Take a fresh look at your lifestyle.

Zwangerschapsstriemen

Zwangerschapsstriemen (striae) zijn striemen die worden gevormd op het moment dat het onderhuids bindweefsel (collageen) uit elkaar wordt getrokken en daardoor kapot gaat. De oorzaak van het ontstaan van zwangerschapsstriemen is het snel groeien van de buik. Zwangerschapsstriemen zijn een veelvoorkomend fenomeen en totaal ongevaarlijk voor de gezondheid. Door zwangerschapsstriemen kunnen echter wel minder fraaie verkleuringen zichtbaar blijven.

vitaminstore gezond leven banner

Ontstaan

Op het moment dat de middelste laag van de huid zijn elasticiteit verliest en uiteen wordt getrokken zullen er zwangerschapsstriemen ontstaan. De vezels van het collageen zullen minder snel uitrekken waardoor op een zeker ogenlik de spanning te groot wordt en de collageenvezels scheuren. Op de plaats waar deze vezels gescheurd zijn zal een ontstekingsreactie optreden die ervoor zorgt dat er een rode verkleuring zichtbaar wordt. Vervolgens zal er littekenweefsel worden gevormd en de ontsteking geleidelijk weer verdwijnen. De littekens zullen echter niet wegtrekken en ook na de zwangerschap zichtbaar blijven.

Zwangerschapsstriemen ontstaan overigens niet alleen op de buik maar ook op de dijen, de bovenarmen en de billen. Dit zijn namelijk de gebieden van je lichaam die het meest uit zullen dijen op het moment dat je in verwachting bent. Ook bij mensen die door het beoefenen van bepaalde sporten of door overgewicht te snel aankomen zullen te maken krijgen met striae want ook in deze situaties zal de huid te snel oprekken en minder elastisch worden.

bewust puur banner

Behandeling

Helaas is er nog altijd geen effectieve behandeling gevonden om zwangerschapsstriemen te laten verdwijnen. Na verloop van tijd zullen de striemen echter wel steeds minder zichtbaar worden omdat de kleur geleidelijk steeds minder opvallend rood wordt.

Omdat veel mensen zwangerschapsstriemen, en striae ontsierend vinden gaan ze op zoek naar middeltjes die mogelijk de klachten zullen verminderen. Hierdoor zijn een heleboel mensen te verleiden tot de aankoop van allerlei zogenaamde dure wondermiddeltjes of exclusieve behandelingen waarvan het resultaat doorgaans te wensen overlaat.

Proberen voorkomen

Het enige dat je tijdens je zwangerschap kunt doen om het ontstaan van zwangerschapsstriemen te voorkomen is elke dag je huid insmeren met een vette crème of lotion. Hierdoor behoudt je huid haar elasticiteit en zal de kans op het ontstaan van striae wellicht minder worden. Maar ook dan heb je geen honderd procent zekerheid dat je deze striemen niet zult krijgen.

naturaplaza superfoods banner