Take a fresh look at your lifestyle.

Loopoor schoonmaken? Wat te doen als er vocht uit je oor lekt!

Op het ogenblik dat je oren voelen alsof ze verstopt zitten, dan kan het zo zijn dat het overtollige oorsmeer zich op heeft gehoopt en je daardoor minder goed hoort. Ongetwijfeld zul je al een aantal keren hebben gehoord of gelezen dat het gebruik van wattenstaafjes geen veilige manier is om het oorsmeer uit je oor weg te halen, Hieronder hebben we echter enkele tips voor het veilig reinigen van je oren, maar ook geven we aan wat je zeker niet moet doen en op welk moment het tijd is om een arts te raadplegen.

single reizen online banner

Symptomen van verstopt oor

Oorsmeer, of cerumen zoals deze wasachtige substantie in de medische wereld wordt genoemd, is een zelfreinigend middel dat door je lichaam aan wordt gemaakt. In het oorsmeer worden allerlei ongewenste zaken opgevangen, zoals vuil, bacteriën en ander stoffen die beter niet in je lichaam terecht kunnen komen. Gewoonlijk wordt het oorsmeer op natuurlijke wijze uit de oren naar buitengevoerd: dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je kauwt of een andere kaakbeweging maakt.

Een groot aantal mensen zal om die reden dan ook nooit hun oren te hoeven reinigen. In bepaalde gevallen kan het oorsmeer echter zich op gaan hopen en zelfs je gehoor beïnvloeden. Op momenten dat oorsmeer dit niveau heeft bereikt, dan is er sprake van een verstopt oor.

Indien je oor verstopt zit, dan kun je last krijgen van symptomen, zoals:

  • pijn in het aangedane oor,
  • een vol gevoel in het aangedane oor,
  • het horen van een pieptoon in het aangedane oor,
  • een afname van het gehoor in het aangedane oor,
  • een vieze geur die uit het aangedane oor afkomstig is,
  • duizeligheid,
  • een kuchje.

Het is overigens veel waarschijnlijker dat u last krijgt van overtollig oorsmeer wanneer je een  hoortoestel of oordopjes draagt. Ouderen en mensen met een ontwikkelingsstoornis lopen eveneens een grotere kans om een verstopping van hun oor te ontwikkelen. Verder kan een afwijkende vorm van je gehoorgang de natuurlijke afvoer van oorsmeer moeilijker maken.

Beste manieren om oorsmeer te verwijderen

De meest veilige manier om opgehoopt oorsmeer uit je oren te verwijderen, is door naar je huisarts te gaan. Tijdens deze afspraak kan hij, of zij, met behulp van speciale instrumenten dit klusje snel en veilig klaren. Zo kan een arts besluiten om het oorsmeer met behulp van water uit je oor te spuiten, of hiervoor een zuignapje gebruiken.

Op het ogenblik dat je toch besluit om het oorsmeer thuis te verwijderen, dan zijn de volgende manieren het meest veilig:

  • Een vochtig doekje

In tegenstelling tot een waterstaafje, zal een vochtig doekje het oorsmeer niet dieper in de gehoorgang duwen. Wattenstaafjes mag je dan ook alleen aan de buitenkant van je oor gebruiken, maar ook dan is het beter om te proberen het gebied schoon te vegen met behulp van een warm, vochtig doekje of washandje.

  • Oorsmeerverzachter

Een groot aantal apotheken bieden vrij verkrijgbare oordruppels aan die bedoeld zijn om het oorsmeer zachter te maken. Deze druppels zijn een goede oplossing om je oren te reinigen. Ze kunnen bijvoorbeeld één of meerdere van de volgende stoffen bevatten:

  • minerale oliën,
  • babyolie,
  • glycerine,
  • peroxide,
  • waterstofperoxide,
  • een zoutoplossing.

Om je gehoorgang schoon te maken druppel je het aangegeven aantal druppels in je oor, vervolgens wacht je even en laat daarna je oor leeglopen (of het uitspoelen met een beetje water). Het is echter van groot belang dat je altijd de instructies op de verpakking van een product zorgvuldig volgt. Tevens dien je altijd contact op te nemen met je huisarts wanneer de symptomen na een dergelijke reinigingsbeurt aan blijven houden.

  • Injectiespuit

Je zou er eveneens voor kunnen kiezen om je oren schoon te spoelen met behulp van een spuit. Tijdens deze vorm van reiniging spoel je je gehoorgang voorzichtig schoon met wat water of een zoutoplossing. Deze methode is vaak meer effectief wanneer je ongeveer 15 tot 30 minuten voor het schoonspoelen eerst een oorsmeerverzachter hebt gebruikt. Het is het beste om de vloeistof op te warmen tot je lichaamstemperatuur om zo klachten van duizeligheid te kunnen voorkomen.

Veilige manieren om oorsmeer te verwijderen

Er zijn dus wel een aantal manieren bekend waarop je je oren veilig kunt schoonmaken, te weten:

  • Vraag je huisarts om het oorsmeer in zijn, of haar, behandelkamer uit je oor te verwijderen.
  • Reinig de buitenzijde van je oor met een vochtig doekje of washandje.
  • In dien je kiest voor het gebruik van wattenstaafjes, dan moet je absoluut vermijden dat ze in je gehoorgang worden gestoken.
  • Je kunt oorsmeerverzachters gebruiken om het aanwezige oorsmeer zachter te maken zodat het veel eenvoudiger uit je oor kan worden weggehaald.
  • Je kunt gebruikmaken van een injectiespuit om je oren schoon te spoelen.

