Take a fresh look at your lifestyle.

Tips voor vakantie tijdens de zwangerschap

Zeker in de eerste maanden zal je buik je nog niet hinderen als je op vakantie tijdens de zwangerschap gaat. Er zijn echter wel een aantal andere zaken die roet in het eten zouden kunnen gooien. Wanneer je bijvoorbeeld veel last hebt van zwangerschapsmisselijkheid kan dit een vakantie behoorlijk in de war sturen. Je voelt je daardoor soms namelijk zo beroerd dat je veel activiteiten aan je voorbij moet laten gaan.

single reizen online banner

Warme oorden

Op vakantie tijdens de zwangerschap naar exotische oorden kan eveneens voor problemen zorgen. Zo heb je vaak extra vaccinaties nodig om je te beschermen tegen bepaalde ziektes maar ook de warmte in het land kan je flink tegen gaan staan als je in verwachting bent. Hitte zorgt er namelijk bij veel zwangere vrouwen voor dat ze zich duizelig gaan voelen en soms zelf flauw gaan vallen. Ook zal de warmte en de zon ervoor kunnen zorgen dat je te maken krijgt met een zogenaamd zwangerschapsmasker. Je krijgt dan rode vlekken, vooral in je gezicht, door de invloed van de zon op de veranderde hormoonspiegels in je bloed. Beter is het om gedurende je zwangerschap de felle zon zoveel mogelijk te mijden.

Vliegen tijdens de zwangerschap

De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben er geen moeite mee als je tot je tweeëndertigste, en soms tot je vierendertigste, zwangerschapsweek met hen reist. Je moet echter ook rekening houden met de terugreis. Sommige maatschappijen weigeren je gewoonweg mee terug te nemen als je verder bent in je zwangerschap dan in hun voorwaarden staat vermeld. De reden dat je niet meer mag vliegen is echter niet dat dit gevaarlijk zou zijn voor jou of je baby. De werkelijke reden is dat een tussenlanding vanwege een bevalling aan boord te veel kosten met zich mee zal brengen.

bewust puur banner

Autorijden tijdens de zwangerschap

Op het moment dat je met de auto op vakantie gaat dan dien je altijd je gordel te dragen. Dit is niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook voor die van je baby. Een minder prettig zittende gordel weegt immers niet op tegen de gevolgen van een auto-ongeluk waarbij je niet in de gordels zat.

Indien je langere tijd met de auto moet rijden dan moet je ook regelmatig even stoppen en een stukje lopen. Zo blijft je bloedsomloop goed op gang en voorkom je problemen zoals trombose.

Medische gegevens voor vakantie tijdens de zwangerschap

Als je op vakantie gaat, ongeacht of dit in het binnen- of buitenland is, zorg ervoor dat je altijd je medische gegevens bij je hebt. Op het moment dat er zich iets voordoet dan is direct voor de hulpverleners en medici duidelijk dat je in verwachting bent. Er zal dan rekening gehouden kunnen worden met bijvoorbeeld het geven van medicatie en het maken van röntgenfoto’s.

naturaplaza superfoods banner