Take a fresh look at your lifestyle.

Wat veroorzaakt groene diarree en wat te doen

Je hoeft niet in paniek te raken op het ogenblik dat je zo nu en dan een groene ontlasting produceer. In het gros van de gevallen is er namelijk een redelijke verklaring te geven voor groene stoelgang zonder dat daar een gezondheidsprobleem of aandoening mee in verband kan worden gebracht.

single reizen online banner

Groene diarree kan echter een probleem zijn, in het bijzonder wanneer de klachten een paar dagen aan blijven houden. Op het ogenblik dat groene diarree niet kan worden verklaard vanuit een bepaalde voedselbron, of door een rondwarend virus dat braken en diarree veroorzaakt, dan doe je er uiteraard verstandig aan om je huisarts om advies te vragen. Het produceren van een groene stoelgang hoeft echter geen probleem te zijn zolang de kleur van de eerstvolgende ontlasting die je produceert maar weer als vanouds is, of daar tenminste op gaat lijken.

Groene diarree kan nog steeds binnen het bereik liggen van een stoelgang die als normaal kan worden beschouwd, ook al is deze dunner dan je gewend bent. Wanneer je de groene ontlasting wilt verklaren, dan dien je op de eerste plaats terug te denken aan het eten dat je kortgeleden binnen hebt gekregen, maar ook aan vitamines of supplementen die je de afgelopen dagen in hebt genomen, zelfs wanneer deze producten geen groene kleur van zichzelf hadden. Paars, zwart of andere donkere kleuren die in voedingsmiddelen worden verwerkt, kunnen er eveneens voor zorgen dat je ontlasting een groene kleur krijgt.

Wanneer is groene diarree iets om je wel zorgen over te maken?

Hoewel het niet gebruikelijk is, kan ontlasting ook groen van kleur lijken door bepaalde lichamelijke factoren en dus niet alleen van het eten dat je binnen hebt gekregen. In bepaalde gevallen kan de groene ontlasting een teken zijn van een ziekte of een aandoening. Een gezonde ontlasting wordt altijd als bruin gezien, met daarin uiteraard wel de nodige variaties.

Zo kan bijvoorbeeld gal de boosdoener zijn omdat deze, door de lever geproduceerde stof, af wordt gescheiden in het eerste deel van de dunne darm en groen van kleur is. Naarmate de ontlasting verder door het spijsverteringskanaal wordt getransporteerd en door de dikke darm wordt gevoerd, zal de kleur ervan vernaderen in donkerder bruin. Indien de ontlasting nog groen is tegen de tijd dat deze tijdens het ontlasten door je lichaam uit wordt gescheiden, dan kan dit betekenen dat het te snel door de dikke darm is gegaan. Er is dus niet voldoende tijd geweest om de kleur van groen in bruin te veranderen.

Dit wordt vaak aangeduid met de engelse term ‘rapid transit’ of als ‘verminderde colon transittijd’. Een snelle doorvoer door de darmen kan er dus even goed voor zorgen dat je ontlasting groen van kleur is. Dit geldt in het bijzonder wanneer er sprake is van een groene diarree, in plaats van een volledig gevormde groene ontlasting. Voedsel dat zo snel door het spijsverteringskanaal voortbeweegt, zal immers niet lang genoeg in de dikke darm verblijven om vocht op te nemen waardoor er uiteindelijk een dunne ontlasting naar buiten zal worden gebracht. Groene diarree dient om die reden te worden beoordeeld door een arts, vooral wanneer deze samengaat met andere klachten, of wanneer de groene kleur op geen enkele wijze kan worden verklaard vanuit een voedingsmiddel of supplement dat je eerder binnen hebt gekregen.

Onschuldige oorzaken van een groene diarree

Er zijn diverse niet-medische redenen te noemen waardoor ontlasting van kleur groen kan lijken. Indien deze groene ontlasting echter in de vorm van diarree naar buiten komt, dan kan dit in verband worden gebracht met het eten van een onbekend voedingsmiddel of vanwege een aanwezige ziekte. Wanneer de groene kleur in verband kan worden gebracht met één van de onderstaande redenen en de diarree vanzelf na een dag of twee weer is verdwenen, dan hoef je je in de regel geen zorgen te maken over de afwijkende kleur ervan.

  • Groen gekleurd voedsel eten. De eerste, en de meest voor de hand liggende, reden voor een groene ontlasting, is het eten van groen gekleurd voedsel. Groene bladgroenten bevatten bijvoorbeeld de stof chlorofyl (bladgroenkorrels), die de ontlasting groen zou kunnen kleuren. Groene voedselkleurstoffen zijn eveneens een veel voorkomende reden voor ontlasting die een ongewoon groene kleur geeft.
  • Paars gekleurd voedsel eten. Voedingsmiddelen met een donkerpaarse kleur, zoals rode kool, ijslolly’s en gelatine, kunnen ook een groenachtige- of zelfs duidelijk groene ontlasting veroorzaken.
  • IJzerrijk voedsel of supplementen binnenkrijgen. IJzersupplementen, of zelfs voedingsmiddelen die een heleboel ijzer bevatten, hebben eveneens de potentie om je ontlasting een groen tintje te geven. Op het moment dat een ijzersupplement te veel spijsverteringsproblemen met zich meebrengt (zoals een opgeblazen gevoel of obstipatie), dan dien je dit met je arts te bespreken en te bekijken of het wellicht verstandig is om over te stappen naar een ander middel.

