Take a fresh look at your lifestyle.

Wat mag ik niet eten tijdens mijn zwangerschap?

Goede voeding is van essentieel belang voor iedereen, maar in het bijzonder vrouwen die zwanger zijn zullen extra goed op hun eetgewoontes moeten letten. Niet al het voedsel is namelijk geschikt om te eten als je een kleintje verwacht.

single reizen online banner

Onveilig voedsel

Voornamelijk in voedsel dat niet is verhit kunnen namelijk bacteriën voorkomen die schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren baby. Vooral door het eten of drinken van rauw vlees, voorverpakte gerookte en rauwe vis en schaaldieren en rauwe melkproducten kun je deze bacteriën binnenkrijgen. Het eten van bijvoorbeeld kaas die gemaakt is van rauwe melk is voor een zwangere vrouw zeker niet aan te raden.

Listeria-bacterie

Een van de bacteriën die tijdens een zwangerschap voor problemen kunnen zorgen is de zogenaamde listeria-bacterie. Door deze bacterie kun je namelijk een voedselinfectie oplopen en kan bovendien een miskraam of vroeggeboorte tot gevolg hebben bij zwangeren.

Vitamine A

Hoewel vitamine A in de regel als gezond beschouw maar wanneer je er te veel van eet kan je ongeboren baby er schade door oplopen of er zelfs aangeboren afwijkingen door ontwikkelen. Omdat lever en producten waar lever in zit verwerkt veel vitamine A bevatten dien je deze te beperken als je in verwachting bent.

bewust puur banner

Toxoplasmose

Behalve op de uitwerpselen van katten kan deze parasiet ook op rauw vlees en in rauwe melk belanden en kan bij een mens een infectie zorgen. Bij een ongeboren baby kan toxoplasmose leiden tot ernstige afwijkingen en, in het ergste geval, een miskraam tot gevolg hebben. Door rauw vlees en rauwe melk altijd goed te verhitten voordat je deze gaat consumeren voorkom je echter dat de parasiet je ziek kan maken of dat je ongeboren kindje er door beschadigd raakt. Vrouwen die voor hun zwangerschap met de parasiet in aanraking zijn geweest hebben een immuniteit ontwikkeld hiervoor en zullen dus geen gevaar lopen. Toch is voorzichtigheid uiteraard altijd geboden als je in verwachting bent.

Salmonella

Rauwe eieren, rauw vlees, rauwe kip, rauwe groente en fruit kunnen besmet zijn met de salmonella bacterie. Hiervan kun je eveneens behoorlijk ziek worden, zelfs als je niet zwanger bent. Verse groente en fruit dien je voordat je deze gaat opeten dan ook grondig te wassen, of te schillen, en vlees, vis, kip of eieren die je eerst goed gaar te maken.

Kant en klare producten

Je dient bij aankoop van kant en klare producten goed te letten op de ingrediënten. Indien er bijvoorbeeld rauw vlees, rauwe melk of andere rauwe voedingsmiddelen in verwerkt zitten worden deze zeker afgeraden tijdens je zwangerschap. Dus geen rauwe tartaar, een halfrode biefstuk, bavaroise of (schimmel)kaas die gemaakt is van rauwe melk.

naturaplaza superfoods banner