebruiken. Op het ogenblik dat je lijdt aan een aandoening aan je hart, lever of nieren, dan is het van cruciaal belang dat je eerst je arts raadpleegt voordat je Senna gaat gebruiken.

Senna kan bovendien een reactie veroorzaken op de werking van bepaalde medicijnen en voedingssupplementen. Senna gebruiken als je ook diuretica (plasmedicatie) gebruikt, kan bijvoorbeeld een tekort aan kalium veroorzaken.

Ondanks dat in bepaalde gevallen Senna thee, onder medisch toezicht, gebruikt mag worden voor een langere termijn, kunnen hogere dosering ervan toch in verband worden gebracht met ernstige gezondheidsproblemen, zoals leverbeschadiging, een verstoord elektrolytenevenwicht en veranderingen van het hartritme. In 2005 werd zelfs gemeld date en 52 jarige vrouw, na het dagelijks innemen van 1 liter Senna thee, voor de duur van ruim drie jaar, te maken kreeg met acuut leverfalen. De leverschade die bij deze vrouw was ontstaan, was waarschijnlijk ontstaan door haar buitensporige inname van Senna thee. Op het moment dat je zwanger bent of als je borstvoeding geeft, dan is het eveneens verstandig om je huisarts te raadplegen voordat je Senna thee gaat gebruiken.

Slotopmerking

Indien jij, of iemand die je kent, te kampen hebt met constipatie, dan is het altijd een goed idee om je huisarts te raadplegen als je dat nog niet hebt gedaan. Er zijn namelijk een heleboel soorten ontlasting en sommige daarvan kunnen op een effectieve manier worden behandeld door enkele simpele veranderingen in je leven of dieet aan te brengen. In bepaalde gevallen, kan constipatie ook wijzen op een onderliggende aandoening (zoals een aandoening aan de schildklier).

Wanneer je nog steeds overweegt om Senna thee te proberen, dan moet je altijd goed in gedachten houden dat de hoeveelheden van de actieve bestanddelen in de thee sterk uiteen kunnen lopen en dat er aanzienlijke verschillen kunnen bestaan tussen producten. Verder zal de tijd dat je de Senna thee laat trekken de effectiviteit van de Senna thee zal bepalen. Het gebruik van een vrij verkrijgbaar medicinaal Sennaproduct met een Standard dosering zal je echter meer zekerheid kunnen bieden ten aanzien van de hoeveelheden actieve bestanddelen, waardoor je minder snel te meer van deze stoffen binnenkrijgt dan wenselijk is. Tot slot zal niet iedereen op dezelfde manier reageren op Senna thee. Op het moment dat je geen veranderingen waarneemt in je stoelgang nadat je de aanbevolen hoeveelheid Senna hebt gebruikt, dan mag je zeker niet op eigen houtje de inname ervan verhogen. Dit kan immers leiden tot allerlei vervelende complicaties.

 

naturaplaza superfoods banner