Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe kan je zwangerschapsstriemen voorkomen?

De meeste mensen beschouwen striae, of zwangerschapsstriemen, als ontsierend of zelfs als lelijk. Het is daarom ook niet vreemd dat veel vrouwen proberen om deze gedurende hun zwangerschap te voorkomen. Een behandeling om zwangerschapsstriemen weg te laten halen bestaat helaas nog altijd niet.

vitaminstore gezond leven banner

Ontstaan van striemen

Zwangerschapsstriemen ontstaan doordat het onderhuids bindweefsel uiteen wordt getrokken wanneer je huid in een relatief korte tijd snel moet oprekken. Als je in verwachting bent zal dat dus gebeuren zodra je buik in omvang toe gaat nemen. Je lichaam kan dan, als het ware, de snelle groei niet meer bijbenen met herstellen. Er zullen dan paars-rode verticale strepen op je buik zichtbaar worden die na verloop van tijd echter wel wat lichter van kleur zullen worden. Tijdens de laatste drie maanden van een zwangerschap is de kans het grootst om zwangerschapsstriemen te ontwikkelen. De omvang van je buik zal immers in deze periode het meest snel toenemen.

Voorkomen van striemen

Elk mens heeft een ander huidtype en zal daardoor ook een andere maximale elasticiteit van de huid hebben. Op het moment dat je huid meer elastisch is zal deze meer uit kunnen rekken en zal de kans op het ontstaan van zwangerschapsstriemen wat kleiner zijn.

Indien je huid langzaam zal rekken zal ook de kans op zwangerschapsstriemen niet zo groot zijn maar helaas heeft niemand de laatste groeispurt van je ongeboren baby onder controle. Zelfs al slaag je erin om je huid tijdens je zwangerschap soepel en gehydrateerd te houden, dan is dit nog geen garantie dat er geen striemen zullen ontstaan. Wel zou dit het ontstaan van zwangerschapsstriemen tot een minimum kunnen beperken.

bewust puur banner

Om zwangerschapsstriemen te voorkomen kun je dus het best je huid goed verzorgen, voldoende vocht innemen en gezond eten met veel fruit en (vooral groene) bladgroente.

Soepele huid

Om je huid tijdens je zwangerschap soepel te houden hoef je echter geen dure crèmes, lotions of andere zogenaamde wondermiddeltjes aan te schaffen. Een gewone vette crème of lotion werkt immers even goed om je huid soepel te houden. Het enige waar je op moet letten is dat er geen stoffen aan deze middelen zijn toegevoegd die je huid kunnen irriteren of die wellicht beter niet gebruikt kunnen worden als je in verwachting bent.

Verwacht echter geen wonderen van deze smeerseltjes, ook niet wanneer je al last van zwangerschapsstriemen hebt, zullen zalfjes en crèmes weinig aan de situatie kunnen veranderen. Na enige tijd zullen de zwangerschapsstriemen vanzelf wat lichter worden en minder op gaan vallen. Helemaal wegtrekken zullen ze echter nooit.

naturaplaza superfoods banner