Nadat je hebt gehoord dat je zwanger bent ga je meestal naar een verloskundige, die de zwangerschap dan vervolgens zal begeleiden. In bepaalde gevallen zul je echter naar een gynaecoloog gaan zodat deze de zwangerschapsbegeleiding op zich kan nemen. De redenen hiervoor lopen sterk uiteen maar hebben vrijwel allemaal te maken met een extra controle van moeder en/of kind tijdens de zwangerschap.
Eerste controle
Het eerste consult bij een gynaecoloog is voor een zwangere vrouw vaak tevens het meest lange. Indien je al oudere kinderen hebt dan is het doorgaans niet verstandig om deze mee te nemen. Hierdoor zul je alleen maar afgeleid kunnen worden en je aandacht niet bij het gesprek weten te houden.
Intakegesprek
Het grootste deel van het eerste bezoek aan de gynaecoloog zal door het intakegesprek worden gevormd. Er zullen vragen worden gesteld over je gezondheid en je medische geschiedenis. Ook zal de gezondheid van de aanstaande vader aan de orde komen evenals ziektes die in beide families voorkomen en eerder zwangerschappen, indien dit uiteraard voor jou van toepassing is.
Uitgerekende datum
Tijdens het eerste bezoek zal door de gynaecoloog ook de uitgerekende datum worden vastgesteld evenals de duur van de zwangerschap op dat moment. Dit zal uiteraard gebeuren aan de hand van de gegevens die je zelf verstrekt tijdens het intakegesprek.
Indien de gynaecoloog niet zeker is van de zwangerschapsduur of over het in leven zijn van de ongeboren vrucht, dan zal er een echo worden aangevraagd. Soms zal deze echter ook direct worden gemaakt door de gynaecoloog.
Zwangerschapscontrole
De gynaecoloog kan, door middel van een lichamelijk onderzoek, bij een eerste zwangerschapscontrole het lichaamsgewicht en de grootte van de baarmoeder bepalen, de hartslag van de baby controleren, de bloeddruk meten en de urine onderzoeken.
Verder zal er wat bloed bij je worden afgenomen om in het laboratorium onderzocht te worden op je bloedgroep en resusfactor evenals op de aanwezigheid van bepaalde antistoffen, het hemoglobinegehalte en antistoffen tegen de ziektes syfilis en hepatitis B. Indien daar aanleiding voor mocht bestaan kan er nog aanvullend bloedonderzoek worden uitgevoerd naar een HIV-besmetting of rode hond.
Vragen stellen
Naast de vragen te beantwoorden van de gynaecoloog zul je meestal zelf ook een aantal vragen hebben over de zwangerschap of de gang van zaken tijdens de begeleiding ervan. Voordat je naar je eerste consult gaat is het goed deze vragen op te schrijven. Zo vergeet je niets te vragen aan de gynaecoloog en kun je tevens wat korte aantekeningen maken van de natwoorden die je hebt gekregen.