Take a fresh look at your lifestyle.

Waarom alcohol beperken tijdens je zwangerschap?

Op het ogenblik dat een zwangere vrouw alcoholische drank nuttigt dan drinkt haar ongeboren baby met haar mee. Nadat je namelijk alcohol hebt gedronken zal dit zich verdelen of je lichaamsvocht en de concentratie alcohol in het bloed van je kleintje even hoog worden als dat van jezelf. Tijdens heel de zwangerschap zal alcohol de ongeboren baby kunnen bereiken, zelfs wanneer de placenta nog niet klaar is en je zelfs nog niet op de hoogte bent van je zwangerschap.

single reizen online banner

Schade

Doordat alcohol de ontwikkeling van cellen kan beïnvloeden is dit schadelijk voor een ongeboren baby. Gedurende de zwangerschap zullen de organen van je kindje zich ontwikkelen en kan alcohol dus hierop een negatieve invloed uitoefenen. Dit geldt uiteraard ook voor de, in ontwikkeling zijnde, hersenen van je kleintje. Ten gevolge van het gebruik van alcohol tijdens een zwangerschap kunnen de hersenen van je ongeboren kindje schade oplopen en je baby zelfs gehandicapt raken.

Heel de zwangerschapsduur kunnen de hersenen van de baby beschadigd worden als de aanstaande moeder alcohol drinkt. Voornamelijk in de eerste drie zwangerschapsmaanden kan alcoholgebruik van de moeder leiden tot afwijkingen aan organen zoals het hart maar ook aan de ogen en armen. Verder kan er door alcoholgebruik een groeiachterstand optreden bij de ongeboren baby. Deze groeiachterstand zal niet meer kunnen worden ingelopen waardoor het kindje altijd kleiner zal blijven dan leeftijdsgenootjes.

bewust puur banner

Geen alcohol

Hoewel sommige mensen van mening zijn dat zo nu en dan een glaasje alcoholische drank geen, of weinig, kwaad kan als je zwanger bent is het zeker niet aan te raden. Het meest veilig is het om helemaal geen alcohol te drinken als je in verwachting bent. Wanneer je wel alcohol hebt gedronken tijdens je zwangerschap, doordat je dit bijvoorbeeld nog niet wist, kunnen er verschillende dingen gebeuren: er kan een miskraam, een vroeggeboorte of zelfs een doodgeboorte optreden, na de geboorte merk je pas dat je kindje schade hiervan heeft opgelopen of na de geboorte blijkt dat je kindje alsnog gezond is.

Door helemaal geen alcohol te drinken als je zwanger bent, weet je absoluut zeker dat dit beter is voor de gezondheid van je ongeboren kindje. Verder weet je zeker dat je baby niet beschadigd kan raken door de alcohol, je voelt je vaak een betere mama en je zult je beter voelen omdat je door alcoholvrije drankjes te drinken geen kater kunt krijgen. Daarnaast zul je behoorlijk wat geld kunnen besparen als je helemaal geen alcohol drinkt: alcoholhoudende drank is immers fors duurder dan andere drankjes.

naturaplaza superfoods banner