Take a fresh look at your lifestyle.

Zwangerschapscursussen

Een zwangere vrouw kan (eventueel samen met haar partner) deelnemen aan een zwangerschapscursus om zo op een optimale manier de zwangerschap door te komen en tevens goed voorbereid aan de bevalling te kunnen beginnen.

vitaminstore gezond leven banner

Inhoud

  • Enerzijds zal er tijdens een dergelijke cursus veel aandacht worden besteed aan het verstrekken van informatie die een vrouw nodig heeft tijdens haar zwangerschap.
  • Anderzijds zullen er lichamelijke oefeningen worden gedaan om de spieren te oefenen die tijdens de zwangerschap en de bevalling extra veel zullen worden belast.

In de meeste gevallen zullen tijdens een zwangerschapscursus thema’s aan bod komen als: veranderingen in je lichaam als je zwanger bent en wanneer je gaat bevallen. Verder wordt er aangegeven hoe je lichaamshouding zou moeten zijn, als je in verwachting bent, en tevens zullen de spieren in je onderlichaam worden getraind. Daarnaast zal uit worden gelegd welke spieren worden gebruik tijdens de bevalling en hoe je het beste om kunt gaan met weeën, ademhaling, ontspanning en dergelijke. Maar ook spieroefeningen voor na de bevalling zullen uitvoerig aan de orde komen zodat je weet wat je te doen staat om je lichaam zo goed mogelijk weer in de oude conditie terug te krijgen na de geboorte van je baby.

Deelname

Voordat je deel kunt nemen aan een zwangerschapscursus dien je je, meestal geruime tijd van te voren, in te schrijven bij een vereniging die dergelijke cursussen verzorgd. Hieraan zijn uiteraard kosten verbonden. Overigens bepaal je helemaal zelf of je naar een zwangerschapscursus gaat of niet, en zo ja, welke cursus je dan wilt gaan volgen. De meest bekende zwangerschapscursus is zwangerschapsgymnastiek waarbij je, onderleiding van een gymleraar of een fysiotherapeut, vanaf de vierentwintigste zwangerschapsweek onder meer oefeningen doet om je buik- en bekkenbodemspieren sterker te maken.

bewust puur banner

Andere zwangerschapscursussen die worden gegeven zijn onder andere:

  • zwangerschapsmassage
  • zwangerschapsyoga
  • zwangerschapshypnose
  • zwangerschapszwemmen
  • haptonomie

Voordat je je opgeeft voor een cursus is het goed te weten wat je te wachten staat. Het vooraf in winnen van informatie is dan ook zeker aan te bevelen. Bij sommige verenigingen mag je zo nu en dan een zogenaamde kijkles bijwonen zodat je een beeld krijgt wat er allemaal gebeurt en of het zin heeft in jou persoonlijke situatie om aan deze cursus deel te nemen. Soms kan het nodig zijn om bij een aantal verschillende cursussen te gaan kijken voordat je een goede keuze kunt maken. Iedere vrouw, en dus ook iedere zwangere vrouw, is anders waardoor niet elke zwangerschapscursus even geschikt is voor iedereen.

naturaplaza superfoods banner