Veelvoorkomende perioden waarin mensen last krijgen van groene diarree

In de periode rondom de feestdagen of tijdens een andere speciale gebeurtenis is de kans groter dat je last krijgt van groene ontlasting omdat je dan vaker voedsel eet waarin een groene kunstmatige kleurstof aan toe is gevoegd. Denk maar eens aan de gekleurde paaseitjes of allerlei lekkernijen die horen bij Kerstmis.

bewust puur banner

Een heleboel mensen leggen de link tussen de groene kleur misschien niet direct met hun ontlasting, of vergeten zelfs dat de feestdagen en speciale gelegenheden hun gewone eetpatroon zal veranderen. Het eten van onbekende voedingsmiddelen met nieuwe ingrediënten kan leiden tot een afname van de massa van je ontlasting, in het bijzonder wanneer er veel vet in is verwerkt. Een groene ontlasting komt soms echter pas na een dag of twee na het eten van het verantwoordelijke voedsel tevoorschijn, en tegen die tijd kun je gemakkelijk al zijn vergeten wat je eerder binnen hebt gekregen.

Groene ontlasting bij zuigelingen, baby’s en jonge kinderen

Bij zuigelingen die borstvoeding krijgen, is het hebben van een groene ontlasting een volkomen normaal verschijnsel, zeker in de eerste dagen na de bevalling en er is doorgaans dan ook geen reden tot ongerustheid wanneer dit waar wordt genomen. Bij zuigelingen verandert de ontlasting geleidelijk in geel en vervolgens in bruin, naarmate het kleintje ouder wordt en dichter bij zijn, of haar eerste verjaardag komt en er meer gevarieerd voedsel aan het dieet toe wordt gevoegd.

Voor baby’s die een flesvoeding krijgen, kan een groene ontlasting hebben een aantal maanden aan blijven houden, waarschijnlijk vanwege het ijzergehalte van bepaalde voedingsformules. Supplementen met ijzer die bedoeld zijn voor een baby of kind (zoals soms aan wordt geraden door een kinderarts) kan eveneens een groene ontlasting met zich meebrengen.

Bij oudere kinderen kan de reden voor het produceren van een groene ontlasting gerelateerd zijn aan het voedsel dat ze binnen hebben gekregen, zoals we al eerder uit hebben gelegd, of zelfs door het binnen krijgen van stoffen die niet afkomstig zijn uit voedsel. Het eten of zuigen op gekleurde producten, zoals kleurpotloden of markers, kan dan ook een groene verkleuring in het spijsverteringskanaal tot gevolg hebben en de ontlasting uiteindelijk ook groen kleuren. Praat met een kinderarts over eventuele zorgen over de ontlasting van een kind. Op het moment dat een kind echter iets in heeft geslikt dat niet bedoeld is om te eten, dan dien je direct je huisarts of de alarmlijn te bellen.

Wanneer dien je een arts te bellen bij groene diarree

Indien groene diarree aan blijft houden, of de darmpatronen op een andere manier veranderd zijn, dan dien je contact op te nemen met een arts om erachter te komen of je reden tot bezorgdheid gegrond is. Dit is in het bijzonder aan de orde zodra de diarree dagen aan blijft houden en uiteindelijk leidt tot klachten van uitdroging en/of andere complicaties. Je dient direct een arts te bellen wanneer er sprake is van buikpijn, misselijkheid of braken samen met het produceren van een groene diarree.

Slotopmerking

Zo nu en dan groene ontlasting produceren, is in de meeste gevallen geen reden tot ongerustheid, in het bijzonder wanneer deze klacht vanzelf weer verdwijnt, of indien deze een redelijk herkenbare oorzaak heeft, zoals het eten van groene voedingsmiddelen. Door terug te denken aan wat je het laatste paar dagen hebt gegeten, dan kan dit je meestal wel een hint opleveren over wat er aan de hand is (hierbij moet je onthouden dat de oorzaak niet altijd gevonden zal worden in groen voedsel: dit kan immers ook paars of zwart van kleur zijn).

Groene diarree uitscheiden, is echter een heel ander verhaal, vooral wanneer dit niet vanzelf weer verdwijnt en niet terug kan worden gevoerd naar voedsel, supplementen die je binnen hebt gekregen of naar een virale ziekte waar je aan lijdt. Je dient in dat geval zeker contact op te nemen met een arts zodat deze je klacht kan onderzoeken, zeker indien je ook nog last hebt van één of meerdere andere symptomen.

naturaplaza superfoods banner