Take a fresh look at your lifestyle.

Verzorging van de baby

Op het moment dat de kraamverzorgster het huis heeft verlaten kan plotseling de angst toeslaan. Vanaf nu moet je helemaal zelf voor de verzorging van je baby opdraaien. Geen paniek, dat lukt je best en de onderstaande tips kunnen je wellicht een handje helpen.

single reizen online banner

Verversen luiers

Elke keer als je baby geplast of gepoept heeft dien je de luier te verversen. Per dag ben je dus ongeveer zes á zeven keer hiermee bezig. Het verschonen van een jongetje gaat overigens niet hetzelfde als bij een meisje.

Bij een meisje kunnen de schaamlippen helemaal besmeurd zijn met ontlasting. Om dit schoon te maken kun je het best een ruime hoeveelheid lauw water gebruiken. Grondig reinigen is een must met het oog op infectiegevaar.

Bij een jongen is dit wat eenvoudiger alleen dien je daar goed te letten op diens penis als je de luier aandoet. Deze moet naar beneden wijzen zodat bij het plassen de urine niet boven de luier uitkomt. Babybilletjes reinig je met lauw water, babylotion of speciale billendoekjes. Zeep hiervoor gebruiken is overigens uit den boze. Vergeet nooit de huidplooien goed droog te maken anders kan de huid stuk gaan.

bewust puur banner

In bad

De meeste baby’s houden er wel van om lekker in bad te dobberen in het babybadje. Dit lijkt namelijk op de situatie in de baarmoeder en dat is erg vertrouwd. Voordat je je kleintje in bad gaat doen moet je zeker weten dat je alles klaar hebt liggen dat nodig is. Dit voorkomt situaties waarin je iets moet pakken op het moment dat je baby al (nat) op de commode ligt. Verder is een warme en tochtvrije (bad)kamer essentieel. Je dient klaar te leggen: babyverzorgingsproducten, een schone handdoek, de badthermometer, een badcape, lotiondoekjes of watten, een schone luier en kleertjes.

Pas wanneer je hebt gecheckt of het badwater niet te warm is ga je je kleintje uitkleden. Zowel tijdens het aan- en uitkleden en het baden blijf je het hoofdje en nekje van je kindje goed ondersteunen. Bij het uitkleden begin je bij de voetjes en werk zo naar boven terwijl bij het aankleden je deze volgorde juist omdraait.

Terwijl je je baby met de hand onder het hoofdje en de nek ondersteunt laat je in de nadere de billetjes rusten. Als eerste laat je het onderlijfje in het water zakken. Nadat je het onderlijfje hebt losgelaten gebruik je deze hand om je baby voorzichtig te wassen en af te spoelen. Zorg er altijd voor dat er geen badproduct of shampoo in de oogjes of mondje van je baby terechtkomt.

Nageltjes knippen

De nageltjes van je baby groeien erg snel en wanneer je deze dus niet goed verzorgt zullen er scherpe puntjes aan komen. De baby kan zich daarmee aardig krabben. Met behulp van een vijltje van karton kun je de zachte nageltjes het best recht vijlen. Wanneer je de nageltjes wilt knippen dan doe je dit met een babynagelschaartje, dat voorzien is van een stompe punt.

naturaplaza superfoods banner