Take a fresh look at your lifestyle.

Zwangerschapszwemmen

In tegenstelling tot wat sommige vrouwen denken is zwangerschapszwemmen niet hetzelfde als zwangerschapsgymnastiek in het water. Tijdens het zwangerschapszwemmen, zal er in het bijzonder aan gewerkt worden om de lichamelijke conditie van de zwangere vrouw te verbeteren en te onderhouden. Dit wil dus zeggen dat zwangerschapszwemmen een breder vlak bestrijkt in vergelijking tot de zwangerschapsgymnastiek.

single reizen online banner

Aanvulling

Zwangerschapszwemmen kan echter wel een goede aanvulling zijn op zwangerschapsgymnastiek. Tijdens het zwemmen zul je namelijk merken dat je jezelf beter en sneller kunt ontspannen. Maar ook op sociaal vlak kun je hier aardig uit de voeten. Je kunt verder ervaringen en ideeën uitwisselen met de andere zwangere vrouwen in de groep. Doordat je in water een aantal specifieke mogelijkheden biedt op het gebied van bewegen kunnen er andere effecten bereikt worden dan bij de zwangerschapsgymnastiek.

Veilig bewegen

Een heleboel verloskundigen, en andere zwangerschapsbegeleiders, adviseren zwangerschapszwemmen als dit in de buurt wordt gegeven. Het is namelijk niet alleen een nuttige voorbereiding op de komende bevalling maar ook een verantwoorde manier om je lichaam in een goede conditie te brengen en te houden. Deze goede conditie heb je zeker nog als je aan je bevalling gaat beginnen.

bewust puur banner

Als je in verwachting bent is zwemmen de meest veilige en geschikte sport om lichamelijke conditie te verbeteren en om te ontspannen. Zo zal door zwemmen je bloedsomloop worden gestimuleerd waardoor je dieper zult gaan ademhalen. Je neemt dus een grotere hoeveelheid zuurstof op in je bloed wat niet alleen goed is voor jezelf maar zeer zeker ook voor je ongeboren baby.

Wanneer zwangerschapszwemmen

Je mag in principe heel je zwangerschapsperiode meedoen met zwangerschapszwemmen. Zelfs tot op de dag van de bevalling zou je nog mogen zwemmen, mits de vliezen niet zijn gebroken natuurlijk want dan is er kans op infectie. Wanneer je twijfelt of zwangerschapszwemmen wel iets voor je is, dan kun je altijd een keer een proefles bijwonen of advies inwinnen bij je zwangerschapsbegeleider.

Voordelen

Tijdens het zwemmen zullen je spieren op een milde manier worden versterkt terwijl je lichaam, door de druk en de warmte van het water, minder hard hoeft te werken om het extra gewicht te dragen. Hierdoor kunnen je spieren ook zo nu en dan ontspannen waardoor, zeker aan het einde van je zwangerschap, het even een beetje minder zwaar wordt. Je zult dus krachtige spieren opbouwen zonder dat je het gewicht van je zwangere lijf voortdurend voelt tijdens het bewegen in het water.

naturaplaza superfoods banner