Take a fresh look at your lifestyle.

Seks tijdens zwangerschap

Zwanger staat voor sommige mensen gelijk aan (tijdelijk) geen seks. De reden voor deze onthouding kan uiteenlopen van de vrees om het ongeboren kind schade toe te brengen tot het minder aantrekkelijk vinden van het zwangere lichaam.

vitaminstore gezond leven banner

Veiligheid baby

  • Door het hebben van seks tijdens de zwangerschap zal de veiligheid van het ongeboren kind normaal gesproken niet in gevaar komen. Natuurlijk moet je er tijdens het vrijen wel voor zorgen dat je geen infectie oploopt. Een infectie kan namelijk ook in het lichaampje van het ongeboren kind terechtkomen en daar voor afwijkingen zorgen. Het gebruik van seksspeeltjes wordt dan ook vaak afgeraden. Deze kunnen namelijk een bron van ziektekiemen zijn.
  • Sommige vrouwen zijn bang om een orgasme te krijgen tijdens hun zwangerschap. Ze zijn bang dat de baarmoeder dan zodanig zal gaan samentrekken dat de bevalling op gang zal komen.
  • Door een normale penetratie en ejaculatie kan echter de baby geen schade worden berokkend. De baarmoedermond is immers goed afgesloten door een slijmprop. Uiteraard dien je tijdens het vrijen wel rekening te houden met de zwangere buik: deze zal niet alleen in de weg gaan zitten maar ook snel in de verdrukking kunnen komen. Door de houding aan te passen hoeft dit echter geen enkel probleem te zijn.

Onaantrekkelijkheid

Zowel mannen als vrouwen kunnen minder zin hebben in seks doordat zij het zwangere lichaam minder aantrekkelijk vinden. Voor een man kan dat betekenen dat hij minder snel, of helemaal niet meer, opgewonden zal raken tijdens het vrijen met zijn zwangere vrouw. Een zwangere vrouw die haar lichaam minder aantrekkelijk vindt zal minder vaak zin hebben in seks omdat zij zich ongemakkelijk of onzeker voelt.

bewust puur banner

Lichamelijke veranderingen

Door een zwangerschap verandert er een heleboel in het lichaam van een vrouw. Niet alleen zal zij moeten wennen aan het idee van het (nieuwe) ouderschap, maar ook zal zij door de veranderingen in haar hormoonhuishouding en de extra energie die de zwangerschap vraagt, eerder moe zijn. Door deze veranderingen en de vermoeidheid is de zin om te vrijen zo (tijdelijk) verdwenen. Andere vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap juist meer zin in seks dan voorheen. Het kan dus van vrouw tot vrouw, en zelfs van zwangerschap tot zwangerschap, verschillen hoe het liefdesleven eruit zal zien.

Geen seks

In principe kun je gewoon seks hebben als je zwanger bent. Alleen als de vliezen zijn gebroken of als een arts dit nadrukkelijk heeft afgeraden is vrijen uit den boze. Zodra de vliezen zijn gebroken is er namelijk een directe verbinding tussen de buitenwereld en de ongeboren baby ontstaan waardoor deze extra vatbaar is voor infecties. De redenen voor een arts om seks af te raden tijdens een zwangerschap kunnen erg divers zijn. Altijd is een dergelijk advies echter gebaseerd op het garanderen van het welzijn van het ongeboren kind en/of de aanstaande moeder.

naturaplaza superfoods banner