Take a fresh look at your lifestyle.

Welke sporten tijdens de zwangerschap kan je uitvoeren?

Als je zwanger bent kun je meestal (nog enige tijd) door blijven gaan met sporten. In bepaalde gevallen kan het echter wel nodig zijn om het een beetje rustiger aan te doen. Ook kan het noodzakelijk zijn om voor de duur van de zwagerschap een andere tak van sport te beoefenen. Sporten in wedstrijdverband of sporten waarbij je iets of iemand tegen je buik aan kunt krijgen zijn echter te gevaarlijk.

single reizen online banner

Veilige sporten

Fietsen, wandelen, zwemmen, golfen en allerlei speciale zwangerschapscursussen kun je als je zwanger bent veilig blijven doen. Uiteraard zul je er wel voor dienen te zorgen dat bijvoorbeeld schoenen niet te krap zitten en je buik alle ruimte heeft. Door te gaan zwemmen tijdens de zwangerschap zul je minder last van het extra gewicht ondervinden en dus meer ontspannen kunnen bewegen.

Extra maatregelen

Als je zwanger bent zul je, om de volgende sporten te kunnen beoefenen, eerst een aantal maatregelen moeten treffen om het veilig te houden.

Op de eerste plaats dien je geen knellende schoenen of kleding te dragen en te luisteren naar je lichaam. Zo kun je bij het sporten de afstand, de intensiteit en het tempo enigszins aanpassen aan je zwangere lichaam.

bewust puur banner

Ook zul je bepaalde risico’s uit moeten sluiten en bijvoorbeeld bij het paardrijden niet meer moeten springen en erg voorzichtig rijden zodat je zeker niet van de paardenrug afvalt. Ook kun je tijdens het sporten beter oefeningen en bewegingen vermijden waarbij de buikspieren worden belast of waarbij je moet springen. Oefeningen om de buikspieren te versterken mogen uiteraard wel.

Sporten waarbij je de kans hebt om op je buik terecht te komen met een val dien je ook extra voorzichtig te beoefenen. Tijdens het uitoefenen van een sport mag er absoluut geen grote kracht op je buik uitgeoefend worden. Dus ook oppassen met harde wind en bijvoorbeeld surfen of zeilen, maar ook bij balsporten.

Gevaarlijke sporten

Een aantal sporten zijn ronduit gevaarlijk en kun je dus beter niet beoefenen als je zwanger bent. Dit zijn sporten waarbij een grote kracht op de buik uit zal worden geoefend, waarbij je buik eenvoudig bekneld raakt of waarbij er letsel aan je buik kan ontstaan. In het bijzonder bij een gevorderde zwangerschap zullen dit soort sporten de kans op loslating van de placenta waardoor, in het ergste geval je baby kan komen te overlijden. Gevaarlijke sporten tijdens een zwangerschap zijn onder andere:

  • duiken
  • parachutespringen
  • bergbeklimmen
  • motor- of autoracen
  • vechtsporten.
naturaplaza superfoods banner