Je kunt constipatie behandelen met behulp van een middel dat werkt als een soort verzachter van je ontlasting . In tegenstelling tot ontlastingvormende laxeermiddelen of laxeermiddelen die je stoelgang bevorderen, werken de verzachtende laxeermiddelen, zoals minerale olie, door de darmen en ontlasting te voorzien van een glibberig, waterdicht laagje, waardoor het vocht wel de ontlasting binnen kan dringen en de darmwanden als het ware gesmeerd zullen worden.
Door je darmen en je ontlasting goed gehydrateerd te houden, zal de ontlasting zachter worden en zal het eenvoudiger worden om via de darmen getransporteerd te worden en uiteindelijk uitgescheiden te worden. Minerale olie, samen met andere verzachtende laxerende producten, zoals magnesiumhydroxide, worden al langere tijd succesvol ingezet om constipatie mee te behandelen. Er zijn zelfs artsen die om die reden dit middel zelfs aanbevelen boven de meeste andere optie op het gebied van laxatie. Op het moment dat je te maken hebt met chronische constipatie, dan wil je wellicht andere laxerende middelen in overweging nemen vanwege de lange termijn effecten die kleven aan het gebruik van minerale olie.
Lange termijn effecten van het gebruik van minerale olie
Indien je een behandeling voor chronische constipatie overweegt, dan dien je rekening te houden met de lange termijn effecten van de gekozen behandeling. Net als andere veel gebruikte laxeermiddelen kan langdurig gebruik van minerale olie uiteindelijk een zekere afhankelijkheid met zich meebrengen, die gepaard gaat met een aantal specifieke problemen. Andere bijwerkingen van de inname van minerale olie kunnen uiteenlopen van mild tot ernstig, en ondanks dat dit zeldzaam voorkomt, dien je dit wel eerst goed te overdenken voordat je een behandelplan voor de lange termijn in gang gaat zetten. Behalve inzicht in de lange termijn effecten van de invloed van een middel op de opname van voedingsstoffen of de problemen met rectum, dien je er zeker van te zijn dat je niet tot de groep mensen behoort die geen minerale olie mogen gebruiken.
Invloed op de opname van vitamines en mineralen
Wanneer de minerale olie in wordt genomen tijdens een maaltijd, dan kan dit de opname van mineralen, zoals calcium, fosfor en kalium, in de war sturen. Het kan eveneens de opname van vitamines, in het bijzonder de vetoplosbare varianten, zoals vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K, belemmeren. Deze negatieve impact op de opname van voedingsstoffen is de reden waarom minerale olie gewoonlijk ’s avonds laat in wordt genomen wanneer je maag leeg is/ Zo kun je echter wel weer te maken krijgen met bepaalde specifieke ongewenste bijwerkingen zoals maagklachten en misselijkheid. Om ervoor te zorgen dat je lichaam nog steeds alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft, terwijl je toch minerale olie blijft gebruiken, dien je ervoor te kiezen om voedingssupplementen minimaal twee uur voor of na het gebruik van de minerale olie in te nemen.
Minerale olie en rectale problemen
De regelmatige inname van minerale olie, en zeker wanneer dit gebeurt in grote doses, dan kan dat eveneens ook een aantal rectale bijwerkingen met zich meebrengen, onder andere:
- Anale lekkage: in sommige gevallen loopt de minerale olie door je spijsverteringskanaal en bindt het zich niet met je ontlasting of urine. In dit geval kan de olie via je sluitspier in je ondergoed lekken en zo zelfs doorlekken naar je bovenkleding waardoor er een lelijke vlek achter zal blijven.
- Anale jeuk: de orale opname van minerale olie kan zo nu en dan anale jeuk tot gevolg hebben, dit wordt in de medische wereld ook wel pruritus ani of anusitis genoemd. OP het moment dat je hond hier last van heeft, zal het dier met zijn achterste over het tapijt wrijven om de jeuk enigszins te verlichten.
- Vertraagde genezing: indien je zogenaamde postoperatieve wonden in het rectale gebied hebt, dan kan het oraal innemen van minerale olie de genezing in de war sturen.
- Afhankelijkheid: een langdurig gebruik van minerale olie kan de werking van je darmen verstoren, die een normale stoelgang in de war kan sturen en uiteindelijk zelfs tot een zekere afhankelijkheid met zich meebrengen.
Minerale olie en longontsteking
Behalve de eerder genoemde bijwerkingen en langdurige problemen die in verband gebracht worden met het gebruik van minerale olie, kunt je wanneer je geregeld lucht inademt terwijl je het middel oraal inneemt, lipide pneumonitis (longontsteking) ontwikkelen. Deze aandoening is overigens meer waarschijnlijk op het ogenblik dat je dosis voor het slapen gaan wordt ingenomen of wanneer je dit doet als je ouder bent en/of je enkel bedrust dient te houden.
Wie moet de inname van minerale olie vermijden?
Sommige mensen mogen geen minerale olie gebruiken. Hierbij kun je onder andere denken aan:
- Kinderen die 6 jaar of jonger zijn,
- Ouderen,
- Mensen die bedlegerig zijn,
- Zwangere vrouwen,
- Mensen die lijden aan slokdarm- of maagretentie Ier blijft voedsel achter in de slokdarm of maag),
- Mensen die lijden aan dysfagie,
- Mensen die lijden aan een hiatale hernia (middenrifbreuk),
- Mensen die gediagnosticeerd zijn met slikabnormaliteiten,
- Mensen die bepaalde soorten geneesmiddelen gebruiken, zoals bloedverdunners, dienen hun arts te raadplegen voordat ze minerale olie als laxeermiddel gaan gebruiken.
Overdosering van minerale olie
Je kunt een overdosis minerale olie krijgen op het moment dat je deze als een laxeermiddel gebruikt, de symptomen die je ervaart wanneer je er te veel van in hebt genomen, zijn:
- Uitdroging als gevolg van ernstige diarree,
- Misselijkheid en braken,
- Buikpijn.
Op het moment dat je het vermoeden van een overdosis hebt, dient je direct een arts te raadplegen.
Nu je dit alles weet kun je zonder twijfel stellen dat minerale olie een praktisch niet-toxisch en een waarschijnlijk niet fatale dosis is mits je niet meer in zou nemen dan één liter (voor een gezonde persoon die gemiddeld een lichaamsgewicht heeft van 75 kilo heeft), dit stelt in elk geval Clinical Toxicology of Commercial Products.