Wat je absoluut niet moet doen

Een groot aantal mensen hoeven hun oren niet eens geregeld schoon te maken. Het oorsmeer kan immers prima zelf zijn weg naar buiten vinden. Op het moment dat je kleine voorwerpen gebruikt voor het reinigen van een gehoorgang, zoals een wattenstaafje of een hoekje van papieren tissue, dan zul je doorgaans het oorsmeer juist dieper de gehoorgang in duwen. Zodra het oorsmeer zich opgaat hopen, is de kans groot dat dit je gehoor beïnvloed en tevens voor andere klachten, zoals een vol gevoel en pijn, kan gaan zorgen.

bewust puur banner

Om die reden zullen artsen je dan ook keer op keer weer vertellen dat je niet iets kleins in je oor mag steken. Ook mag je absoluut geen scherpe voorwerpen, wattenstaafjes of anders items die je trommelvlies schade aan zou kan brengen en wellicht je gehoor permanent kan beschadigen.

Bovendien moet je niet proberen om je oren schoon te spoelen wanneer:

  • je lijdt aan diabetes,
  • je last hebt van een minder goed werkend afweersysteem,
  • je mogelijk een gaatje in je trommelvlies hebt,
  • je een buisje hebt laten plaatsen in het aangedane oor.

Oorkaarsen zijn een andere mogelijke manier om oorsmeer te verwijderen die je zeker moet vermijden. Dut zijn lange, kegelvormige kaarsen die in de gehoorgang, en vervolgens in brand, worden gestoken met als doel om het oorsmeer met behulp van zuigkracht naar buiten te trekken. Het vuur kan je namelijk verwonden, maar ook kun je per ongeluk de was afkomstig van de kaars in je oor doen belanden.

Complicaties van een verstopt oor

Op het moment dat je last van een verstopt oor hebt, maar dit niet behandelt, dan kunnen je klachten erger worden. Je oor kan bovendien meer geïrriteerd raken en zelfs kan je gehoor aan worden getast. Het oorsmeer kan zich tevens op gaan hopen tot een zodanige hoeveelheid dat het voor je huisarts lastig zal zijn om de binnenkant van je oor te bekijken en eventuele andere problemen te diagnosticeren.

Wanneer dien je naar de dokter te gaan?

De symptomen van een verstopt oor zijn onder andere:

  • een gevoel dat je oor vol zit,
  • een afname van je gehoor,
  • oorpijn.

De symptomen kunnen overigens ook een teken zijn dat duidt op een ander medisch probleem, zoals een infectie. Je huisarts kan in je oren kijken om vast te stellen of je symptomen veroorzaakt zijn door een ophoping van oorsmeer of door iets anders.

De tekenen van oorontsteking bij een volwassene zijn ondermeer:

  • pijn in het middenoor,
  • vocht dat uit het oor loopt (een loopoor),
  • een verslechterd gehoor.

Symptomen van oorontsteking ontstaan in de regel snel. Wanneer je pijn en een loopoor opmerkt, dan dien je dat niet op eigen houtje te gaan behandelen. In plaats daarvan dien je zo snel mogelijk een afspraak met je huisarts te maken, zodat deze een juiste diagnose kan stellen en, als dat nodig is, medicijnen voor kan schrijven.

Indien je vaker dan een keer in het jaar last hebt van een verstopt oor, of wanneer je bekend bent met bepaalde risicofactoren, dan die je dit absoluut met je huisarts te bespreken. In dat geval is het immers goed om je oren iedere zes tot twaalf maanden routinematige door de huisarts op een professionele manier schoon te laten maken.

Hoe kun je je oren beschermen?

Behalve je oren goed schoon houden, kun je ook onderstaande tips gebruiken om hen te beschermen en ervoor te zorgen dat je gehoor optimaal blijft in de komende jaren:

  • Steek geen kleine voorwerpen in je oren. Door erg kleine voorwerpen in je gehoorgang te plaatsen kun je immers schade aan je trommelvlies veroorzaken of kan het oorsmeer juist verder het oor in worden geduwd.
  • Beperk je het blootstellen van je oren aan harde geluiden. Dit kun je doen door goede gehoorbeschermers of oordopjes te dragen op momenten dat het geluid te hard wordt, zoals tijdens werkzaamheden of een muziekfestival.
  • Neem geregeld een pauze als je een hoofdtelefoon gebruikt en houd altijd het volume laag genoeg zodat anderen je muziek niet kunnen horen. Het volume van je audiosysteem in je auto kan ook beter niet te hoog op worden gevoerd. Dit is niet alleen veel veiliger in het verkeer, maar zeker ook voor je gehoor.
  • Droog je oren na het zwemmen goed uit om een zogenaamd zwemmersoor te voorkomen. Gebruik daarbij een doek om de buitenkant van je oor droog te vegen en kantel je hoofd een beetje om eventueel water uit je gehoorgang weg te laten lopen.
  • Wees alert op eventuele veranderingen in je gehoor die ontstaan bij het gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Wanneer je veranderingen opmerkt, of problemen met je evenwicht of oorsuizen krijgt, dan is het de hoogste tijd om dit bij je huisarts aan te kaarten en samen naar een goede oplossing te zoeken.
  • Raadpleeg je huisarts zo snel mogelijk wanneer je een acute pijn, gehoorverlies of een andere vorm van oorschade opmerkt.
naturaplaza superfoods banner